Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cenk Bey, Romeo’nun eğitim serüvenini anlatmaya devam ediyor:
Romeo büyüdü. Ona hakim olmakta zaman zaman zorlanıyordum. Her gün farklı yapıda oluyordu, yani bir gün beni dinlerken diğer gün yanıma bile gelmiyordu. Bu nedenle, bana sevgisini ve güvenini artırmaya, karakterini ve huyunu oluşturmaya çalışıyordum. Ayrıca, özgürce dolaşabileceğini öğrensin ama zamanı geldiğinde özgürlüğünün de kısıtlandığını bilmesini istiyordum.
1.5 yaşına gelene kadar dışarıda tasmasız dolaştırdım. Çevremden ayrılmıyordu, bana güvenmeye başlamıştı en fazla 4-5 metre uzağa gidiyor sonra yanıma geliyor, tüm komutlarımı dinliyordu. Bazen de tasmalı dolaştırıyordum. Romeo tasmalı dolaşmayı pek sevmiyordu ama uyum sağlıyordu. 2 yaşına geldiğinde, beni fazla dinlememeye, kafasına göre takılmaya, başka hayvanları gördüğü zaman yanlarına gitmeye ve kavga etmeye başladı. Bazen iş çığırından çıkıyordu.
* * *
2010 Ocak’ta arkadaşımın çiftliğinde eğitime başladık. Romeo, eğitimin ilk günlerinde çiftlikte kaldı. Çevreye alışamamış olması nedeniyle, eğitim alanında kendi kafasına göre takılıyordu. Eğitimimizin bu ilk günlerinde çok zorlanıyordum, moralim bozuluyordu, olmayacak diye düşünüyordum. Zaman geçtikçe Romeo çevreye alışmaya başladı. Eğitimimiz eğlenceli geçiyordu. Ancak bazı zamanlarda yaptığımız çalışmalarda iyi olmamıza karşın, daha sonra ilk eğitim gününe dönüyorduk hiçbir şey olmamış gibi. Arkadaşım “Moralini bozma, çalışmaya devam, Romeo’nun oyun hırsını artır, bol bol ödül (salam, sosis) ver, dedi.
Bu zamana kadar yılmadan, sıkılmadan karda, yağmurda, çamurda, çok soğuk havalarda durmadan, çalıştık çabaladık. Bu zaman içinde çok enerjik ve özgürlüğüne düşkün olan Romeo’nun iyileştiğini, tasmalı ve tasmasız yürüyüşlerde yanımdan ayrılmadığını, komutlarımı dinlediğini ve uzun süre yatarak beklediğini gördüm.
Artık çalışmalarımızın karşılığını almaya başladığımızı anladım.
Kendimizi kanıtlamak ve ne durumda olduğumuz öğrenmek için Nisan ayında İstanbul’da yapılan BH, yani İtaat Sınavı-Refakat Köpeği Sınavı’na girmeye karar verdik.
Daha önce dediğim gibi Ocak ayında gerçek anlamda başlayan çalışmalarımızın sonucu 26 Haziran’da girdiğimiz BH (İtaat Sınavı-Refakat Köpek Sınavı)’nı geçtik. Türkiye’de “Alaska (Malamute) Cinsi Köpeklerin” eğitilemeyeceği düşünülüyordu.
Sınavdan sonra başarılı olduk ve Türkiye’de bu düşünceyi değiştirdiğimiz ve bir ilki gerçekleştirdiğimiz için mutlu oldum.
* * *
Cen Bey’i az çok tanıdık sanırım. Kimilerinin yaptığı gibi yılmamış eğitilemez dedikleri bir cinsi tüm olumsuzluklara rağmen yılmadan büyük bir sabırla eğitmiş.
Bir çokları sadece iki havladı, ya da her yer tüy oldu, hala çiş yapıyor, gibi sebeplerden sokağa atıyor köpeklerini.
Eğer Cenk Bey gibi sabırlı değilseniz, kesinlikle köpek almayın.