Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen haftaki Cenk Bey ve köpeği Casy ile yazdığım yazı çok beğenilmiş olacak ki, çok sayıda mail ve telefon aldım. Cenk Bey’in diğer köpeği Romeo’yu da anlatacağımı söylemiştim. Romeo’nun hikayesi çok uzun ama ben kesmek istemiyorum. Çünkü birlikte yaşadıkları bir mücadele söz konusu.
Şimdi sizi Cenk Bey’in diğer can dostu Romeo ile başbaşa bırakıyorum:
Bugüne kadar sokak köpekleri dışında gerçek anlamda üç köpeğim oldu. Bir arkadaşım, ‘Alaska kurdu cinsi köpeğinin yavruları olunca, sana birini vereyim’ dedi. Yavrular 1.5-2 aylık olunca görmeye gittim. İçlerinde çok güzel olanlar vardı. Bir yavruyu aldım eve geldim. Adını Romeo koydum. Romeo, ilk gördüğümde tombul, tüylü ve küçük bir aslan yavrusuna benziyordu.
Ben Romeo’yu almaya karar verdiğim zaman arkadaşlarımın bana dediği tek şey, bu cins köpeklerin fazla zeki olmadığı, eğitilmesinde zorluk yaşandığı, başıma bela alacağımı söylemeleriydi. Ben gene de Romeo’yu almaya karar verdim.
Köpek eğitmeni arkadaşımı aradım, neler yapmam ve neler yapmamam gerektiği konusunda bilgi istedim. Arkadaşım, Alaska kurtlarının özelliklerini, üç ana maddede özetledi:
1 - Ne yaparsan yap, özgürlüğüne düşkün olduğu için seni dinlemeyecek, kafasına göre takılacak. Çok hareketli ve inatçı olacak.
2 - Her türlü yemeği yer, çünkü damarlarında kurt kanı var. Normal köpeklerle kurt köpeklerini vahşi doğaya bıraktığınız zaman, kurt köpekleri her şeyi yediği için hayatta kalır, diğer köpekler zorluk çeker, yaşayamaz.
3 - Evinin çevresinde kümes hayvanları (tavşan, tavuk, ördek gibi hayvanlar) olmasın, yakından ilgilenir!
Eğitmen arkadaşımın söyledikleri tek tek gerçekleşti. Kafasına göre takılmaya başladı, yan bahçede bulunan başka bir köpeğin yanına ya da dışarıda bulunan diğer köpeklerin yanına gitti ama 1-2 saat sonra eve döndü. Dışarıdaki yabani kuşlarla yakından ilgilendi. Kışın -20 derecede soğuktan donan yemeğini kısa sürede silip süpürdü. Bunları yaptığında daha üç aylıktı.
Bu olayları yaşayınca, işimin gerçekten zor olacağını anladım. Sevgili köpek eğitmeni arkadaşıma söylediği şeylerin gerçekleştiğini anlattığımda tebessümle karşıladı, ben sana “işinin zor olacağını söylemiştim” dedi. Romeo’yu yavruyken eğitebilmem için bilgiler verdi. Bakın neler söyledi:
Eğitime günde 10 dakika, göz temasıyla ve oyun hırsını artırmayla başla. Ayrıca sana olan sevgisini, güvenini ve bağlılığını artır. Ancak eğitimi zor bir köpek olduğu için sana ne tepki vereceğini bilemem. Eğitim verebilirsen, çok önemli bir iş yapmış olacaksın.
* * *
Ben de hemen çalışmalara başladım.
Romeonun eğitim sürecini anlatmaya, haftaya devam edeceğim.