Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Yılın ilk ayını geride bırakarak yarıyıl tatilinin ikinci haftasına girdiğimiz şu günler, aslında kar tatili yapmanın tam zamanı! Karla kaplı dağlar, ruhunuzu dinlendirmek ve vücudunuzu zinde tutmak için en ideal yerler. Yatırımların artması, karın her daim romantik, çekici ve dinlendirici etkisi, özellikle gençlerin farklı ve ilginç aktivite arayışları da kış tatiline talebiher geçen yıl artırıyor.

Eskiden zenginlikle eşleştirilen kayak ise her yıl artan yatırımlar ve buna bağlı talepler nedeniyle herkesin yapabildiği bir spor haline geldi.

Haberin Devamı

YARIYILDA KAYAK HEYECANI

Türkiye’de kış turizmi

Herkesin aklına ilk gelen yerler Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken; biraz zorlanıldığında Erciyes ama devamı genelde fikirlerde yok. Oysa ki Türkiye, Avusturya’nın 10, İsviçre’nin ise 20 katı büyüklüğünde. Doğudan batıya bin 600 km.’yi aşan genişliği ve coğrafi konumuyla iklimsel farklılıklara o kadar elverişli ki, tüm yaz ve kış sporlarını, hatta bazılarını aynı zaman diliminde bile yapmak mümkün.

Bugün, tüm Türkiye’de yaklaşık 20 kayak merkezi mevcut ve buralarda aralık-mart arası kayak yapabilirsiniz.

Marmara Bölgesi

Bursa-Uludağ:

Bursa’ya 32 km. uzaklıkta ve 3 bin yatağa sahip, suni kar makinesinin de bulunduğu Uludağ’da, kasım-mart arasında kayak yapılabilir. En uzunu 2 km. olan 11 piste sahip merkezde, 27 lift bulunuyor. Gündüz kayak ve gece çılgın eğlence diyorsanız doğru seçim.

YARIYILDA KAYAK HEYECANI

Ege Bölgesi

İzmir-Bozdağ:

İzmir’e 110 km. mesafede bulunan ve Avusturya ekolüne göre planlanmış Bozdağ Kayak Merkezi, bin 700 m.’de olup aralık-mart arasında kayak yapılabilir. İki otel ve üç lifte sahip Bozdağ, kısa ve kolay pistiyle başlangıç seviyesindekiler ve snowboard öğrenenler için uygun.

Akdeniz

Antalya- Saklıkent:

Dünya üzerinde ekvator çizgisine en yakın kayak merkezlerinden biri olan Saklıkent, Antalya’ya bir saat uzaklıkta ve ocak-mart arasında kayak yapılabilir. Pistleri kolay ve orta derecede.

Isparta-Davraz:

Şehir merkezine 26 km. mesafede ve konaklama tesisi olmayan Davras, 5 km.’lik piste sahip bir merkez.

İç Anadolu

Kayseri-Erciyes:

Haberin Devamı

Havalimanına bir, Ankara’ya dört saat uzaklıkta olan, aralık-nisan arasında kayak yapılabilen ve dünyanın en önemli snowkite merkezlerinden biri olan Erciyes’te, pistlerin yüzde 75’inde suni karlama sistemi mevcut. Binden fazla yatağa, toplam uzunluğu 30 km.’yi aşan pistlere ve 16 lifte sahip merkez, her seviyeden kayakçının da tercihi.

Sivas-Yıldızdağı:

Altı piste ve üç lifte sahip merkez, Sivas’a 58 km. uzaklıkta. 110 yataklı bir de otel bulunan Yıldızdağı’nda aralık-mart arasında kayak yapılabilir.

Doğu Anadolu

Erzurum-Palandöken:

En popüler kayak merkezlerinden biri olan Palandöken’de, kasım-mayıs arasında kayak yapmak mümkün. Her biri farklı zorluk seviyesinde toplam 28 km. uzunluğunda ikisi FIS tescilli, 22 pist ve dokuz lift mevcut. Sosyal tesis ve otellerin toplam yatak sayısı 2 bin 600. Erzurum’a ise sadece 5 km. mesafede.

Kars-Sarıkamış:

Havaalanına 55 km. mesafedeki kristal karıyla meşhur Sarıkamış, kayak için gidilebilecek en güzel yerlerden. Aralık-mart arasında açık olan merkezde, sarı çam ağaçlarıyla çevrili, en uzunu 3.5 km. olan toplam yedi pist var. Konaklama içinse farklı seçenekler mevcut.

Haberin Devamı

Karadeniz

Bolu-Kartalkaya:

Boluya 45 km. uzaklıktaki Kartalkaya’da sezon aralık-nisan arasında. 2 bin metredeki kayak merkezinde bin 500’den fazla yatak, en uzunu 1.4 km. olan 23 pist ve 19 lift hizmet vermekte. Ayrıca profesyonel bir snowpark da mevcut.

Kastamonu-Ilgaz:

Kastamonu Havalimanı’na 40 km. mesafede, 450 yatak kapasiteli Ilgaz’da, iki pist, iki lift ve gece kayağı yapma imkanı da mevcut.

Gümüşhane-Zigana:

Trabzon’a 60 km. mesafede. Toplam 110 odaya sahip iki otel, orta/zor kategoride iki pist ve bir lifte sahip.