Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gelecek hafta hava cephesi “çeşitli” olarak ifade edilebilecek şekilde gelişiyor. Batıda hava açık güneşli ama orta, doğu ve kuzey bölgeleri yağışlı olacak. Sağlık sorunları açısından dertli bir hafta. Ufukta kar var


Artık o yazdan kalma sıcaklar geride kaldı sayılır. Böyle diyorum çünkü arada salınımların olmasını mesela 18-19 Kasım günlerinde özellikle batıda yine mevsim normallerinden fazla sıcaklıklar görülmesini beklemekteyiz. Bu sıcaklık dalgalanmaları ister istemez beraberinde terleme, soğuma ve gribe de davetiye çıkartan koşulları yaratmakta. Etrafta da gezen grip dalgası zaten böyle koşullar olsa da yayılsam diye beklemekte. Bu nedenle gelecek hafta lütfen dikkatli olun, hijyen kurallarına her zamankinden de fazla dikkat edin.
Haftaya batı bölgelerimiz üzerimize yerleşecek olan yüksek basınç ile orta ve doğuda etkili olacak yağışlı hava dalgası damgasını vuracak. Bu mevsimde böyle yüksek basınçlı hava akımları alçak basenlerde, hava akımlarının daha az olduğu bölgelerde sis oluşumuna neden olur. Yükseklerde güneş açar hava pırıl pırıl olur ama rüzgar sisi dağıtmazsa alt taraf tüm gün sisin içerisinde kalabilir.
Soğuk havalarda yakılan yakıtların atıkları da bu hava kütlesi içerisine yerleşince yerel kirli hava paketleri oluşur ve hem görüntüyü hem da sağlık koşullarını etkiler. Bir de bu yüksek basınç dönemlerinde üzerimizdeki havanın ağırlığı artar. Biz iç-dış basıncımız aynı olduğu için bunu hissetmeyiz ama sığ yerdeki deniz suyu bu fazla ağırlık nedeni ile geriye doğru çekilir. Bu doğal etki bilinmez ise, ki genelde bilinmez, sığ bölgelerde mesela Marmara’da Erdek önlerinde Çanakkale’nin sığ yerlerinde 10-20 metre geriye giden deniz seviyesi toplumda yerleşen yanlış inançlar doğrultusunda deprem beklentisi yaratır, ama hiç ilgisi yoktur sadece artan hava ağırlığı nedeni ile suyun geri çekilmesi olayıdır işin temeli.
Hafta sonuna Zonguldak, Ankara Anamur hattı batısında açık bir havada başlayacağız. Orta ve doğu kesimlerde bugün gece ve yarın da ağırlıklı olarak bu bölgelerin kuzeyinde özellikle Karadeniz bölgesinde yer yer de bol yağış alacağız.

Hava daha ılıman ve maalesef yine tozlu olacak
Gelecek hafta yurdumuz hayli enteresan bir hava kütlesinin etkisinde kalacak. Libya Körfezi’ne yerleşen bir yüksek basınç merkezine bağlı olarak gelişen rüzgarlar bize Sahra’nın havasını bu sefer Akdeniz üzerinden değil de İtalya ve Balkanlar üzerinden getirecek. Yani yurt genelinde poyraz hakim olacak ama batıda bu rüzgarların kaynağı Sahra olacağı için hava daha ılıman ve maalesef yine tozlu olacak. Orta ve Doğu Karadeniz’den gelen ve Ruysa içlerinden bize hava akımlarını taşıyan sistem ise yine poyraz ile Trakya, Marmara ve Ege bölgeleri haricinde oturanlara bu sefer tozsuz tertemiz ama yağışlı poyraz havasını taşıyacak.
Gelecek hafta geçen haftalara göre daha serinleyeceğiz ve değişken hava kütleleri hep poyraz yönünden gelen hava kütleleri ile üzerimizde olacak, ama kaynak noktaları batıda Sahra kökenli orta ve doğuda ise Rusya kökenli. Bu hafta tedbirli olunmalı. Yurt genelinde hava sıcaklıkları kıyı bölgelerde 15-18, güneyde
18-20 iç ve doğuda ise 10-15 derece civarında olacak. Sıcaklıklar geceleri tek hanelere düşse de yurt genelinde don hadisesi beklenmiyor.