Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yarın mutlaka yağmur yağacak, önlem alın. Hatta mitinge gidecekseniz yedek kıyafet bile götürün

Sabah güneşini, masmavi gökyüzünü görünce hafta sonuna güzel başlayacağımızı zannedeceğiz. Batı sahil kesiminde sabahı değerlendirin çünkü akşama varmadan lodos ve kıbleden esen rüzgarlar giderek sertleşecek. Koyu bulutlar ve beraberindeki etkili yağışlar batıdan yurda girmeye başlayacak.
Pazar öğlen vaktine kadar yurdun batısında hem rüzgar hem de yağmur etkili olacak. Beklenen yağış her yerde bol bol yağmur şeklinde. Gece soğuk hava Balkanlardan yurda girmeye hazırlanacak, rüzgarlar da poyraza dönecek.
Pazar günü İstanbul’da yapılacak toplantılara gidecekseniz çok sıkı giyinin, mutlaka yağmurluk alın. Ve benden tavsiye: bir de yedek giysiyi yanınızda bulundurun, çok ıslanacaksınız ama çok.
Pazartesi sabahına Samsun-Antalya hattının batısında, düne göre oldukça soğumuş bir havada başlayacağız. Soğuk ve sulu kar yağışı, yükseklerde de etkili kar göreceğiz. Tüm Akdeniz’de ve KKTC’de bile bol yağış bekliyoruz.
Yağışlı hava alçak basınç merkezinin de hızla doğuya kayması ile birlikte hızla doğuya çekilecek ve akşam vakti doğu Anadolu’ya ulaşmış olacak. Aman dikkat! Bunlar neredeyse 1 metre kar depolayan cinsten yağışlar, yolda kalmamaya dikkat edin.
Salı günü sistem doğudan yurdu terk etmiş olacak ve geride serince bir gün kalacak. Gün içinde batılı rüzgarlar hava sıcaklıklarının biraz toparlanmasına neden olacak. Çarşamba günü ise lodos tüm yurtta sertleşmeye başlayacak ve ılıman ancak o kadar da sağlıklı olmayan havasını yeniden bize taşıyacak.
Perşembe günü ise özellikle Ege ve Marmara’da lodos çok sert, yağış da bekliyoruz.
Cuma gününde yine bir soğuk dalgası bekliyoruz. Batıdan yurda girecek ve sert lodos ve poyrazı ile birlikte -hani derler ya hallaç pamuğu gibi- bir tozutup geçecek.
Çok uzun dönemli bir tahmin ama seçim gününde 14-16 derecelik günlük güneşlik bir hava beklentisi var. Bu değişen havalar baharın müjdecisi, adım adım geliyor. Ama her an her şey olabilir, çok dikkatli olmak lazım.