Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yine hava tahmincilerini zorlayacak bir hafta bizleri beklemekte. Bugün yurt genelinde hava mevsime göre “mis gibi” tabir edilen cinsten. Çıkın, doya doya güneşlenin. Batı Karadeniz ve Trakya sahil kesiminde, ayrıca elbette kuzey Ege’de rüzgar biraz kuvvetli ama sırtınıza kalınca bir şeyler alıp bu havalardan istifade edin.
İç ve güney bölgeler ile Ege bol güneşli ve 24-28 derecelik sıcaklıklar ile enfes bir gün. Doğu Anadolu’da dahi sıcaklıklar 24 derece seviyesine çıkacak, gece de en düşük 14 derece civarında. Akşama doğru kuzey bölgeler bulutlanmaya, rüzgar kuzeyden daha sert esmeye ve elbette sıcaklılar da azalmaya başlayacak.
27 Eylül Pazar günü ise dünkü mis gibi hava bugün sadece İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege sahil kesiminde hüküm sürecek. Özellikle Karadeniz’de hava kapalı, Batı Akdeniz’de de yer yer kapalı, Orta ve Doğu Karadeniz ise yağışlı olacak. Kuzeyde gece sıcaklıkları yeniden 10 derecenin de altına doğru düşecek. Serin hava sadece yurdun kuzey bölgelerinde kapalı ve serin bir gün geçmesine neden olacak. Diğer yerlerde yine sıcaklık açısından enfes bir gün.
Eylülün son üç gününü kapsayacak ve ekime de merhaba diyeceğimiz haftaya damgasını vuracak olan olay, kutuplardan koparak Almanya üzerinden kıta Avrupa’sına girecek olan buz gibi hava ve bunun önünde hızla yükselecek Sahra sıcağının etkisi ile başlayacak. Bu nedenle 28 ve 29 Eylül günlerinde Karadeniz’deki yağışlı hava hızla eriyip yok olacak ve yerini Sahra’nın ılıman havası kaplayacak. Ama bu süreçte hafta başında kuzeyden esecek ve özellikle Marmara’da daha sert esecek olan rüzgarlar gece sıcaklıklarını daha serin hissetmemize neden olacak.
29-30 Eylül yurt genelinde yine mis gibi sonbahar günleri olacak. Ancak Avrupa’yı hızla kat ederek Balkanlar üzerinden Karadeniz’e kadar ulaşan soğuk havanın ilk işaretleri olan karayel ve poyraz, 30 Eylül’de günü Trakya ve Marmara’da etkili olmaya başlayacak. Sıcaklıklar Trakya, Marmara ve Karadeniz sahil kesimlerinde hızla düşecek. Yağış da beklenmekte elbette.

Cemreler kalkıyor!

Modeller bu hava dalgası sürecinde güneyde yerleşen sıcak havanın daha etkili olacağını ve yapacağı yastık etkisi ile bu serin ve yağışlı havanın Karadeniz’i yalayarak geçeceğini öngörmekte. Yani yurt genelinde hava yeniden ısınacak. Uzun süreli beklentiler ekim ortasına kadar serin havaların zorlaması olsa dahi, Sahra’nın o ılıman kalkanı ile sıcak tarafta kalarak idare edeceğiz gibi görünüyor.
İşte bu zorlamalar güneşin yavaş yavaş güney yarımküreye daha dik ışınlar göndermesi nedeniyle hep soğuk havanın lehinde gelişecek ve cemrelerin kalkması ile birlikte serin ve yağışlı günlere yeniden merhaba diyeceğiz. Cemrelerin düşmesini biliriz bilmesine ama bunların bir de kalkışı var. İşte ondan sonra yağmurun bereketi de kalmayacak, şimdilik onun hâlâ bereketli olduğunu bilin yeter.
Bakın bunu biz bilmiyoruz ama balıklar dahi biliyor ve yağmur yağınca örneğin palamutlar suyun yüzeyine yaklaşıp bunu neredeyse kana kana içiyorlar ve bir anda o küçük boyutlu balıklar devleşiyor. Çıkın bakın balık tezgahlarına, geçen haftalarda bir karış olan palamutlar bir anda devleşmiş. Bir zaman gelecek, deryayı da anlayacağız elbette. Yeter ki kendi önümüze koyduğumuz engelleri yıkıp geçebilelim.