Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yoksa siz de Vedat Milor’un ve Mehmet Yaşin’in televizyonda iştahla yemek yemesini ve ‘damak çatlatan lezzetleri’ anlata anlata bitirememelerini benim gibi hafif kıskançlıkla izleyenlerden misiniz? İşte bizim gibi yemekseverleri mest edecek yeni bir etkinliğimiz var artık, Arçelik Gastro İstanbul Festivali

Bu festİval  çok konuşulacak

Tam iki yıl önce Londra’da Quintessentially Epicure’un düzenlendiği bir etkinliğe katılmıştım. The Ledbury’nin şefi Brett Graham’dan Locanda Locatelli’nin şefi Giorgio Locatelli’ye, The Berkley ve The Gilbert Scott’un şefi Marcus Wareing’den makaronlarına bayıldığım Pierre Herme’nin dördüncü kuşak pastacısı Pierre Herme’ye, dünyaca ünlü 10 şef, yemekleri önümüzdeki mutfakta pişirmişti. Bir yandan tarifleri vermiş, bir yandan da soruları cevaplamışlardı. Finalde de masalara kurulup tadım yapmıştık. O zaman ‘Vedat Milor’u kıskandıracak gezi’ diye atmıştım yazının başlığını. Neden bizde de böyle organizasyonlar yapılmıyor diye düşünmüştüm.

Yeme-içme festivali: Gastro İstanbul
Yoksa siz de Vedat Milor’un ve Mehmet Yaşin’in televizyonda iştahla yemek yemesini ve ‘damak çatlatan lezzetleri’ anlata anlata bitirememelerini benim gibi hafif kıskançlıkla ve imrenerek izleyenlerden misiniz? İşte bizim gibi yemekseverleri mest edecek Londra’dakiyle yarışacak yeni bir etkinliğimiz var artık, Arçelik Gastro İstanbul Festivali.
Gastro İstanbul, Türk yeme-içme sektörünü hem kendimize hem de dünyaya tanıtmak adına önemli bir başlangıç. TURYİD (Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği) Başkanı Kaya Demirer daha TURYİD’de başkan yardımcısıyken, böyle bir etkinlik düzenlenmesi gerektiğini anlata anlata bitiremiyordu. Sonunda karar verildi, Gastro İstanbul için çalışmalara başlandı. Şimdi 2 yıllık çalışmanın sonucunda Gastro İstanbul Festivali, Arçelik ana sponsorluğunda 7-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Önce şehir aktiviteleriyle başlayacak, 9-12 Mayıs’ta ise KüçükÇiftlik Park’ta devam edecek. dDf, Türk Mutfağı Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla.

Rakipler bir araya geldi
“Türkiye’nin yeme-içme ve eğlence kültürünü sokağa taşıyan en büyük kent festivali olacak” diyor Kaya Demirer. İddialılar. Nasıl olmasınlar? Festival komitesindeki isimleri sayınca anlayacaksınız. Kaya Demirer (Frankie)-TURYID Başkanı, Cem Mirap (Lucca)-Festival Komitesi İcra Kurulu Başkanı, Ahmet Uluğ (Babylon), Ayşem Saraçoglu (Frankie), Levent Büyükuğur (İstanbul Doors) ve Mehmet Gürs (İstanbul Yiyecek İçecek Grubu). Türk Mutfağı Derneği’ndense Tahsin Öztiryaki, (Öztiryakiler), Sitare Baras (MSA), Mehmet Kemal Aksel (MSA), Osman Serim (Yiyecek-İçecek Danışmanı).
Gastro İstanbul’un en önemli özelliği Türkiye’nin yeme-içme ve eğlence sektörünü bir araya getirmesi. Kıyasıya rekabet olan bir sektörde işletmecilerin bir araya gelip ortak bir amaç uğruna çalışması başlı başına önemli bir gelişme.
Festivalde yemek yapılacak, yemek yenilecek ve yemek konuşulacak. Etkinlikten bir gün önce açılış partisi yapılacak. Her akşam 100 özel davetliye, ünlü şeflerden ve mutfaklardan özel tatların sunulacagı bir VIP lounge alanı da olacak. Festival alanına dev bir masa kurularak dev bir brunch da gerçekleştirilecek. Ayrıca Türkiye’nin en iyi üreticilerinden gelen birinci sınıf ürünler, ekolojik gıdalar, doğal tatlar, yerel lezzetler, mutfak malzemeleri, festivale özel hazırlanan seçme ürünler Festival Pazarı’nda tezgaha çıkacak. Festival Rehberi ve festivale özel olarak üretilecek ürünler İstanbullularla yerli ve yabancı turistlere havaalanları, oteller ve katılımcı mekânlarda satışa sunulacak. Daha ne olsun? Umarım bu festival bir an önce gelenekselleşir.