Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Son nefesime ve son kuruşuma kadar Android’le savaşacağım” demişti. Ömrü yetmedi ama cuma günkü 1 milyar dolarlık mahkeme kararından anlaşılan, Apple bu savaşta güçlü

“Büyük hırsızlık. Son nefesime ve Apple’ın 40 milyar dolarlık banka hesabının son kuruşuna kadar harcayacağım. Android’i yok edeceğim, çünkü bu çalıntı bir ürün. Bunun için termonükleer savaşa girmeye hazırım.”

Steve Jobs, Android konusunda hassastı. Aslında çok haksız da sayılmazdı. Çünkü Android’i yazan Google’ın CEO’su Eric Schmidt’i Apple’ın yönetim kuruluna almışlardı. iPhone ve iPad’in tasarım sürecinde Eric Schmidt de detaylardan haberdardı. Ayrıca Jobs’un Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’le de arası iyiydi.
Steve Jobs Google’ın Android projesini ilk duyduğunda çıldırdı. “Biz nasıl arama motoru işine girmiyorsak, onlar da cep telefonu işine girmemeli” diyordu. Google’cıları Android’den vazgeçirmek için uğraştı. “Bana
5 milyar dolar da verseniz istemem, sizden tek istediğim Android’te bizim fikirlerimizi kullanmayı bırakmanız” diyordu.

Eric Schmidt’se Steve Jobs’un ‘kapalı’ sistemini gereksiz buluyordu, “Şirketler arası rekabet olması ve tüketicinin istediğini seçebilmesi için her şey ‘açık’ olmalı, herkes yararlanabilmeli” diyordu. Aynı işletim sistemini farklı telefon şirketlerinin kullanabileceğini savunuyordu.
Walter Isaacson’ın ‘Steve Jobs’ biyografisinden öğrendiğimize göre, Eric Schmidt’in ardından Larry Page, Steve Jobs’u arayıp arayı düzeltmek istemiş. İyi bir CEO olmakla ilgili tavsiyelerini dinlemek istediğini söylemiş. Belli ki Steve Jobs’u nasıl iyi hissettireceğini biliyordu. Steve Jobs ise, Page’e ilk tepkisinin negatif olduğunu ama sonra gençliğinde kendisine yardım edenlerin olduğunu düşünüp kendisiyle görüşmeyi kabul ettiğini anlattı biyografisinde.

1 milyar dolar tazminat kazandı
Kısa bir süre sonra Jobs’un hastalığıyla mücadelesi Android’le mücadelesinin önüne geçti. Android, akıllı telefon pazarında giderek büyüdü. Steve Jobs hayata veda etti ama Apple mücadelesinde başarılı olacak gibi görünüyor.
Apple, Google’a değil, Android kullanan telefon şirketlerine patent davası açtı. Bunlardan biri Samsung. Cuma günü ABD’de Samsung’un Apple’a zararlarını karşılaması için 1 milyar 5 milyon dolar ödemesi mahkeme kararı çıktı. Şimdi Apple diğer Android kullanan telefon şirketlerinin üzerine de gidebilir. Artık akıllı telefon ve tablet alanında çalışan endüstriyel tasarımcılar ve mühendisler bir kez daha düşünecek. Yaptıklarının iPhone ya da iPad’e benzememesi için daha da çok çalışacak. Samsung yetkilileri bunun Apple için bir kazançtan çok, tüketici için bir kayıp olduğunu söylese de, bence bu işten en kârlı biz tüketiciler çıkacağız.

Haberin Devamı

Şanı yürüdü

Haberin Devamı

New York’ta 21 yaşında bir üniversite öğrencisi,
2 bodyguard ve 7 paparazzi tutup sokaklarda geziyor. Tam 300 kişi bu
21 yaşındaki adamı durdurup onunla fotoğraf çektiriyor. Fotoğrafçılar, “Onun en çok nesini beğeniyorsunuz?” diye sorunca “Single’ına bayıldım” diyen de çıkıyor, “O büyük bir yetenek”
diyen de.
Geldiğimiz nokta bu işte. Ne yaptığınızın hiçbir önemi yok, önemli olan görüntü. Yanınızda korumalar varsa, birileri fotoğrafınızı çekmeye çalışıyorsa ve kameralar sizi izliyorsa, sokaktaki insan da koyun gibi takip ediyor. İşte şanınız böyle yürüyor.