Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Paris Antika Bienali başladı. Türk katılımcı yoktu ama Türk koleksiyonerler vardı. Türkiye’ye de getirilmesi düşünülen antika fuarından notlar

PARiS’TE 24 SAAT

* Paris en kalabalık günlerini yaşıyor. Önce Maison Objet dekorasyon fuarı vardı, sonra tasarım haftası başladı. Bir de üzerine Karl Lagerfeld imzalı antika bienali eklendi.

* Paris’teki antika bienali için Grand Palais’yi Karl Lagerfeld baştan yarattı. Sokaklarıyla, lambalarıyla, yer taşlarını andıran halısıyla ve ortaya yerleştirilmiş dev balonla Grand Palais bambaşka bir yer oldu.

* Organizasyon konusunda Fransızlar çok başarılı değil. Bizdeki gibi kapıda giriş çıkış kargaşası burada da var.

* Gezerken Fransızların değerlere nasıl sahip çıktığını ve antika sektörünü canlandırmak için nasıl uğraştıklarını görüyorsunuz. İşte bu konuda başarılılar.

* Antika bienalinde arkeolojik parçalara büyük önem verilmiş. Türkiye’den giden ve Türk koleksiyonerlerin ilgisini çekecek birçok parça var. İznik tabakları dikkat çekiyor.

* “18’inci yüzyıl parçaları artık eskisi gibi ilgi görmüyor. Artık kimse evini bu parçalarla doldurmak istemiyor. Bu yüzden adapte olmalıyız” diyor Fransız Antikacılar Birliği Başkanı Christian Deydier. O yüzden 19-20’nci yüzyıl parçalarına ve hatta çağdaş sanatçıların eserlerine bile yer vermişler.

* Sırf bienaldeki kitapçı bile görülmeye değer. Taşıyamayacağınız kitapları kargoyla evinize de yolluyorlar.

* Bienalin gala gecesi Jacque Chirac’ın eşi Bernadette Chirac’ın kurduğu vakfın yararına yapıldı. Galaya yüksek vergiler nedeniyle Fransız vatandaşlığından çıkması tartışılan LVMH Grubu Başkanı Bernard Arnault’dan Karl Lagerfeld’e, Alber Elbaz’dan Danielle Steel’e, Ürdün Prensesi Feryal’den Monica Bellucci’ye birçok isim katıldı.

* Türkiye’dense Çiğdem Simavi, Siren Ertan Çarmıklı, Etel Baler ve Vip Turizm Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu vardı. Malum, Art Travel, Türkiye’de ve yurt dışında bütün önemli sanat etkinliklerine özel turlar düzenliyor. Paris Antika Bienali için de özel bir program hazırlamışlar.

* Sanat fuarlarında da olduğu gibi önce VIP sonra basın açılışı yapıldı. Daha sonra da fuar halka açıldı. Büyük alıcılar daha açılmadan alacaklarını almıştı. Andy Warhol’un Elizabeth Taylor portresi 40 milyon euro fiyatıyla en pahalı parçaydı.

* Bienali gezenler arasında Rafi Portakal ve Turgay Artam gibi sektörün önde gelen isimleri de vardı.

* Bienaldeki mücevher bölümü göz kamaştırıcı. Cartier’den Piaget’ye, Harry Winston’dan Bulgari’ye her mücevherevi en özel parçalarını burada sergiliyor. Mücevher meraklılarına not, ayrıntılar ‘L’Officiel’ Ekim sayısında.

* Paris Antika Bienali ayın 23’üne kadar devam edecek. Paris Antikacılar Birliği’nin iki yılda bir düzenlenen fuarı İstanbul’a ve Çin’e getirme projeleri de gündemde. Yine de, yolunuz Paris’e düşerse bienali kaçırmayın!

Haberin Devamı

APERiTiVO RiTÜELi BAŞLIYOR
İtalya’da aperitivo, iş çıkışında, eve gitmeden önce arkadaşların bir araya gelip günün stresinden kurtuldukları saatlere denk geliyor. Gece ister aperitivo ile sonlanıyor, ister sonrasında daha hareketli bir şekilde devam ediyor.
Şimdi İtalyan birası Peroni’nin İstanbul’a gelişiyle bizde de aperitivo akımı başlamış bulunuyor. Evet, şu anda Peroni sadece İstanbul’da var, çünkü ülke değil, şehir seçiyorlar. Ayrıca İstanbul’da yaşayan İtalyan şeflere bu saatlere özel atıştırmalıklar da hazırlatıyorlar. Şimdi en yakın aperitivo Peroni, haftaya salı günü Lucca’da. Duyurulur!