Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk moda tasarımcılarının uygun fiyatlara ürünlerini sattığı Galatamoda, geçen hafta Maçka Parkı’nda yapıldı. Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi’yle son Galatamoda’yı konuştuk

Galatamoda’nın ardından Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi -ki kendisi uzun yıllardır en çok beğendiğim moda tasarımcılarımızın başında geliyor- ve MTD’nin eğitim komitesi başkanı Gamze Saraçoğlu’yla bir araya geldim. Maçka Sanatçılar Parkı’nda gerçekleşen Galatamoda hakkında olumsuz eleştirilerim de olmuştu. Onları da konuşup durum değerlendirmesi yaptık.

Haberin Devamı


Önce şunu söylemeliyim, Moda Tasarımcıları Derneği, eleştirilere açık ve daha iyi işler yapabilmek için çok çalışıyorlar. Bunu İstanbul Fashion Week zamanında da görmüştüm. Aralarında bulunduklarından çok daha iyi bir yerde olması gerektiğine inandıklarım da var, bu derneğe yakıştıramadıklarım da. Her sektörde olduğu gibi.


Şimdi Mehtap Elaidi’yle konuştuklarımıza geçelim. Galatamoda ve MTD’nin son çalışmalarına kulak verelim.

“Güçlü olmak için toplu hareket etmeliyiz”

Galatamoda’nın çıkış amacı neydi? Elde kalan malları tüketmek mi, yoksa Galatamoda’ya özel koleksiyonlar mı hazırlamak planlanıyordu?

Çıkış noktası, moda tasarımcılarıyla müşterileri buluşturmak ve tasarımcıların da tasarım ürünlerinde ulaşılabilir olduğunu göstermekti. Başta her tasarımcı Galatamoda’ya özel koleksiyonlar hazırladı. Şimdiki noktaya gelmesinde müşterinin de etkisi oldu. İddialı tasarımlar çok satılmayınca, biraz daha seri üretime ve tüketime uygun mallara kaymak zorunda kalındı. Bu arada elde kalan ürünleri satanlar da oldu.

MEHTAP ELAiDi’YLE  GALATAMODA DEĞERLENDiRMESi


Son Galatamoda’da neden Arzu Kaprol, Bahar Korçan, Ümit Ünal gibi bazı tasarımcılar yoktu?

Tasarımcılar katılıp katılmamaya kendileri karar veriyor. Galatamoda’ya bir sene ara verdik, sonra da 2-3 hafta gibi kısa bir hazırlık zamanı oldu. Bu yüzden her tasarımcı katılmadı.

İsteyen herkes Galatamoda’da stand açabiliyor mu? Galatamoda’ya katılacakları seçmede MTD’nin belli kriterleri var mı?

Sadece Moda Tasarımcıları Derneği üyeleri Galatamoda’ya katılabiliyor. Bunun için de bir elemeden geçiliyor. Galatamoda’da satışa çıkacak koleksiyondan örnekler komiteye sunuluyor. Bu yıl 7 yeni tasarımcıya fırsat verdik.

Haberin Devamı

Bazı yeni tasarımcıların fiyatları çok yüksekti...

Fiyatlara tasarımcılar kendileri karar veriyor, MTD müdahale etmiyor. Bu platformda genç tasarımcıların neyin hangi fiyata, ne kadar sattığını görüp öğrenme şansı oluyor. Genç tasarımcılara yer vermesek hep aynı 10-15 kişi olarak kalırız. Bu sefer de gençlere şans vermediğimiz için eleştiriliriz.

Son Galatamoda’dan memnun kaldınız mı?

Katılanlar memnun kaldıklarını söyledi. Biz ilk defa dört sponsorumuz ve artık kendi çadırlarımız olduğu için de memnunuz ama yapıcı eleştirilere de açığız.

Bundan sonraki Galatamoda ne zaman?

Aralık ayında yapılması planlanıyor. Şimdiden sponsorluk görüşmelerine başladık.

MTD’nin bundan sonraki hedefi ne?

Moda tasarımcıları tek başlarına yurt dışına açılamıyor, bu maddi-manevi çok zor. Modada bırakın kurumsallaşmayı, profesyonelleşmek bile çok zor. Herkesin yurt dışına açılma amacında olması da gerekmiyor zaten. Ama yurt dışında bir Türk modası algısı yaratmak için toplu hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de Galatamoda’yı Paris’e taşımak istiyoruz. Bu Galatamoda adı altında da olabilir, İstanbul Fashion Week adı altında da. Henüz başlangıç aşamasındayız ama toplu bir hareketle daha güçlü olunacağını düşünüyoruz. En çok hak edenlerin de böyle bir platformda daha da çok parlama şansı olacağına inanıyoruz.