Çağlayan Bilgen

Çağlayan Bilgen

caglayan.bilgen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

YEREL seçimlere tam 125 gün kaldı. Belediye başkanlığı, il genel ve belediye meclis üyeliklerine talip olanlar teker teker ortaya çıkmaya başladı. İzmir’de 21’i büyükşehir belediye sınırları içinde olmak üzere 30 ilçede mevcut koltuk sayısının en az on katını bulacak isimler adaylık beklentisi içinde. İşte ilçe ilçe adaylık yarışı yapan bazı isimler:

ALİAĞA:
İlçe başkanı Turgut Oğuz, eski milletvekili Hakkı Ülkü, belediye diş doktoru Cantaş Şirin ve göz doktoru Ulviye Öztürk, CHP’den, belediye başkanı Tansu Kaya, Hüseyin Aslan, il genel meclis üyesi Uğur Türkkan AKP’den, Hüseyin Şengül ve Kemal Erim ise MHP’den aday olmak istiyor.

BALÇOVA:
Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın yanı sıra eski başkan Ali İhsan Ülker, meclis üyeleri Savaş Akıncı, Saim Katırcıoğlu ve ilçe başkanı Salih Küçükbayrak’ın CHP’dan aday olmak istediği konuşuluyor. Geçen seçimde DYP’den aday olan Kamil Öztürk ve eski Belediye Başkanı MustafaŞentürk, AKP’den adaylık için yarışıyor. DSP’den ise Hüseyin Çorlu’nun adı geçiyor.

BAYINDIR:
Anavatan’dan belediye başkanı seçilen Alaattin Çapuk yeni partisi CHP’de ilçe başkanı Şenay Çetinbaş ile adaylık yarışı içindeler.
AKP’den ise Haldun Çıray’ın aday olması bekleniyor.

BERGAMA:
AKP’nin seçimlere belediye başkanı Raşit Ürper ile girmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP’de ise eski belediye başkanları Sefa Taşkın, Akif Ersezgin, belediye meclis üyesi Mehmet Gönenç, Ercan Sevinç ile Konak Belediyesi Kültür Müdürü Halim Yazıcı adaylık bekliyor. Özkan Karadiken ve Murat Kenel de MHP’den aday olmak istiyor.

BEYDAĞ:
DP’li belediye başkanı Muhsin Pulcu, kendi partisinden aday olmaması halinde AKP ya da MHP’nin aday göstereceği söyleniyor. CHP’de ise yönetim kurulu üyesi olan Vasfi Şentürk aday gösterilmeyi bekliyor.

ÇEŞME:
CHP’de belediye başkanı Faik Tütüncüoğlu, meclis üyesi Ekrem Oran, İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Berksü ve Reşat Akbaykal partilerinden görev bekliyor. AKP’de Ömer Tütüncüoğlu, Atilla Certel le Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger’in aday olmak istediği konuşuluyor.

ÇİĞLİ:
Belediye Başkanı Ensari Bulut’un yanı sıra ilçe başkanı Ayhan Güneş, eski belediye başkanı Tevfik Alyanak, meclis üyesi Güner Yücel, eski ilçe başkanı Ali Rıza Koçer, Kemal Yıldız, Hasan Aslan ve avukat Alihan Yıldız CHP’nin adayı olmak istiyor. AKP’de ise eski belediye başkanı Galip Öztürk, Ömür Kabak, Adnan Yılmaz, Osman Yılmaz, Süleyman Yalçın, İsa Arslan ve Necdet Erdoğan adaylık için yarışıyor.

DİKİLİ:
SHP’li Belediye Başkanı Osman Özgüven’in CHP adaylığı kesin. Önder Akşengör ve ANAP, DYP, CHP’den sonra AKP’ye geçen Yüksel Uçar bu partiden oday olmak istiyor. Belediyeden emekli mimar Nazire Kösten DSP’nin adayı olması bekleniyor.
FOÇA: Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, eski belediye başkanı Nihat Dirim CHP’nin adayı olma uğraşı içinde... Serdar Mersin ve Mümin Zeybek’in ismi ise AKP’den adaylık için geçiyor.

GAZİEMİR:
Belediye başkanı Adnan Yüksel, eski CHP’li Ramazan Kaya ve kapatılan Sarnıç Belediyesi’nin başkanı İsmail Acar, AKP’den aday olmak için yarışıyor. CHP’de ise Konak Belediye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Şenol, İl Genel Meclis Üyesi Halil Arda ile işadamı Hüseyin Şahin aday olmak istiyor.

