Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

23 Nisan’da tüm yurtta bol yağmur var, hatta çoğu yerde törenler iptal edilecek

Nihayet sakin, yağışsız ve pırıl pırıl güneşli bir hafta sonu. Batıda pazar günü 25 dereceyi zorlayan, iç bölgelerde de 20 sınırına dayanan sıcaklıklar göreceğiz. Güney zaten bahar havası yaşamakta, doğuda bile sıcaklıklar özellikle pazar günü 15 derece sınırına yükselecek.
20 Nisan haftasına da tüm yurtta sıcacık başlayacağız. Elbette bunun nedeni Sahra kökenli hava akımı ama onun çıkışına da neden olan hava, Akdeniz’in batısında oluşmakta olan yeni bir alçak basınç merkezi. İşte bu nedenle hafta başından itibaren Ege’den başlayarak yine bulutların yoğunluğu artacak. Salıdan itibaren de özellikle batıda yağış geçişleri hafiften başlayacak, kuzeyde poyraz kuvvetlenecek.
22 Nisan’da sert poyraz özellikle Batı Karadeniz ve Marmara’da, yağışlı hava da batıda etkili olacak ama özellikle de 23 Nisan’da alçak basınç merkezinin Güney Ege’de yerleşmesi, Trakya-Marmara-Ege’de poyraz, Akdeniz’de lodos derken tüm yurtta bol yağmur bekleniyor. Maalesef çoğu yerde törenler iptal edilecek. Özellikle Marmara bölgesinde hava açık ama orada da soğuk, sıkı giyinmek gerek. 

Tarlalar bereketli olacak
Bayram sevinci böylece tüm yurtta tam anlamı ile yaşanamayacak ancak sonraki günler daha soğuk olacak maalesef. Mayıs ayının ilk yarısına kadar görünen, havaların bahara yakışan şekilde yağışlı ve biraz da bizleri üşüten tarafta kalacak şekilde olacağı.
Özellikle güney ve güneydoğuda, tarlaların iyice yeşillendiği bu dönemde uydu verileri ile ekinlerin güncel ve yakın geçmişteki durumlarının karşılaştırmasını yapabiliyorum. Bu sene tarımsal ürün 2005 ve 2006 senesine benzeyecek, hatta çoğu yerde daha da iyi olacak. Kullanmasını bilenler için o kadar önemli veriler ki bunlar... Şimdiden tarımsal ürüne ne kadar para ayıracağını bilen bir maliye bakanı o kadar rahatlar ki...