Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Etraf›m›zdaki hava olaylar› giderek mevsime uygun olarak sertleşmeye ve ani değişiklikleri ile bizlere doğru gelmeye başl›yor. Geçen hafta ortas›nda Akdeniz baseninde ‹talya’n›n hemen bat›s›nda gelişen bir alçak bas›nc› bugün ve yar›n kuvvetli lodos rüzgarlar› ile birlikte bat› bölgelerimizin kap›s›n› çalacak. Lodos tüm yurtta etkili ancak kuzey Ege’de ve Marmara’da çok daha sert esecek.
Özellikle bugün Trakya ve Marmara haricinde tüm yurtta hava koşullar› çok güzel. 24-28 derecelik p›r›l p›r›l güneşli bir hava, lodos hafiften hafiften o ›l›man havas› ile birlikte esecek, sert lodos ve yağmur sadece Trakya ve Marmara’da günün geç saatlerinde etkili olacak. Yağmur bol tozlu olacağ› için özellikle de ilk yere düştüğünde yollar aş›r› kaygan olur ve maalesef kazalara yol açar. Bu durumda en iyisi yana çekilip biraz beklemektir. Pazar günü Trakya ve Marmara’daki yağ›şlar ve lodos etkisini azaltacak. ‹ç ve güneyde ise hava koşullar› yine çok güzel, 28-30 derecelerde ve tam piknik havas›. Güney Ege’de, Akdeniz Bölgesi’nde deniz suyu s›ms›cak, bol bol yüzün.
Gördüğünüz gibi Sahra s›cak havas› ile bizleri yeniden ›s›tacak ama her güzelin bir kusuru var misali tozlar›n› da birlikte getirecek. ‹şte bu nedenle uzun zamandan beri depreşmeyen kendini unutturan ağr›lar, s›z›lar, alerjiler, ast›mlar, tansiyon oynamalar› yeniden kendini gösterecek.

Hafta ortasından itibaren ısınıyoruz

Bu haftan›n ilk yar›s›nda bat›dan başlayacak olan yağ›şl› hava alçak bas›nç merkezinin erimesi ile birlikte haftan›n ilk yar›s›nda iç bölgelere doğru kayacak ancak yurt genelinde de 20-25 derecelik s›cakl›klar ile çok güzel bir sonbahar havas› bizleri beklemekte.
Poyraz sal› gününden itibaren yine tüm yurtta etkili olacak ve sağl›k koşullar›n›z bir anda yine iyileşecek. Hafta ortas›ndan itibaren de yağ›şlar tüm yurdu terk edecek ve Sahra’n›n da desteği ile yeniden ›s›nmaya başlayacağ›z. Ay›n ikinci yar›s›ndan sonra Sahra’n›n dayanma gününü yitireceği ve o ›l›man kalkan›n› kald›racağ› ve bizi kutuplardan kopan havan›n kucağ›na b›rakacağ› senaryolar› ağ›rl›k kazanmakta. Bu nedenle tüm yurtta havalar›n bir anda soğumas›, etkili yağmur, yükseklerde sulu kar ve dağlarda da kar yağ›ş› gündeme gelecek gibi. Yaylada oturanlar›n bu tarihler yaklaşmadan evlerine dönmelerinde yarar var.