GÜZELBAHÇE:
CHP’de iki dönemdir belediye başkanlığı yapan Ertan Avkıran’ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, meclis üyeleri Uğur Yelekli ve Funda Akdağ’ın da adaylık için çalıştığı konuşuluyor. AKP’de ise Nejdet Güler ve İsmet Türe aday olmak istiyor. Payamlı köyü muhtarı yazar İlhan Pınar DSP’den aday gösterilmeyi bekliyor.

KARABURUN:
Belediye başkanı Serdar Yasa, CHP’den, Ahmet Değirmenci ise AKP’den adaylık bekliyor.

KARŞIYAKA:
Belediye başkanı Cevat Durak, ilçe başkanı Ertam Özen, yeni üye Cevdet Tümtürk CHP’den, eski belediye başkanı Kemal Baysak’ın oğlu Abdullah Baysak ile Ertan Kılıç AKP’den, Karşıyakalı Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Yıldırım ise DSP’den aday olmak istiyor.

KEMALPAŞA:
Belediye başkanı Yakup Karaca, Ulucak Belediye Başkanı Mehmet Türkmen AKP’den adaylık bekliyor. İşadamı Mustafa Karagülle, Esnaf Odası Başkanı Temel Küçük, eski Milli Eğitim Müdürü Rıdvan Karakayalı, Avukat Burhan Güneş, Mehmet Ali Işık, Mükremin Dulkadiroğlu, Bağyurdu Belediye Başkanı Rıdvan Üreten ve emekli öğretmen Beyhan Peksoy CHP’den aday olmak istiyor.
Eski belediye başkanı Mehmet Ali Özüdoğru ise Saadet Partisi’nden aday olup eski koltuğuna oturmayı düşünüyor.

KINIK:
Başkan Süleyman Kaya CHP’den,Yasin Gündeş AKP’den aday olmak istiyor.

KİRAZ:
CHP, mevcut belediye başkanı İsmet Korkmaz ile yola devam edecek gibi görünüyor. AKP’de ise İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Çavuş ve eski ilçe başkanı Durmuş Özçınar adaylık bekliyor.

MENDERES:
Belediye başkanı Ergun Özgün, kapatılan Gümüldür Belediyesi’nin başkanı Haldun Ertok’un CHP’den, Hasan Kabancı’nın AKP, Süleyman Pehlivanoğlu’nun ise DSP’den aday olabileceği konuşuluyor.

MENEMEN:
Belediye başkanı Tahir Şahin, eski belediye başkanı Kadir Yıldırım, Şoförler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu ile Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral’ın CHP, Ulukent Belediye Başkanı Feyzullah Ergin ile İdris Akkoyun’un AKP’den aday olması bekleniyor.

NARLIDERE:
CHP’de mevcut belediye başkanı Abdül Batur’un adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. AKP ise eski SHP İlçe Başkanı Mehmet Kılıç’ı aday göstermek istediği konuşuluyor.

ÖDEMİŞ:
AKP’de belediye başkanı Mahmut Badem’in adaylığı kesin gibi. CHP’nin ise eski Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile seçime girmeyi düşündüğü söyleniyor.

SEFERİHİSAR:
Anavatan’dan belediye başkanı seçilen Hamit Nişancı’nın CHP’den aday olma olasılığı yüksek. Ancak CHP’den adaylık bekleyenlar arasında Tunç Soyer, Armağan Abacıoğlu, Güler Boler ve Aydın Güney de var.

SELÇUK:
Belediye başkanı Vefa Ülgür, emekli öğretmen Sebahattin İzcioğlu CHP’den, AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi Osman Başterzi de partisinin aday göstermesini umut ediyor.

TİRE:
AKP’li belediye başkanı Sıtkı İçelli, partisinden yeniden aday gösterilmeyi bekliyor. CHP’de ise eski bakanlardan Halil Çulhaoğlu aday gösterilebilir.

TORBALI:
Mevcut belediye başkanı İsmail Uygur ve eski belediye başkanı Ertan Ünver ve eski başhekim Dr. İbrahim Öz’den birisi CHP’den aday gösterilmeyi bekliyor.
AKP’de ise Atilla Kaya ile İl Genel Meclis Üyesi Fuat Payzın adaylık yarışında.

