Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sıcaklık artacak, pek çok yerde sulu kar ve yağmur göreceğiz. Bunların ikisi de iyi haber

Cumartesi-pazardan başlayarak haftanın ilk yarısında sıcaklıkların yavaş ama kararlı bir şekilde her yerde en az 5 derece artacağının ve bol yağışlı bir haftaya girdiğimizin müjdesini vereyim. Özellikle Ege bölgesinde esmeye başlayan lodos, Sahra’dan ılıman ve Akdeniz’den de nemli hava getiriyor ve böylece bizleri donduran soğuk havayı kararlı bir şekilde her geçen saat daha kuzeye itiyor.
Bu kararlı itme harekatı pazar günü yağışların kara dönmesini engelleyecek. Orta ve doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu haricinde her yerde sulu kar yağacak, o da yükseklerde; diğer yerlerdeki yağışlar da etkili ancak yağmur şeklinde olacak. Egede poyraz daha da sertleşecek.

Soğuk hava “Buradayım” diyor
5 Ocak haftasına da lodos ve etkili yağışlarla başlayacağız. Sıcaklıklar yeniden kıyı bölgelerimizde 10, iç bölgelerimizde dahi tek haneli sıcaklık sınırına doğru yaklaşmaya başlayacak. Bu geçen haftaya göre 10-15 derecelik sıcaklık artışı demek olsa da, kar kuzey sınırlarımızı teğet geçse de soğuk hava elbette ben de buradayım diyor. Bu nedenle yağışların yüksek yerlerde sulu kar ve kara dönüşmesi de kuvvetle muhtemel, bunu sakın unutmayın, mevsim kış.
Yağışlar da Ege Denizi üzerinde oluşacak olan bir dizi alçak basınç merkezine bağlı olarak etkisini gösterecek. İşte bu nedenle bu hafta seyahat haftası gibi görünmemekle beraber mutlaka seyahat edecekseniz yüksek yerlerde, özellikle de çarşamba günü batıda etkili kar yağışı görebilirsiniz.
Peş peşe oluşacak sistemler haftanın ilk yarısında tüm yurtta her yere etkili yağış bırakarak geçecek ve perşembe günü bu yağışlı hava doğu Anadolu’yu da terk etmiş olacak. Tabii ki aradaki boşluk hemen kuzeyden gelen soğuk hava ile doldurulacak. Ancak batıda perşembe ve cuma günlerinde havalar kıyı bölgelerden başlayarak yeniden lodos ile ısınacak ve cuma günü batıda yine etkili yağışlar göreceğiz. n