Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Başlangıcının 18’inci yüzyıla kadar gittiği söyleniyor. O tarihte esnaf, artan ahşap malzeme ve çöpleri geceleri yakıyormuş. Zaman içinde bunlardan önce, kukla benzeri karakterler yapıp sonra yakmaya başlamışlar ve sonuçta bugünkü festival ortaya çıkmış.

Bir de efsanesi var doğal olarak...

Bir zamanlar Valencia’da yaşayan San Jose adında bir marangoz varmış. Çocuklara tahta oyuncaklar yapan San Jose’nin atölyesi, yangın sonucu bir gün yaptığı tüm oyuncaklarla birlikte kül oluvermiş. Jose’yi çok seven Valencialılar kendisini hiç unutmamış, onu marangozların azizi kabul etmiş ve her yıl mart ayı geldiğinde yaptıkları dev kuklaları meydanlarda yakarak onu anmaya başlamışlar.

Haberin Devamı

LAS FALLAS Avrupa’nın en ateşli festivali Valencia’da


Fallas nedir?

Aralarında heykeltraş, ressam ve mimarlar da olan Valencialılardan oluşan 350’nin üzerinde Fallas adı verilen grup, yıl boyunca mart ayında yapılacak festival için hazırlanıyor. Bu grupların ahşap, kağıt hamuru, strafor ve benzeri malzemeler kullanarak yaptıkları dev heykellerin adı da Fallas.

Festivalle birlikte farklı konularda yüzlerce dev heykel Valencia’nın farklı köşelerine yerleştiriliyor. Çocuklar eksik kalır mı hiç? Onların yaptıklarına da Falla Infantile deniyor.

Bir de Ninot’lar var ki, bunlar da yaklaşık 2-3 metre boyutundaki çocuk fallaları.

Oylamayla seçilen o yılın şanslı Fallası, yani Ninot Indultat yakılmaktan kurtulup Fallero Museum’da sergileniyor.

Grupların Fallas Kraliçeleri arasından seçilen 13 kişi, o yılın kraliçeler komitesi olarak her biri hazineye mal olan ipek kıyafetleri ve muhteşem takılarıyla kutlamalar balkon konuşmalarında yer alıyor.

LAS FALLAS Avrupa’nın en ateşli festivali Valencia’da


Kaça mal olur?


Las Fallas zamanı uçak bileti, 300 euro, çift kişilik odada kişi başı bir gecelik konaklama 4 yıldızlı otellerde 75 euro, 3 yıldızlı otellerde 50 euro, hostellerde ise 20 euro’dan başlıyor. Ortalama bir öğle yemeği 15 euro’dan başlarken, akşam yemekleri için en az 20 euro ayırmanız uygun olacaktır. Unutmadan Valencia Paella’nın anavatanı.

LAS FALLAS Avrupa’nın en ateşli festivali Valencia’da


Ve festival...

Festival her sabah 08.00’de şehri dolaşmaya başlayan bando ve peşindeki geleneksel kostümlerle takip eden kalabalıktan oluşan La Despertà ile başlıyor.

Haberin Devamı

Bir de La Mascletà var kaçırmamanız gereken... Valencia’nın her yerinde 14.00’te başlayan patırtının adı bu... Duyma yetinizi geçici olarak elinizden alacak ritmik patlamalar, bir melodi gibi bir anda tüm Valencia’yı sarıyor. Ama en önemlisi 19 Mart’ta belediye meydanında yapılan ve Fallas Kraliçesi’nin komutuyla başlayan

Mascleta... Erkenden gidip ön sıralarda yer kapmayı unutmayın!

Aynı günün gecesinde ise La Cremà var. Tüm Valencia’da farklı noktalarda sergilenen maket ve heykeller, gece yarısı yaklaşırken sırayla ateşe veriliyor. En son ateşe verilen ise belediye meydanında bulunan en büyük ve en gösterişli heykel.

15 Mart

Gotik mimariyle yapılmış Katedral’in kulesinden Valencia’nın muhteşem manzarasının tadını çıkarıp, şehirle tanışın. Öğle yemeği için tavsiyem Paella ve içecek olarak Agua de Valencia... Tarihi İpek Borsası’nı da gezmeyi unutmayın.

16 Mart

Güne, La Despertà başlayıp, sonrasında şehri kuşatan Fallaslar’ı keşfedin.

Haberin Devamı

Saat 14.00’teki Mascletà sonrası

Keramik Müzesi’ne uğrayın.

17 Mart

Bugünü Valencia ve çevresinden gelenlerin geleneksel kıyafetler içinde uzun kortejler halinde Meryem Ana’ya yürüyüp, çiçekler sundukları bir tören olan La Ofrenda’ya ayırın. Diğer tavsiye ise, Mercado Central.

18 Mart

Ciudad de las Artes y de las Ciencias’daki Avrupa’nın en büyük Akvaryumu ve Planetarium günün seçenekleri.

19 Mart

Öğleden önce Goya, Velazquez ve El Greco’nun eserlerinin sergilendiği Museo de Bellas Artes’i, sonrasında, belediye meydanındaki Mascletà’yı kaçırmayın. Bu gece kapanış gecesi, şehrin dört bir yanına yayılmış olan Fallaslar’ı ateşe verdikten sonra sabaha kadar sürecek partiler sizi bekliyor.
www.fallasfromvalencia.com