Haberin Devamı

BAYRAKLI: İzmir’in bu yeni ilçesinde AKP’de eski Karşıyaka ilçe başkanı Ali Aslan ve Mikail Bilici’nin yanı sıra eski İl Başkanı Ali Aşlık, eski DSP’li İsmail Sarı ile son yerel seçimde Karşıyaka’dan belediye başkan adayı olan Kerem Ali Sürekli aday olmak için yarışıyor. CHP’de ise eski Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen, Hasan Karabağ, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, müteahhit Mustafa Ciritoğlu ve eski CHP Bornova İlçe Başkanı Kerim Özer aday olmak istiyor. Mali Müşavir Mehmet Toptaş ise MHP’den adaylığa talip oldu.

Haberin Devamı

BORNOVA: CHP’de belediye başkanı Sırrı Aydoğan, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Aksünger, gazeteci Atilla Sertel, Kocaoğlu’nun eski danışmanı Nevzat Kavalar, Mali Müşavir Ahmet Cun, belediye meclis üyesi Erkut Öcal, Çiğli Belediyesi Kafesan Genel Müdürü Adnan Hocaoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın isimleri geçiyor. AKP cephesinde ise eski belediye başkanları Cengiz Bulut ve Ali Sözer, işadamı Abdullah Kavuk, Abdullah Tekbaş, gazete patronu Ali Fuat Yakın, Emin Dağlıer, Latif Aydemir, Cevdet Çayır, eski ilçe başkanı Mustafa Seyhan adaylık için yarışıyor. Anavatanlı İlhan Kaya ile Olgun Atilla da adaylık bekleyen isimler arasında.

Haberin Devamı

BUCA: AKP’de, eski ilçe başkanı Beytullah Selman, Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, Cafer Büyükalmus, CHP kökenli Aybar Uğur, Adnan Avcı, Rıfat Sait, Büyükşehir Meclis Üyesi Kenan Çakar aday olmak istiyor. İlçe Başkanı Mehmet Süne, belediye meclis üyeleri Ali Rıza Kaya, Lokman Fazla, Bektaş Gül, İl Genel Meclis Üyesi Ercan Tatı, Güven Tosun, Necati İmam, Hüseyin Yüzer, Levent Köstem, Sevda Erdan Kılıç, Hasan Nebi, Muharrem Derbentoğulları ve Ali Rıza Ölmeztürk CHP’den aday olmak için yarışıyor. İsmail Bekiroğlu da aday olmak istiyor, ama partisi yok. Mehmet Emin Şen, Bülent Kösten ve inşaat mühendisi Levent Bendeş ise DSP’den adaylık beklentisi içindeler.

KARABAĞLAR: Kadir Sinan, Fahrettin Demir, İrfan Can, Sıtkı Kürüm, Hüseyin Mutlu Akpınar, Mehmet Türkbay, Turan Manduz ve Fahri Elmas CHP’den aday olmak için yarışıyor. Eski ANAP Konak İlçe ve İl Başkanı, Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Bilal Doğan, eski milletvekili Tevfik Ensari, meclis üyesi Rıza Evcim, Mehmet Ali Çavuş, Murat Akdemir, eski ilçe başkanı Nazmi Kalyoncu, Harun Özdemir ve Sıddık Topaloğlu AKP’den aday olmak istiyor. Mardinli hemşehrilerine güvenen Salih Erkek ise siyasi partilerden teklif bekliyor. DSP’den ise eski il başkanı Hilmi Değirmenci’nin adaylığı kesin.

KONAK: Mevcut belediye başkanı Muzaffer Tunçağ’ın dışında ilçe başkanı Sıtkı Kürüm, İl Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Merih Şan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır, Çiğli Belediyesi Fen İşleri Müdürü İbrahim Özmen, işadamı Muhsin Kurt, eski milletvekili Erdal Karademir ve PM üyesi Rifat Nalbantoğlu’nun CHP’den adaylığı konuşuluyor. AKP’den ise eski CHP’li Ahmet Sarışın’ın yanı sıra Bilal Doğan ile Remzi Yüce adaylık bekliyor. Eski belediye başkanı Erdal İzgi’nin Genel Başkan Zeki Sezer’in talimatı doğrultusunda DSP’den, Büyükşehir Meclis Üyesi Fatih Özfatura’nın ise MHP’den aday olacağı belirtiliyor.

URLA: Eski milletvekili Türkan Miçooğulları ‘Görev verilirse en iyi şekilde yaparım’ diyerek CHP’den adaylık bekliyor. Ayrıca ANAVATAN’dan CHP’ye geçen mevcut belediye başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ile EÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Önen de aday olmak istiyor. Daha önce AKP’den aday olan Dr. Mustafa Aras ile Bülent İlhan DSP’de adaylık için ismi geçiyor. AKP’de ise eski ilçe başkanı Latif Özkan veya belediye başkan vekili Bülent Nart’ın aday olabilir.