Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MERAKLA BEKLENEN İLK 50

Geçen hafta Dünyanın En İyi 100 Restoranı listesinin 51-100. sırası açıklandı.

Hatta bu yıl 100 yerine 120 restoran seçildi, ödüllerin sponsoru S. Pellegrino’nun 120. yılı şerefine.

Listede Türkiye’den iki restoran dikkat çekti, 52. sırada Mikla ve 110. sırada Neolokal.

Önceki gün ise Dünyanın En İyi 50 Restoranı Singapur’da açıklandı, Mikla’nın şefi Mehmet Gürs ve Neolokal’in şefi Maksut Aşkar da oradaydı.

Geçen yılın en iyisi Massimo Bottura’nın Osteria Frances-cana’sıydı, bu yıl ise Arjantinli şef Mauro Colagreco’nun yönettiği Fransa’daki Mirazur oldu.

Haberin Devamı

Bu yıl kurallar değiştiği için daha önce zirvede olan restoranlar listeye alınmadı.

İlk 10’da İspanya’dan 3 restoran, Fransa, Danimarka ve Peru’dan ikişer restoran dikkat çekti.

Umarım, Türkiye’den restoranlar da yakında ilk 10’a girmeyi başarır.

MERAKLA BEKLENEN İLK 50
En iyi 10

1. Mirazur, Fransa

2. Noma, Danimarka

3. Asador Etxebarri, İspanya

4. Gaggan, Tayland

5. Geranium, Danimarka

6. Central, Peru

7. Mugaritz, İspanya

8. Arpège, Fransa

9. Disfrutar, İspanya

10. Maido, Peru

Gastronominin iyileştirici gücü

Dünyanın en iyi 100 restoranları listesi açıklanır açıklanmaz listeye girmeyi başaran restoranların rezervasyonları doluyor.

Sadece restoranlar değil, bulundukları şehirler ve ülkeler de uluslararası destinasyonlar haline geliyor.

Bu durumda turizm gelirleri de hızla artıyor tabii.

Bu liste, birçok şefin hayatını, birçok restoranın geleceğini de değiştiriyor.

Geçtiğimiz senelerde sadece listenin sponsoru olarak öne çıkan S. Pellegrino ise son 4-5 yılda bununla yetinmeyip genç şeflerin tekniklerini geliştirmeleri ve uluslararası platformlarda kendilerini tanıtabilmeleri için olanaklar yaratıyor, ‘S. Pellegrino Young Chef’ yarışmasıyla.

Yarışmacıların kendi reçeteleriyle katılabildikleri yarışma sürecinde kendilerini daha da geliştirmeleri çok önemli.

Peki ama neden?

Çünkü değişik ülke şeflerinden oluşan dev bir jüri önünde daha önceki yarışmayı kazandıkları yemeği yapıp, kendilerini ve reçetelerini yabancı bir şehirde yabancı bir dilde anlatmak durumundalar.

Bu süreçte yemeğin lezzeti kadar kullanılan malzemenin ve tekniğin orijinalliğinden beden diline, kullanılan tabaktan yemeğin hikâyesine birçok unsur değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en iyi 110. restoranı seçilen Neolokal’in şefi Maksut Aşkar da Türkiye’den katılmak isteyen yarışmacılara mentorluk yapmanın yanı sıra yarışmanın Cape Town ayağındaki ilk etabında jüri üyesi olarak da yer alıyor.

Genç şefler bu yarışmalar sayesinde uluslararası tecrübe edinecek ve böylece gelecekte Dünyanın En İyi 100 Restoranı listesinde daha da başarılı olmamızı sağlayacak.