Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tasarım Bienali’nde izlemek istediğim filmler... Doğuş Grubu hangi Amerikan markasını getiriyor? Bugün hangi dizi ekrana geri dönüyor? Haftaya hızlı başlıyoruz

Tasarım Bienali sadece sergilerden oluşmuyor. Benim en çok hoşuma giden geçen cuma günü başlayan ‘Tasarım Yürüyüşleri’ ve bugün başlayacak olan ‘Yaratıcı Film Kuşağı.’
Julie Benesra’nın ‘God Save My Shoes’ adlı filmi kadınlar ve ayakkabıları arasındaki içten ilişkiyi psikolojik, sosyokültürel ve erotik bir perspektiften inceleyen ilk belgesel. Kadınların ayakkabı bağımlılığını ve ayakkabıların neden baştan çıkarıcı olduğunu sorguluyor. 12 Kasım Pazartesi saat 13.00’te ve 15 Kasım Perşembe saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek.
Karl Lagerfeld’den Yves Saint Laurent’e, Philippe Starck’tan Herbert Matter’e efsane tasarımcılar hakkında hazırlanmış belgeseller de yer alacak. Ayrıca Robert Baca’nın yönettiği, Apple tarihini anlatan ‘Macintosh’a Hoş geldiniz’ de mutlaka izlemek istediğim filmlerden. 6 Kasım Salı saat 13.00’te, 28 Kasım Çarşamba saat 17.00’de TMMOB Mimarlar Odası’nda ve 1 Aralık Cumartesi saat 17.00’de İstanbul Modern’de gösterilecek.
Küçük bir hatırlatma yapalım, Tasarım Bienali biletlerinizi saklayın, bilet sahipleri film gösterimlerine ücretsiz olarak katılabilecek.
Bu ay boyunca İstanbul’un farklı bölgelerinde yer alan tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathaneler ve mimari yapıların gezildiği tasarım yürüyüşleriyse cuma ve cumartesileri gerçekleşecek. İlk gezinin rotası Beyoğlu - Galatasaray - Cihangir’di. Sırada Şişhane - Galata, Nişantaşı - Teşvikiye, Sultanahmet, Fener - Balat ve Karaköy var. Siz hangisini seçeceksiniz?

Haberin Devamı

CRATE & BARREL TÜRKiYE’YE GELiYOR

Ev eşyalarına ve aksesuarlarına meraklı olanların Amerika’ya gittiklerinde uğrak duraklarından biri Crate&Barrel. Oradan alınan ürünler özenle Türkiye’ye taşınıyordu. Derken Crate&Barrel’ın internet sitesi Türkiye’ye gönderim yapmaya başladı. Ama o zaman da gümrüğe takılma durumu söz konusuydu. Şimdiyse Crate&Barrel, Türkiye’ye geliyor.
Tahmin edin bakalım, markayı Türkiye’ye kim getiriyor? Son zamanlarda yeme-içme sektöründeki yatırımlarıyla çok konuşulan Doğuş Grubu, Crate&Barrel’la anlaşmış. Ferit Şahenk beğendiği markalara yatırım yapmaya devam ediyor. İlk mağazanın açılışını heyecanla bekliyoruz.

Haberin Devamı

‘MUHTEŞEM YÜZYIL’ MI, ‘BiR ZAMANLAR OSMANLI’ MI?

Zor bir soru. City’s’deki sinemada ‘Bir Zamanlar Osmanlı’nın özel gösteriminde bunu düşünmeden edemedim.
* Biri ilk göz ağrısı ama rahmetli Meral Okay’ın acı kaybından sonra nasıl devam edeceği konuşuluyor, şimdi gayet heyecanlı devam ediyor, ama ileride ne olacak bilinmiyor. Diğeri şanslı, karşısında ‘Kuzey Güney’ gibi ezeli bir rakip yok.
* İkisi de yeni sezona yeniliklerle girdi. Birinde Tuncel Kurtiz, Ozan Güven ve Cansu Dere gibi isimler, diğerinde ise Özcan Deniz var. Bu arada Özcan Deniz daha ilk bölümden epey soyunuyor.
* Halit Ergenç muhteşem Süleyman’la o kadar özdeşleşti ki artık kendisini gerçekten padişah sanıyor olabilir. ‘Bir Zamanlar Osmanlı’nın hünkarı III. Ahmet ise Lale Devri’ne rağmen aynı etkiyi vermiyor tabii.
* Birini Taylan Biraderler yönetiyor, diğerini Abdullah Oğuz.
* Harem ve Süleyman-Hürrem ilişkisi o kadar heyecanlı ki, ‘Muhteşem Yüzyıl’da dekor ve görüntü ikinci planda kalıyor, ‘Bir Zamanlar Osmanlı’da görüntülere ve dekora daha çok önem verilmiş. Bazı görüntüler film tadında, ama televizyonda bu ne kadar anlaşılır, emin değilim.
Siz en iyisi kendi kararınızı kendiniz vermek için bu akşam saat 19.50’da TRT 1’de sezonu Özcan Deniz takviyeli ilk bölümüyle açan ‘Bir Zamanlar Osmanlı’ya bir bakın. Bakalım, nasıl bulacaksınız?