Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

David Fincher’ın yönettiği ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı ön gösteriminde izledim. Size tavsiye eder miyim? Peki ama neden?

İstinye Park’ta sinemadayız. H&M’in düzenlediği ‘Ejderha Dövmeli Kız’ filminin ön gösterimi için. ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin yıldızı Wilma Elles’ten tasarımcı Derin Sarıyer’e renkli bir kalabalık var.
Filmin kostüm tasarımcısı Trish Summerville ‘Ejderha Dövmeli Kız’dan esinlenerek H&M için 30 parçalık özel bir koleksiyon hazırlamış. Koleksiyonun adı ‘Dragon dövmesi’.
Malum H&M de, ‘Ejderha Dövmeli Kız’ da İsveçli. Filmin orijinali 2009’da İsveç yapımı olarak çıktı. Ama sonradan “Tembel Amerikalılar nasılsa altyazı okumaz” diye bir Amerikan versiyonu da yapılmasına karar verildi.
‘Ejderha Dövmeli Kız’ aslında Stieg Larsson’un Milenyum Üçlemesi romanının ilk bölümü. Kitap 30 milyon satmış. Evet, ‘Harry Potter’ ya da ‘Alacakaranlık’ kadar büyük rakamlar değil. Ama onlarınki gibi hedef kitlesi çocuk ve gençler de değil. Ayrıca konu, kadına şiddet, tecavüz, ensest, cinayet ve vahşet içerikli olduğu için bu kadar satması bile bir mucize.

Haberin Devamı

David Fincher ne yapsa izlerim!
Beni asıl etkileyen ve Maslak trafiğine girmeme bile neden olan yönetmen David Fincher’a olan hayranlığım. David Fincher ne yapsa izlerim. Her ne kadar eleştirmenler “David Fincher İsveç yapımı orijinal filmin üstüne çıkamamış, filme bir şey katamamış. Usta bir yönetmenin zamanına yazık olmuş” dese de filmi izlerken hiç de böyle düşünmüyorsunuz. Tabii filmin ilk versiyonunu izlemediyseniz.
Tam 2 saat 32 dakika nasıl geçiyor farkına bile varmıyorsunuz. Film daha en baştan sizi içine alıyor, başka şeyler düşünmenize fırsat tanımıyor. Bence iyi filmin tanımı da bu zaten. Bu kadar zor konsantre olduğumuz zamanlarda bile içine alabilmesi kolay değil.

Filmin yıldızı Daniel Craig değil
Başrollerde Daniel Craig ve Rooney Mara var. Daniel Craig’e ‘James Bond’ deyip geçmeyin. Onu Broadway’de Hugh Jackman’le birlikte oynadığı ‘A Steady Rain’ adlı iki kişilik oyunda izlemiş ve oyunculuğuna hayran kalmıştım. Şikagolu bir polis rolündeydi, aksanı tam bir Şikago aksanıydı. Craig, bu filmde İsveç aksanıyla konuşuyor. İsveçli bir araştırmacı gazeteciyi canlandırıyor. Bu rolü aldığında hayatının en formda dönemindeymiş. Yönetmen David Fincher, “Bu kadar formda araştırmacı gazeteci olmaz, kilo al” deyince kilo almak zorunda kalmış. “Biraz zor oldu, ama başardım” diyor.
Bu arada Daniel Craig filmdeki rolü için “Yozlaşmayı açığa çıkarmak için savaşırken bir yandan da nüfuzlu bir gazeteci olmaya çalışıyor, böyle bir şey mümkünse tabii” diye de ekliyor.
Daniel Craig ne kadar iyi oyuncu olursa olsun ya da ne kadar yakışıklı olursa olsun filmin yıldızı değil. Zaten kendisi de Rooney Mara’dan rol çalmaya çalışmıyor. Bu filmde yıldızı parlaması gerekenin Rooney Mara olduğunu baştan kabullenmiş. Mara, kurbandan intikamcıya dönen karakterde gerçekten müthiş. Onu ‘Sosyal Ağ’ filminin ilk sahnelerinde Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in kız arkadaşı Erica Albright olarak izlemiştik. Bu filmdeyse bambaşka bir tip. Rooney Mara bu rolle Altın Küre Ödülleri’nde ‘en iyi kadın drama oyuncusu’na aday gösterilmiş.

Haberin Devamı

Yapımcılarından biri Türk
Konuyu anlatmaya gerek yok. Çoğunuz biliyordur, bilmiyorsanız da izleyerek görmeniz daha iyi. Sadece karanlık ve iç kapatıcı olduğunu hatırlatayım. Bol bol vahşet var. Ama nasıl olduysa ortaya çok sürükleyici bir film çıkmış. Filmden beklentiler yüksek. Hatta McDonalds ve Apple gibi markalar bile böyle ensest ve cinayet konulu bir filmde yer almayı kabul etmiş.
Filmle ilgili ilginç bir bilgi daha vereyim, yapımcılarından biri de İsveç’te yaşayan Türk, Berna Levin.
‘Ejderha Dövmeli Kız’ 13 Ocak’ta vizyona giriyor. Gerilime tahammülünüz varsa mutlaka izleyin.