Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta yine soğuk ve yağışlı geçecek. Üstelik hissedilen sıcaklıklar poyraz yüzünden iyice düşebilir

Bahar geldi geliyor” derken kış yine etrafta olduğunu hatırlatacak. Bugün Samsun-Antalya hattının batısında hava oldukça serin. Yağışlı ve yüksek yerlerde de kar ve sulu kar bekliyoruz. Yerde tutar veya tutmaz, o başka; ama hava kar yağacak kadar da soğuk.
15 Mart Pazar günü de her yerde bol bol yağış var, yükseklerde kar ve sulu kar ihtimali devam ediyor. Bu hafta da dağlar yine uzak durulması gereken yerler, zaten kayak merkezlerinde de kaymak imkansız çünkü özellikle kuzeybatıda yoğun kar yağışı bekliyoruz.
Poyraz hafta sonunda ve gelecek hafta tüm yurttaki hava olaylarına damgasını vuracak kadar etkili. Bu da hissedilir sıcaklıkların çok daha az olacağı, yani sıkı giyinmezseniz üşüyeceğiniz anlamına geliyor. Marmara bölgesindeki seracıların da bu haftanın başında dikkatli olmaları gerekiyor, gece sıcaklıkları eksi derecelere inecek kadar güçlü.
Soğuk ve yağışlı hava hafta ortasına kadar her yerde etkili olacak. Çarşambadan itibaren batıdan başlayarak geçici bir ısınma görecek olsak da; bu durumu poyrazın derin bir nefes almasına benzetebiliriz. Çünkü perşembe günü Balkanlardan etkili poyraz rüzgarları ile birlikte iç ve doğu bölgelerde yeni bir soğuk hava dalgasının yurda girmesi bekleniyor.
21-22 Mart hafta sonunda da yine tüm yurtta etkili soğuk hava ve bol yağış bekliyoruz. Martın son haftası epeyce sürprizlere gebe.
Artık neden poyraza sağlam hava, lodosa da çürük hava denildiğini anlamışınızdır. Geçen hafta Sahra’dan milyonlarca ton toz aldık, hepimiz sağlık koşullarımızda bir şekilde değişen, bizi rahatsız eden taraflar bulduk; başımız ağrıdı, tansiyonlar oynadı, astım krizleri tuttuÖ Ama gelen onca toz, toprağa da bereket saçtı. Bu sene benim beklentilerim tarımda verimli bir yıl olacağı, tarlalarını nadasa bırakanlar için ise yine kayıp bir yıl.