Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları

Salı gününden itibaren lodosun da etkisiyle hava tüm yurtta ısınacak. Sıcaklık İstanbul’da 25 dereceyi bulacak

Hafta sonuna kuzey bölgelerimizde serin ve kapalı bir havada başlayacağız. Marmara’da ve özellikle Ege bölgesinde sert poyraz rüzgarları havanın çok daha serin hissedilmesine neden olacağa benziyor. En sıcak bölgemiz yine Güneydoğu Anadolu, Akdeniz sahil kuşağı ve elbette KKTC.
Pazar günü tüm yurtta hava sıcaklıkları
2 derece daha azalacak. İstanbul ve çevresinde tüm gün yağış bekleniyor. GAP bile uzun bir aradan sonra ilk kez 20-22 derece sınırında sıcaklıklarla yeniden tanışacak ve biraz derin bir nefes alacak; öyle ya ne de olsa çok uzun bir yaz dönemini geride bırakıyorlar.
Bugün yolunuz Kuzey Avrupa ve İngiltere’ye doğru ise kutuplardan gelen sert kuzeyli rüzgarları, soğuk ve de yağışlı havayı dikkate almalısınız. Tam anlamıyla kış havası bugünden başlayarak tüm Avrupa’yı etkileyecek.
27 Ekim haftasına da serin başlayacağız. Marmara ve Ege’de rüzgar bugün çok sert esecek. Ege’de deniz trafiğinin etkilenmesi söz konusu. Karada da etkili rüzgara dikkat etmeniz gereken bir gün, şakaya gelmez.
Aman ne güzel yenilenebilir enerji işte diye de sevinmeyin, bu kadar fazlasında rüzgar yine işe yaramıyor, o dev pervanelerin de dönmesinin bir hız sınırı var, yoksa koca kuleler bir anda merkezkaç kuvvetiyle parçalanıp gidiveriyor.
28 Ekim Salı günü tüm yurtta havalar bir anda ısınma yolunda değişiverecek. Kutuplardan hızla inen soğuk havanın önünde Afrika’dan kalkan ılıman hava bir tampon görevini görmeye başlayacak. Yurdun batısında yağışlara neden olan hava bugün yoğun bulutlarını daha doğuya taşıyacak.

Avrupa’nın kuzeyinde hava sıcaklıkları

10 derecenin de altında, ona göre giyinmeyi sakın ihmal etmeyin, üşürsünüz. Avrupa’nın güneyinde ve bizde ise durumlar pek keyifli. Sahra’dan çıkan ılıman hava önce Batı Akdeniz’de yarın da bizde etkili olacak.

Bayrama yakışan bir hava

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda hava bu sefer de tüm yurtta lodos ancak özellikle Kuzey Ege, Trakya ve Marmara’da sert lodos rüzgarları ile bol tozlu ama ılıman bir şekilde geçecek. Umarım tören hazırlığı içinde olanlar bu sert rüzgarları da dikkate alırlar, yoksa tören sürecinde istenmeyen vakaların yaşanması kuvvetle muhtemel, tabii tören yapılabilirse.
Lodos ve toz bazılarımız için baş ağrısı, tansiyon oynamaları, ağrı sızıların artması anlamına gelse de ılıman ve güneşli ortamıyla tam da bayrama yakışır bir hava.
30 Ekim Perşembe günü sıcaklıklar lodos fırtınasının etkisiyle daha da artacak ve örneğin İstanbul’da 25 derece sınırına dayanacak. Düşünün Avrupa’da kış bizde bahar ama pek sevinmeyin; bu, bayram sonrası deniz trafiğinin etkilenmesi ve muhtemelen seferlerin iptali anlamına geleceği için pek de iç açıcı bir haber olmasa gerek.
31 Ekim Cuma gününü giderek serinleyen ve batıya dönen rüzgarlarla, batıda artan bulutlar ve ilerleyen saatlerde de yağışla karşılayacağız. Kasım ayına da batıda yağışla ve hızla aşağılara inen sıcaklıklarla gireceğimizi umut ediyoruz.