Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Otoriteler, tüm dünyada sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite azlığının, obeziteye yol açtığını vurguluyor. Yeni yılın diyet kılavuzu, iki yaşından itibaren kronik hastalık risklerinin arttığına dikkat çekiyor
Beslenme ve fiziksel aktivite önerileri, bilimsel araştırma sonuçlarına göre yenileniyor. Ancak genel olarak kontrollü kalori tüketmek, besin seçiminde bilinçli olmak, fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı kiloyu korumak, kronik hastalık risklerini azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek tüm önerilerin ortak noktalarını oluşturuyor.
Yeni yılın beslenme kılavuzuna göre, kalori dengesini korumak, sağlıklı kiloyu sağlar ve destekler. Genel olarak sağlıklı kilosuna ulaşan ve bunu koruyanlar, ihtiyaçları olan yeterli kaloriyi alıyor, fiziksel aktivite yapıyor. Obeziteyi sınırlamak ve sağlığı iyileştirmek için, mutlaka alınan kalori miktarı azaltılmalı, fiziksel aktiviteyle yakılan kaloriyse artırılmalıdır.

Haberin Devamı

Denge kurun
Besleyici yiyecek ve içecek tüketimine önem vermek gerekiyor. Fazla miktarda sodyum, katı yağ, şeker ve rafine edilmiş tahıl tüketimi, kiloyu artıran etmenler arasında. Ancak kalori ve sodyum alımının kontrolü, bireyler için zor olabiliyor. Sağlıklı beslenme önerileri içinde; sebze, meyve, tam tahıl, yağsız veya düşük yağlı süt, et ve deniz ürünleri, yumurta, kurubaklagille yağlı tohumlar olmalı deniyor.
Diyet kılavuzunda da bulunan temel öneri, besleyici değeri yüksek olan besinleri tüketmek yönünde. Güçlendirilmiş besinler ve diyet takviyeleri, yetersiz besin öğeleri alımında fayda yaratabiliyor. Aynı zamanda DASH diyetinin önemi tekrar vurgulanıyor.

DASH diyetinin temel prensipleri
Yüksek lif, düşük kalori yoğunluğu ve uygun porsiyonlarla dengeli bir diyet uygulanması amaçlanıyor.
* Düşük doymuş yağ, kolesterol ve total yağ içeren besinler
* Meyve ve sebzelerden zengin beslenme
* Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri
* Tam tahıl ürünleri, balık ve sert kabukluları (fındık, ceviz, badem) içeriyor.
Diyette; kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler ve içecekler sınırlandırılıyor. Diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve lif bakımından oldukça zengin. Bir diğer amaçsa sodyum alımını kısıtlamak. Aynı zamanda kronik hastalık risklerini azaltmak ve besin tüketimine bağlı oluşan hastalıklardan korumak hedefleniyor.
Beslenmeye bağlı oluşabilecek hastalık riskini azaltmak için, dört prensibe (temizleme, ayıklama, pişirme ve soğutma) uymak gerekiyor. Özellikle süt, peynir ve pastörize edilmemiş meyve sularıyla az pişmiş hayvansal besinler, besin kaynaklı oluşabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Haberin Devamı

* Kılavuzda yer alan anahtar niteliğindeki önerileri çarşamba günü sizlerle paylaşacağım.

Kalori dengesini sağlayın
* Yemekten zevk alın ancak ölçülü tüketin.
* Porsiyon miktarlarında fazlaya kaçmayın.

Günlük beslenmede artırılması gerekenler
* Tabağınızın yarısı sebze ve meyve olsun.
* Yağsız veya düşük yağlı süt ürünlerini seçin.

Günlük beslenmede azaltılması gerekenler
* Düşük sodyumlu besinler tercih edin. Çorba, ekmek ve dondurulmuş besinlerdeki sodyum miktarlarını etiketlerinden takip edin.
* Şekerli ve kalorili içecekler yerine su için.