Ayşegül Sönmez

Ayşegül Sönmez

a.sonmez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fahrünnisa Zeid’in ‘atomlar’ının satışı epey bir heyecan yarattı. Kültür ve sanat basını yazarları, www.sanatatak.com’un gece, müzayede bitiminde duyurduğu haberle uyanır uyanmaz birer dedektife dönüştü. Herkes birbirini arayıp kimin Zeid’i aldığını ve Türkiye’ye getireceğini soruyordu. Kanıt toplamak için elbette sosyal medyaya başvuruldu. Koleksiyoner olup Instagram’da Christie’s müzayedesinde olduğunu belli edenler arandı. Facebook’ta kimler Dubai’de görünüyor kontrol edildi. Ortaya bir avuç olağan şüpheli koleksiyoner çıktı. Bunların başında yeni müze açma hazırlığı içinde olan Cengiz Çetindoğan geliyordu. Onu Instagram’daki Zeid karesiyle Öner Kocabeyoğlu takip etti. Nezih Barut, Amerika’daydı.
Murat Ülker neredeydi? Oysa resmi satın alan hiçbiri değildi. Zafer Yıldırım, İstinyepark’ın ve bir futbol takımının sahibi olmasıyla biliniyor.
Koleksiyonuyla değil! Bu da çağdaş sanatın yeni bir kahramana, olağandışı bir şüpheliye sahip olduğunu duyuruyor! Olağan olması an meselesi dolayısıyla. Onu izlemeye devam edelim!

Haberin Devamı

Alo, alıyorum, aldım...

Telefonda ve online alım yapanların sayısı her geçen gün artıyor.
Önemli bir araştırmaya göre müzayededen eser alanların yüzde 40’ından fazlası telefonla alım yapıyor. Çünkü o sırada salonda bulunamayacak kadar meşguller... Aynı araştırmaya göre ya teknede, uçakta, ya restoranda ya da maçtalar...
Normal bir satışta maksimum 30 telefon bağlantısı yapılabilirken bazen bu 70’e kadar çıkıyor. 70 kişiyi telefonda idare etmek ne kadar zor düşünün... Öte yandan hattın kapanma ihtimalini de... Tam alıyorum derken aradığınız numaraya şu anda ulaşılamıyordu duyduğunuzu... Evet heyecanlı... Salonda açık artırmıyormuş gibi görünenler de çabası. Dizindeki dizüstüsüyle satışa online katılanların sayısında da artış varmış... Tüm dedektif dostlara duyurulur!

Picasso’nun orijinali

Contemporary İstanbul sanat fuarı, önümüzdeki çarşamba açılacak.
Katılımcılardan Alman galeri Schultz, Picasso ve Richter getiriyor.
Picasso’nun orijinal olup olmadığı konusunda kararı geçtiğimiz eylüle kadar, yaşayan beş varisinden oluşan ekip veriyordu. Kızları ve oğullarından oluşan ekibin raporuyla Picasso’nun otantikliği tespit ediliyordu. Bu komiteden en büyük kızı Maya, dışlandı. Kalan üç varis, Paloma, Bernard ve Marina aralarında anlaşıp sadece Claude’u ‘otantik Picasso sorumlusu’ tayin etti. Böylelikle her kafadan bir ses çıkmayacak sadece tek bir kişi, Claude, neyin orijinal neyin olmadığına karar verecekti. Piyasa için en doğrusu buydu. Tek bir ses. Önde gelen Picasso satıcıları böyle çok daha rahat ettiklerini açıkladı. Onlara göre aileden pek çok kişi değil sadece bir kişi bunu anlayabilir ve kararı tek başına verebilirdi...
Bu da Picasso almayı düşünenlere duyurulur!