Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

New York’a gittiğimde en çok yapmak istediğim şeylerden biri, Dr. Oz Show’a uğramaktı. Oldu.... İşte size ‘30 Rock’taki stüdyodan canlı bağlantı

DR. OZ SHOW’DAN BiLDiRiYORUM

30 Rockefeller Center’da NBC Stüdyoları’ndayım. ‘30 Rock’ dizisinin geçtiği yer burası. Aynı zamanda Digiturk Home TV’de yayınlanan Dr. Oz Show’un da çekildiği mekan. Dr. Oz Show, Mehmet Öz’ün bol Emmy ödüllü TV programı. Bu sezon Oprah Winfrey’nin yayın saatini de aldı. Her gün milyonlarca insanı televizyon karşısına kilitliyor. Peki ama stüdyoda neler oluyor?
Mehmet Öz’le yazın Suada’da konuşmuştuk, “Mutlaka şova gelmek istiyorum” demiştim, o zaman bana söz vermişti, “Ne zaman istersen gel, kulisi de gör.”

Haberin Devamı

Kadınlar elini tutmak için yarışıyor
Gitmeden Digiturk ekibini arıyorum ve kendimi saat 15.00’te stüdyoda buluyorum. Stüdyo şıkır şıkır süslenmiş heyecanlı kadınlarla dolu. Mehmet Öz, “İzleyicilerimizin çoğu kadın, kadınlar sağlığa daha meraklı” demişti yazın. Ama bence durum daha farklı. Kadınlar Mehmet Öz’ü sadece bir doktor olarak görmüyor, besbelli çekici de buluyor. Sonradan daha da emin oluyorum, ona dokunmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Hatta “Elimi yıkamayacağım” diyenler oluyor.
Bizim TV stüdyoları sıcak olur, herkes şıpır şıpır terler, “Işıklar yüzünden” denir geçilir. Burada görüyorum ki o kadar ışığa rağmen buz gibi de olabiliyor. Ortamı ısıtmak için bir görevli var. Gerçekten iyi bir stand-up’çı. Mehmet Öz’le ince ince dalga geçiyor. “Bu programda çalışmaya başladığımdan beri hastalık dinliyorum. Her semptomu duyunca ‘Bende var’ diye panik oluyorum, geçen gün kendimi jinekologda buldum” diyor adam, kadınlar kah kah gülüyor. Aralarda şarkılar söylüyor, seyirciyi ‘I will survive’la coşturuyor.

‘Az yağlı etiketine kanmayın’
Sonunda beklenen an geliyor, alkışlarla Dr. Oz beliriyor ufukta. Pür enerji. Yazdan beri daha da zayıflamış, gençleşmiş. O ne yapıyorsa ben de istiyorum. Ama çok zor. O kadar sağlıklı beslenme, spor kolay değil. “Kilo aldıran şeylerden biri, sosyal yemek yemek” diyor. Çünkü porsiyonlar 3-4 katına çıkıyormuş kalabalıkta olunca. Bunu ben değil, Dr. Oz değil, araştırmalar söylüyor.
Beni asıl etkileyen, az yağlı ürünlerle ilgili bölüm oluyor. “Yağını azaltmak için başka şeyleri, mesela şekeri çoğaltıyorlar. Aslında kalori de fark etmiyor” diyor. Bir normal, bir az yağlı bisküvinin tadını test ettiriyor, “Aynı” diyor izleyici. Sonra kalorilere bakıyorlar, arada sadece 3 kalori fark var. Ayrıca “Az yağlı diye çok daha fazla yiyorsunuz” diye ekliyor. Psikolojik olarak az yağlı etiketi bizi rahatlatıyor ama Dr. Oz sağolsun, bu tuzağa bir daha düşmem.

Haberin Devamı

Star ışığı var
“Tatlandırıcılardan da uzak durun” diye Dr. Oz ısrarla anlatıyor. Konuştuğu konu ne kadar ciddi ve moral bozucu da olsa onda bir star ışığı var. Kadınlar onun karşısında heyecanlanıyor, ona popstar muamelesi yapıyor. Çekim arasında Mehmet Öz yanıma geliyor, kıskanç bakışlar arasında Türkçe konuşuyoruz. Amerikalı kadınlar merakla bizi izliyor. Sonunda Mehmet Öz açıklama yapıyor, “Türkiye’den geldi, gazeteci” diye. Kadınlar hem tezahürat yapıyor, hem de fiskosa başlıyor.
Programda 6 ayrı bölüm var, Dr. Oz hiç takılmıyor. Hiç tekrar gerekmiyor. Canlı yayın gibi çekiliyor ama aslında bant. Aralarda dekor değişiyor. Her şeyin tek tek tozu alınıyor. Ellerde fırçalar bütün tüyler toplanıyor. Bu arada müzik çalıyor, Dr. Oz dans ediyor. Gerçekten iyi bir dansçı. İyi bir şovmen. Emmy’leri boşuna almıyor! Şovun sonunda bir kez daha görüyorum, kadınlar onunla konuşabilmek, elini tutmak için canını verebilir. Dr. Oz çok tatlı, kimseyi kırmıyor.
Sonra beni yanına alıyor, reji odasına geçiyoruz. Burada yönetmen Tim Sullivan’la ve ekibiyle tanıştırıyor beni. Türkiye’den geldiğimi büyük bir gururla söylüyor. Aslında 5 dakika boş zamanı yok ama yine de herkese yetişmek için elinden geleni yapıyor. Bunu yaparken de belli, müthiş zevk alıyor. Başka türlü çekilir iş değil zaten, ne kadar para kazanırsanız kazanın.

Politikaya atılırsa başkan olur
Onu sadece şovmen sananlar yanılıyor. Ertesi gün hastanede ameliyat günü, evet hala ameliyat yapıyor. Çok tecrübeli tabii ama izleyicilerin sağlık sorularına cevap verdikten sonra “İkinci bir fikir alın” diyor. Komplekssiz, son derece rahat. Türkiye’de sanılanın aksine doğal. Bu arada da şovda bir sürü şey öğretiyor. Dr. Oz Show benim favorilerimdendi, çekimleri izledikten sonra da bu değişmedi. Bu gidişle Dr. Oz Show daha uzun yıllar devam eder. Ama Mehmet Öz hevesini aldıktan sonra politikaya atılırsa hiç şaşırmam. “Daha değil” demişti yazın, “Belki ileride.” Burada bir kez daha görüyorum, öyle bir gücü ve etkisi var ki, politikaya girerse ABD’nin ileride bir Türk Başkan’ı olabilir.