Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bu pazar gecesi 2017’yi uğurlarken, 2018’e “Hoş geldin” diyeceğiz. Esasında biz bunu derken, insanlar Kribati, Samoa ve Chatham’da yeni yılın ilk öğle yemeğinde, Avustralya, Japonya, Kore, Çin, Malezya’da ise sabah kahvaltısında olacak. Yıllar önce bir Alman grup için Sydney’den başlayıp, Berlin’de son bulan, ‘Bitmeyen Yılbaşı’ turu hazırlamıştım. Kiralık bir jetle, sırasıyla dünya metropollerinde yılbaşı kutlamalarına katılmış, birbirinden ilginç tören ve adetlere tanıklık etme şansı bulmuştuk.

Haberin Devamı

İLGİNÇ YILBAŞI ADETLERİ

Farklı ülkeler, farklı gelenekler ve inanışlar demek. Kimi ülkelerde yılbaşında giyilen iç çamaşırlarının renklerinin, kimilerinde ise yenilen içilenlerin, yeni yılda şans ve mutluluk getirdiğine inanılıyor. İşte ülkelere göre ilginç yılbaşı adetleri...

Avustralya

Yılbaşı yaza denk geldiği için genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.

Filipinler

Evin tüm pencereleri ve ışıkları açılır. Pencere pervazlarına, pantolon ve ceket ceplerine bozuk para konursa, yeni yılda bereket getireceğine ve yeni yıl gecesi 12 yuvarlak meyveyle dolu bir sepetin masada olmasının şans ile mutluluk getirdiğine inanıyorlar.

Japonya

Yeni yılın ilk üç günü yemek pişirmenin şanssızlık getirdiğine inanılıyor. Shinto’lardan meydanlarda toplanmış insanlara ‘amazake’ dağıtılıyor ve çanlar, insanın acı çekmesine sebep olan 108 dünyevi zevk için bir kez çalınıyor.

İLGİNÇ YILBAŞI ADETLERİ

Bulgaristan

Ürkütücü kıyafetli, korkunç maskeli adamlar, postlarına asılı çanların çıkardığı seslerle, bir sonraki yılda verimli bir hasat için sıkıntıları ve dertleri kovuyorlar.

Romanya

Kuzu sevmenin şans getirdiğine inanılıyor. Pazar ve caddelerde koltuk altlarında yeni doğmuş bir kuzuyla dolaşan ve ücret karşılığı sevdiren çocuklara rastlamanız çok olası.

Yunanistan

Ekmek hamuruna bozuk para koymak eski adet. Kime denk gelirse, yeni yılın ona şans getireceğine inanılıyor. Yine de ekmeği dikkatli ısırmalı!

Almanya

İnanmayacaksınız ama yeni yıl akşamı kurşun dökmek ve kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmek eski bir gelenek.

İtalya

Aşkın yeni yılda da sürmesi için kadınların kırmızı iç çamaşırı giymesi bir gelenek. Ama yılın ilk gününde atılmaları şartıyla...

Haberin Devamı

Danimarka

Eski tabakları, yılbaşı gecesi en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırmak, hem bir sevgi gösterisi, hem de kötü şansı kovalamayı amaçlıyor.

İspanya

Yeni yılın ilk saniyelerinde, çanın her vuruşunda bir üzüm tanesi yemek ve dilek tutmak, gelenekler arasında yer alıyor.

İLGİNÇ YILBAŞI ADETLERİ

İngiltere

Yeni yılda eve şans gelmesi için, gece yarısından sonra içeri ilk giren kişinin genç, sağlıklı ve yakışıklı bir erkek olması, elinde bir parça kömür, para, ekmek
ve tuz taşıması gerekli.

ABD

‘Hoppin John’ denilen pirinçli börülce yemeğinden yeniyor. Börülcelerin sadece
yılbaşında değil, her zaman şans getirdiği düşünülüyor. Ayrıca evden dışarı bir şey çıkarmanın da uğursuzluk getireceğine inanılıyor.

Küba

Biten yılın arka kapıdan çıkıp gitmesi, yeni yılın ise ön kapıdan eve girmesi için evlerin hem ön hem de arka kapılarını açmak, yılın her ayı için bir tane üzüm
yemek eski geleneklerden biri...

Haberin Devamı

Brezilya

Kötü ruhları kaçırmak için beyaz giyip, kumsalda buluşuluyor. Okyanus tanrıçası Yemanja’ya beyaz çiçekler sunuyorlar.

Ekvador

Gece yarısında bostan korkuluklarını ve geçtiğimiz yıldan kalan fotoğrafları yakarak yeni yılı şanslı geçireceklerine inanıyorlar.

Arjantin

Arjantin’de yılbaşı zamanları kırmızı yerine pembe külot giyiliyor. Yeni yıl gecesi fasulye yemenin uğurlu olduğuna ve sahip olduğunuz işte başarılı olacağınıza veya daha iyi bir iş bulacağınıza inanılıyor.

Peru

Elinizde bir valiz ile Lima’da Plaza de Armas etrafında dolaşırsanız, yıl boyunca yolculuk edeceğinize inanılıyor.

Farklı dillerde ‘Mutlu Yeni Yıllar’

İngilizce: Happy New Year

Almanca: Glückliches neues Jahr

Fransızca: Bonne année

Bulgarca: Chestita nova godina

İtalyanca: Buon anno

İspanyolca: Feliz Año Nuevo

Fince: Onnellista Uutta Vuotta

Portekizce: Feliz Ano Novo

Filipince: Manigong Bagong Taon

Afrikan: Gelukkige Nuwejaar

Kazakça: Janga jılıngız kuttı bolsın

Azerice: Yeni iliniz mübarek olsun

Malayca: Selamat tahun baru

Romence: Un an nou fericit

Rusça: S novim godom

Yeni yılın ülkemize ve dünyaya sağlık, mutluluk, huzur ve barış getirmesi dileklerimle.