Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu aralar birçok pet sosyal paylaşım sitesinde, köpeklerine kedilerine acil eş arayanları görüyorum. Bazıları 1 yaşını yeni doldurmuş, daha bebekler... Bazıları da kırma kedi ve köpekler...
Demeyin ki cins takıntısı var herhalde, kırmaysa ne olmuş, onun da hakkı yok mu falan diye. Sokaklarda başıboş sahipsiz, sevgisiz, yazın bazen susuz, kışın yemeksiz, yataksız çevrede dolanan kedi ve köpekler cins olmadıkları için oradalar. Siz hiç sokakta yaşayan Samoyed, Beagle ya da Shih-Tzu gördünüz mü?
Evinden kaçmadıysa göremezsiniz.
Dolayısıyla bende cins takıntısı yok fakat kırma kedi ve köpeklerin de çiftleştirip çoğaltılmasına karşıyım açıkçası. Sokakta sahipsiz binlercesi varken, o yavruları dünyaya getirtmedeki amacı anlamakta zorlanıyorum.
Barınaklarda yuva bekleyen bazıları bilinçsizce, karne hediyesi, doğum günü hediyesi, yıl dönümü, sevgililer günü için alınmış. Yavruluk dönemlerindeki sevimlilik geçince sorumluluk olarak ağır gelmiş, çoğu maalesef Golden Retriever olmak üzere bir sürü cins kedi köpek varken...
Hala köpeğim, kedim anne olsun, baba olsun, denmesini anlamıyorum.

Önce ev bulun

Gerçi köpekler ve kedilerde gerçekten annelik duygusu var. Fakat babalık olayı kesinlikle yoktur. Anne olmaya aday bir köpek olgunlaşır, durgunlaşır, duygusallaşır. Yerinde duramayan kıpır kıpır olan bir ırk bile, durağanlaşır, hanımefendi olur. Ama bu hadise geçicidir. Anne yavrusundan ayrıldıktan sonra yavrusuyla tekrar karşı-laştığında yavrusunu tanımaz, “Aaa bu benim kızım, oğlum” demez. Zaten anne ve yavrudan da diyelim ki erkek ayırdınız, erkek köpek olgunluğa eriştiğinde annesiyle çiftleşebilir. Çünkü anne-oğul kavramları yoktur.
Kedinizi ya da köpeğinizi çiftleştirmeden önce, az çok kaç yavruya sahip olabileceğini veterinerinize danışın. Mutlaka çiftleştirmeden önce doğacak yavrulara bir yuva bulun, aileleri tanıyın, yavrulara ömür boyu bakabileceklerinden emin olun. Daha sonra çiftleştirin.
Çiftleşme, dişi köpeğin kızanının 9 ila 13. günleri arasında olur. Genellikle dişi köpek, erkek köpeğin evine gider.
Dişi köpekler de yavruların sağlıklı olması ve dişi köpeğin gelişiminin durmaması için, dişi köpeklerde en ideal çiftleşme, dişinin 3. kızanından sonradır.
Haftaya Doğum konusunu işleyeceğim.