Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eyvah, Baylan Bebek’te açıldı




Baylan Pastanesi’nin Bebek’te açılacağını duyduğumda ‘Eyvah, Baylan’ın da Markiz gibi sonu mu gelecek?’ dedim. Sanki burası hep Kadıköy’de kalmalıydı. Başka yerde, başka insanlarla aynı olmazdı diye düşündüm

Baylan, 87 yıllık bir efsane. Yıllarca İstanbul Life’ta ‘İstanbul’un en iyi 100 lezzeti’ni seçtiğimizde Baylan’ın ‘kup griye’si listenin en başlarında yer aldı. Kup griye balbademli, vanilya ve karamel dondurmalı bir kup. Anlatılmaz yaşanır türünden bir lezzet. Makaronları da başarılı. Fransız zinciri Laduree yanında zayıf kalır. İstanbul’da daha iyi makaron yapan pastane yok. Çikolatalarından kişlerine kadar yaptıkları her şey lezzetli.
Baylan’ın eskiden şubesi yoktu. Her gün gidilmezdi, ama gidildiğinde de anlatıla anlatıla bitirilemezdi. Kendine hastı, bozulmamalıydı. Şimdi şehrin en piyasa semtine gelip de nasıl bozulmadan durur, bilmiyordum.
İstanbul’da kendinizi kaybedeceğiniz pastanelerden ne yazık ki yok. Bizim altı kişilik, pandispanya ve kremalı pastalar insanın iştahını açmıyor. Hatta bayıyor. Evet, Art Cafe ya da Dolce gibi lezzetli pasta yapanlar da var. Ama onlar da butik ve pahalı. Çeşitleri de sınırlı. İşte o yüzden Baylan’dan umutluyum. Bir yandan Bebek’in curcunasına yakıştıramasam da, bir yandan da artık bana daha yakına geldiği için mutluyum.
Baylan’ın siyah mermerli cephesi ve siyah ambalajları sizi aldatmasın. Onlar ne kadar ciddi ve asık suratlıysa içerideki rengarenk makaronlar, pastalar, çikolatalar da o kadar eğlenceli.
Baylan’a bu konuda küçük bir öneride bulunalım. Laduree gibi önemli tasarımcılara kutu yaptırsa ve bu ağır imajından kurtulsa daha güzel olur. Christian Louboutin’in ve Yazbukey’in Laduree için tasarladığı eğlenceli kutuları unutamıyorum.
Kaldırımdaki bir masaya kuruluyorum, başka bir devirden kalma gibi konuşan garsona siparişimi veriyorum. Rejimdeyim ya, ıspanaklı böreğin tadına bakıp, ıspanakları yiyip böreğe dokunmayacağım. Bunu başarıyorum ama sıra makaronları test etmeye gelince... İşte orası bittiğim andır. Kestaneli makaron inanılmaz.
Tarihini anlatan mönüyü inceliyorum. Baylan’ı 2009’da Altınkılıç ailesi almış. Bunu ilk duyduğumda da "Yazık!" demiştim. Oysa gördüğüm kadarıyla el değiştirmesinin olumsuz etkisi olmamış. Umarım böyle devam eder ve fiyatları da Bebek’ten etkilenmez.
Tel: 0212 358 07 60


1923’TEN 2010’A...
-1923’te Beyoğlu’nda kuruldu. Cumhuriyet’le aynı yaşta. Kurucusu Fillip Lenas 1919’da Arnavutluk’tan İstanbul’a göç etmiş. İlk pastanesini 'Loryan' ismiyle Beyoğlu Deva Çıkmazı’nda açtı, sonra da Karaköy şubesini.
-1928’de Beyoğlu şubesi İstiklal Caddesi’ne taşındı.
-1934’te isim değişikliği yapıp Baylan ismini kullanmaya başladılar.
-Beş yıl sonra çikolata fabrikası açıldı. Sonra büyük oğul Harry Lenas pastacılık eğitimi almak için Avrupa’ya gitti.
-1961’de Kadıköy şubesi açıldı.
-1967’de Beyoğlu’nun kötüleşen şartları sonucunda Beyoğlu şubesi kapandı.
-1992’de Karaköy şubesi bulunduğu binanın restorasyonu nedeniyle kapandı.
-2009’da Altınkılıç ailesine ait Altınmarka Baylan’ı satın aldı.
-1 Nisan 2010’da Bebek şubesi açıldı. Kadıköy şubesinin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.