Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

BAYRAM SONRASI HAFİFLEYİN

Her ne kadar dikkat etseniz de, önünüze gelen ikramların bazılarına “Hayır” deseniz de, bayramda işler biraz karışmış ve birkaç kilo almış olabilirsiniz. Genelde danışanlarıma, tatil ve bayramlarda kilo verme yerine, koruma hedefi koyuyorum. Ama bazen bu durum bile zorlaşabiliyor. Böyle zamanlarda, en kısa sürede tükettiklerinizi dengeleyerek, eski halinize dönmek en doğrusu...

BAYRAM SONRASI HAFİFLEYİN
Kilolar nasıl alınır?

Her zaman söylüyorum; bir kilo alabilmek için fazladan 7 bin kalori gerekir. Sağlıklı bir erkek, günde ortalama 3 bin kaloriye ihtiyaç duyar. 7 bin kalori için gün boyunca yemek lazım gibi görünse de, 1 porsiyon baklava, ortalama 450-500 kalori eder. Bayram ziyaretlerinde, üç misafirlikte birer tabak baklava yense, günde bin 500 kalori fazladan gelir. Dört günde toplam 6 bin kalori, sadece tatlıyla alınır. Bunun böreği, dolması, pilavı da var... İşin kötüsü, o kiloyu maalesef iki günde veremiyorsunuz.

Haberin Devamı

Aldığınız bir kiloyu geri vermek için, 7 bin kalori eksik tüketmek gerekiyor. Yediklerinizi günde bin kalori bile indirseniz, haftada bir kilo verebilirsiniz. İki kilo, iki haftada gider.

Onun için kendinize biraz zaman tanımalısınız. Ancak fazla uzatmadan, bayramın hemen ardından yediklerinize dikkat etmeye başlamalısınız. İşler biriktiğinde yapması ne kadar zorlaşıyorsa, kilolar da vücutta kalınca, vermesi bir o kadar zorlaşıyor. Eğer moralinizi bozup, “Bu kiloları aldım, vermek çok zor” deyip, ipin ucunu bırakırsanız, problem kartopu gibi büyür. Vereceğiniz kilolar arttıkça da, kendinize olan inancınız azalır.

Üç yardımcı tarif

Yaz günlerinde, sıcak çorba tüketmek çok zor. Bu sebeple size soğuk çorba tarifi vermek istedim. Üstelik bayramda yoğun et tüketimi sebebiyle, genellikle lif alımı ihmal ediliyor ve bu durum, sindirim sistemini etkileyebiliyor. Bu çorba, kilo vermenize yardımcı olurken, lif içeriğiyle de bağırsak sağlığınızı destekliyor.

BAYRAM SONRASI HAFİFLEYİN
Malzemeler

- 200 gram yoğurt

- 1 su bardağı soğuk su

- 1 YK haşlanmış nohut

- 1 YK haşlanmış buğday

- 1 adet küp doğranmış salatalık

- Çeyrek demet dereotu

Haberin Devamı

- Az tuz

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri karıştırın. Dilerseniz, sarımsak ilave ederek de tüketebilirsiniz.

BAYRAM SONRASI HAFİFLEYİN
Sıcak havalar sebebiyle ödemli hissettiğimiz günlerin sayısı artabiliyor. Çok tuzlu beslenmek, fazla karbonhidrat alımı, az su tüketimi veya alkol kullanımı, ödeme yol açabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa, yeterli miktarda su içmek en önemli çözümdür. Ama hem sıvı hem de vitamin mineral alımınızı destekleyecek bu yeşil detoks tarifimi de deneyebilirsiniz. Yeşil detoksu, kahvaltıda 1-2 yumurtayla tüketebilir veya ara öğün olarak da tercih edebilirsiniz.

Malzemeler:

- 1 adet salatalık

- 1 avuç ıspanak

- Yarım adet yeşil elma

- Yarım limonun suyu

- Yarım demet maydanoz

- 1 şişe doğal maden suyu/su

- Bol buz

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri mikserden geçirip, tüketebilirsiniz.

Mantar, kalorisi düşük ama protein içeren bir sebze olduğu için, zayıflama diyetlerinin yıldızıdır. Tok kalmanıza yardımcı olur. Fazla kaçırdığınızı düşündüğünüz günlerin ertesinde, tercih edebilirsiniz.

BAYRAM SONRASI HAFİFLEYİN
Malzemeler:

- Yarım kilo mantar

- Kırmızı/yeşil biber

- 1 dal biberiye

- 2 diş sarımsak

- 1 küçük soğan

- 2 adet domates

- Tuz, karabiber, kekik, kimyon

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve zeytinyağında salçayla soteleyin. Üzerine halka şeklinde doğranan biber, mantar ve domatesleri ekleyin. Az su ve baharatların da ilavesiyle, mantarları pişene kadar karıştırın.