Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hızlandırılmış bir Alaçatı turu için yaz-kış Alaçatılılara kulak vermek gerekiyor.

Bu yaz yeni mekânlardan çok geçen yıldan kalanlar daha oturmuş, hatta kuvvetlenmiş.

Bakın 2017 yazında hangi eski lokal mekânlar öne çıkıyor?

Bu yazın en iyi restoranı Kemal Demirasal’ın eski Alancha’nın yerinde açtığı YEK. Demirasal’ın seramik markasının da adını taşıyan restoran, yemeklerinden çok yemek sonrası müziğiyle ve tabii tanıdık kitlesiyle dikkat çekiyor. Özellikle Perşembe, Cuma ve Cumartesi geceleri burada toplanılıyor. Kalabalığın arasında en sevilen ise Winter. Winter, her gün aynı saatte gelip aynı yere kurulup günbatımını izleyen sevimli köpek. Gün batmadan yerinden kımıldamıyor, manzaraya kilitleniyor ve ne masalarda oturanlarla ne de yemeklerle ilgileniyor.

Haberin Devamı

Kışın olduğu gibi yazın da favorilerinin başında geliyor Agrilia. Alavya’nın içinde doğru yerini buldu. Yemek çok güzel.

Alaçatı içinde en iyi yemek Alavya’nın yanı başındaki Kapha’da. Kapha ve Agrilia’nın en büyük avantajı ise yaz-kış açık olmaları.

Geçen yaz bir İtalyan restoranı olarak açılan Momo yemeğinden çok gece kulübüyle ses getiriyor bu yaz. Restorandan çok eğlence yerine dönmüş durumda.

Son yılların popüler plajı Zio Beach’in yemeği hâlâ çok iyi.

Reisdere’deki Kolburano’s kış yeriydi ama bu yaz da kalabalık.

En iyi hamburger için gidilen adres belli: Bostanlı’da ve Alaçatı’da şubesi olan Burger No. 7.

Plajlarda hâlâ en iyi Fun Beach. Akşamüstü partisi olmamasına rağmen. Bazıları için tam da bu yüzden.

Akşamüstü partileri için hâlâ en iyi yer ise Before Sunset. Özellikle 17.00-19.00 saatlerinde.

Gece 01.00’den sonra herkesin buluşma noktası Alaçatı Port’taki Single Fin Yellow.

Müziği iyi.

Geceye devam etmek isteyenler Single Fin Yellow sonrasında Maya’ya geçiyor. Gün Maya’da ağarıyor.

Güne iyi bir başlangıç yapmak için Sudan - Aheste’de mükellef bir kahvaltı ediliyor.

Gastronomiyle öne çıkan İtalyan

Alaçatı’da eski lokal mekânlar öne çıkıyor.

Bu yaz bu mekânlar arasına lokal olmaya aday yeni bir İtalyan katıldı.

Aslında her şey Floransa’da Tabarin adlı bir restoranı olan Giulio Saetta ve Burcu Kıratlı’nın, Kıratlı’nın annesinin Alaçatı’da bir oteli devralıp kızından yardım istemesiyle başlıyor.

Haberin Devamı

Böylece Giulio Saetta’nın Floransa’da Cavalli ailesiyle ortak açtığı restoranı Tabarin’in şefi Roberto Galli’yi de yanlarına alıp Alaçatı’ya bir çıkarma yapıyorlar ve Limonaia’yı açıyorlar.

Şef Roberto Galli, Alaçatı’nın yerel malzemelerini kullanarak harika bir İtalyan mönüsü yaratmış.

Zencefilli tandoori ile sunulan midye cozze gratinate, bakır sahanda sunulan hafif ılık carpaccio, taze adaçaylı kalamarlı taze scialatelli şimdiden ün salmış.

Hatırlarsınız, New York Times, 2016’nın öne çıkan tatil destinasyonları arasında 14. sırada Çeşme’yi seçerken “Gastronominin öne çıktığı bir Ege kıyısı” diye özetlemişti.

Zeytin, sakız, enginar gibi yerel lezzetlerin ve şarap bağlarının, Noma’dan ilham alan Alancha’dan ve İstanbul ve İzmir’den transfer olan restoranların etkisinden bahsetmişti.

Alaçatı’daki Taş Otel’i önermiş, Asma Yaprağı, Babushka, Roka Bahçe ve Fava gibi restoranların mevsiminde yerel malzemeler kullandığını anlatmıştı.

Haberin Devamı

Urla’daki üzüm bağlarını öve öve bitirememişti.

Umarım, Limonaia da Çeşme’nin gastronomiyle öne çıkmasında önemli bir rol oynar.