Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cambridge Düşesi Kate, Zara’dan giyinedursun, İngiltere’de henüz 3 yaşındaki çocukların Noel Baba’dan istekleri ürkütücü. Kredi kartı, iPad 3 (henüz yok ama olsun, önce benim olsun), Rolex, Masserati, Kate Middleton gelinliği...

Can Dündar’ın dünkü yazısının başlığı ilginçti; ‘Noel Baba’dan Rolex isteyen çocuklar’. Haber aslında İngiliz Daily Mail gazetesinden. Noel Baba’dan kredi kartı isteyen 3 yaşında bir kız çocuğu da, henüz piyasaya çıkmasa da iPad 3 isteyen 2 yaşında erkek çocuğundan da söz ediliyor. Noel Baba’dan Rolex saat isteyen de Masserati araba isteyen de var. Daha da ilginç istekler de oluyor. Noel Baba’ya “Beni küçült ki Barbie evinde yaşayabileyim, onların evi bizim evden daha güzel” diyen çocuklar da şaşırtıcı.
Bütün bunlar tek bir mağazada gerçekleşiyor aslında. Selfridges lüks ürünler satan bir mağaza. Dolayısıyla oraya gelen çocukların böyle absürt istekleri olabilir gibi geliyor. Ama tabii 3 yaşındaki kız çocuklarının Kate Middleton’ın gelinliğinden istemesinin aslında ekonomik güçle falan ilgisi yok. Çocuk dediğin ne görse istiyor ve artık çok fazla şey görüyor. Ürkütücü olan bu.
Kate neden Zara’dan giyiniyor?
Peki çocuklar bu durumdayken büyükler ne durumda? İngiltere’yle devam edelim. Cambridge Düşesi Kate, eşi Prens William ve Prens Charles’la gittiği yardım konserinde üzerindeki siyah dantelli elbiseyle dikkat çekti. Hemen ortaya çıktı, elbise Zara’dan. Her markanın onu giydirmek için birbiriyle yarıştığı Kate Middleton günümüzün ‘kişiye özel’ üretim ve tüketim trendine uymadı. Tam aksine her caddede bir mağazası olan Zara’dan herkesin alabileceği sıradan bir elbise giydi. Bizim ikoncanlar gibi “Ya pişti olursam?” diye düşünmedi.
Kate, giydikten bir gün sonra elbise, İngiltere’de satış rekorları kırarak tükendi. Moda tabiriyle ‘sold out’ oldu. Tabii Zara bu durumu en iyi şekilde değerlendirdi. Şimdi Londra’daki bütün Zara mağazalarının vitrinlerinde Kate’in elbisesi bir modeli süslüyor. İçeri girince elbiseden kalmadığını öğreniyor, ama aynı kumaştan bluz, etek ya da pantolonla avunabiliyorsunuz.
Elbisenin fiyatı 69.99 pound, 200 TL civarına geliyor. İngiltere standartlarında ucuz kabul ediliyor. İstanbul’da da öyle sayılır. Tabii bir de giyenin Kraliyet Ailesi üyelerinden biri olduğunu düşününce.
Kate sık sık Zara elbiseler giymesiyle biliniyor aslında. Hatta aynı elbiseyi birkaç yerde birden giymesiyle de övgü topluyor. Şimdi sadece Kate etkisinden değil, Zara gibi sokak markalarının moda dünyasındaki yeri de değişti. Bu sezon ilk defa ‘it bag’lerden biri Zara’dan, fiyatı 79.99 pound. Bunun önemini ancak kadınlar anlar. Boşuna mı Beymen bile cep telefonlarımıza “Çanta tutkunuzu biliyoruz ve paylaşıyoruz” diye mesajlar atıyor? Alexa Chung gibi süpermodeller bile moda haftalarında ellerinde bu Zara çantayla görüntülendi. Ee, bizim neyimiz eksik?
Devir kriz devri. Bilen biliyor. Ona göre davranıyor. Peki ama sorarım size, çocukların durumu ne olacak?

Haberin Devamı

DEDEMiN iNSANLARI

Haberin Devamı

Çağan Irmak filmlerini ya çok seviyorsunuz, ya da onlara tahammül edemiyorsunuz. “Bir filmi iyiyse, bir sonrakini tamamen kendisi için yapmış oluyor, hiç çekilmiyor” deniliyor. Ama bence ona haksızlık yapılıyor. Ben öyle ‘Issız Adam’ fanlarınden değilim. Hatta ‘Issız Adam’da gözyaşı dökmemiş biri olarak eş-dost arasında duygusuz bulunmuşluğum da var. Ama ‘Dedemin İnsanları’nda hem gözlerim doldu zaman zaman, hem de çok güldüm. Uzun zaman acıklı, kasvetli film görmek istemiyorum diye gitmeyi erteledim. Sonra kıramayacağım birkaç kişi sayesinde kendimi sinemada buldum ve daha önce izlemediğim için kendi kendime kızdım. ‘Dedemin İnsanları’ bana iyi geldi, hâlâ izlememiş olanlara tavsiye ederim.