Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Pazar akşamı rüzgar çok sert esecek, yağmur da çok etkili yağacak. Hayat zorlaşacak, tedbirsiz olursanız Bolu Dağı’nda yolda kalacağınız kesin

Bugün tüm yurtta, özellikle de İzmir-Edirne-İstanbul üçgeninde kalan yerlerde oturanlar güne çok sert lodos rüzgarları ile başlayacak. Lodos gün ortasına kadar daha da sertleşecek ve saatte ortalama 50-60 km hızlara ulaşacak. Denizlerde ise lodosa bağlı hava koşulları açık yerlerde çok kötü. Bugün Marmara, Boğaz ve Adalar’a yapılan tüm vapur seferleri ya durur ya da aksar. Kumkapı açıklarındaki gemiler de umarım yerlerinde durur yoksa dev dalgalar onları bir anda sahile atacak kuvvette. Marmara’nın kuzeyinde liman içlerindeki tekneler dahi bugün tehlikede. Maalesef sert fırtına bu bölgeye epey zarar verecek gibi görünüyor.

Lodosla beraber soba zehirlenmeleri artar
Umarım yaptığım uyarıları vaktinde duyanlar gerekli tedbirleri almıştır ya da alacaktır. Yoksa önceden belli olan sert fırtınayı duyurmak ile duyurmamak arasında bir fark pek kalmıyor. Yazıyı hazırladığım 20 Kasım perşembe günü dahi hâlâ gerekli uyarı yapılmadı; umarım bu nadir görülen alçak basınca bağlı gelişecek olan fırtınayı zararsız atlatırız.
Gelelim havaya... Lodosla birlikte Sahra’dan gelen bol tozlu hava ile birlikte sıcaklıklar da, ağrı-sızılar da, soba zehirlenmeleri de artacak. Batıda 18 derecelere kadar tırmanan bir hava bu akşam rüzgarın aniden poyraza dönmesi ile birlikte sert bir inişe geçecek, bastıran sürekli ve etkili yağmurla birlikte yarın sabah sadece 3-4 derece olacak. Gün içerisinde de düşüş devam edecek. Tabii tüm ağrılar sızılar poyrazla birlikte yok olup gidecek. Poyrazdan sonra devam eden şikayetiniz varsa bilin ki asıl sağlık sorununuz orada; bunu unutmayın ve ona göre tedavinizi yönlendirin.
Pazar akşamı örneğin İstanbul’da hava sıcaklığı sadece 0 derece civarında, hissedilen de poyrazla birlikte elbette daha düşük olacak.

Yarın akşam yüksek yerlerde kar yağabilir
Dünkü rüzgar pazar akşamı bu sefer iç bölgelerde çok sert esecek, daha sonra bu sefer de batıda bardaktan boşanırcasına yağan sürekli ve etkili yağmur tüm yurtta hayatı yine felç edecek. Pazar akşamına yüksek yerlerde de etkili kar yağışı bekliyoruz. Uludağ Bolu Dağı bunlara namzet yerler, hem de epeyce fazla. Öyle temizleme ile baş edilir cinsten değil. Tedbirsiz olursanız Bolu Dağı’nda yolda kalırsınız.
Poyrazla birlikte yağışlı havalar haftanın ilk gününde orta ve doğuya doğru hızla kayacak. Etkili yağışlar da tüm yurdu bir şekilde etkileyerek doğuya ilerleyecek. Batıdakiler pazartesiyi yağışsız, sakin, belki de sisli ama kesin soğuk geçirecek. Akşama doğru lodos yine etkisini gösterecek ve sıcaklıklar yeniden tırmanışa geçecek.
Salı gününe tüm yurtta yine lodos toz ve ısınan hava ile başlayacağız. Yağışlı hava yurdu terk etmiş olacak. İtalya’nın batısında oluşması beklenen alçak basınca bağlı olarak hafta sonu için yine aynı film başlayacak. Çarşamba-perşembe günleri yine lodos, cumaya yine çok sertleşen lodos ve ardından hafta sonuna yine etkili yağış.
Dua edin böyle gelişsin havalar. Bol yağmur ve ardından ısınma. Her ikisine de ihtiyacımız çok. Su vazgeçilmez ama bu mevsimde ve ekonomik koşullarda soğuk bir kış da istemiyoruz. Ne de olsa çalışanıyla veya işini kaybedenle aynı gemideyiz.