Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tatlı tüketimi denince, akla ilk olarak Ramazan Bayramı gelse de, Kurban’ın da aslında pek geride kalır bir yanı yok. Eve gelen misafirlere, yemeğin üzerine hemen bir bayram tatlısı ikram edilir değil mi? Siz de ziyaret için gittiğiniz yerlerde eminim “Aman canım, bayramda diyet mi olur? Bir dilim tatlıdan ne olur ki?” gibi cümlelerle karşılaşıyorsunuzdur. Evet, bayramda diyet yapın ya da bütün tatlılara tamamen kapılarınızı kapatın demeyeceğim. Ama tatlı tüketirken neler yapmamız gerektiğini ve nasıl dengeleyebileceğimizi sizlere anlatacağım.

BAYRAM TATLILARIYLA ARANIZ NASIL

Haberin Devamı

Ara öğünde tercih edin

Eğer tatlı yeme isteğiniz varsa, tavsiyem, hemen yemeğin üzerine değil de, birkaç saat sonra ara öğün niyetine tüketmeniz yönünde.

Yemekten sonra canınız tatlı bir şeyler istiyor olabilir ama tokluk sinyalleri tam salınmadan, ihtiyacınız olandan daha fazlasını tüketebilirsiniz. Biraz beklerseniz ve ara öğünde yerseniz, tokluk hissedeceğiniz için porsiyon kontrolü yapmak da kolaylaşır.

Paylaşmayı deneyin

Tatlı ikramlarına “Hayır” demek çok zor biliyorum. Böyle zamanlarda beni paylaşmak kurtarıyor, eminim size de yardımcı olacaktır. Eğer bir davetteyseniz veya yemeğinizi dışarıda yiyorsanız, tatlınızı paylaşmayı deneyin.

Hafif seçeneklere yönelin

Her zaman olduğu gibi bayramda da hafif tatlıları seçmeye özen gösterin. Kurban Bayramı’nda hayvansal kaynaklı et tüketimiyle midenizi yoracaksınız. Hafif tatlılarla sindirim siteminize daha fazla yüklenmeden, tatlı isteğinizi karşılayabilirsiniz. Çok ağır ve şerbetli yerine, hafif sütlü olanları, meyve tatlılarını veya dondurmayı tercih edebiliriniz.

BAYRAM TATLILARIYLA ARANIZ NASIL

Geç saatlere bırakmayın

Özellikle yazın günler uzun olduğu için, akşam yemeği saatleri de gecikiyor. Bu durumda yemekten sonra tüketilen tatlılar, hem sindirimde hem de uykuya geçişte sıkıntılara yol açabiliyor. Üstelik akşam yemekten sonra hareket etme olasılığımız, gün içine göre daha az oluyor ve kalorilerin yakılması da zorlaşıyor. Bu yüzden, eğer tatlı tüketmek gibi bir düşünceniz varsa, öğleden sonrasını tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yürüyüşle destekleyin

Bayram, yaklaşık 9-10 günlük uzun bir tatili de beraberinde getiriyor. Bu dönemi en sağlıklı ve mutlu halde bitirebilmek için, gün içinde aktif olmaya özen gösterin. Her gün kendinize
30-45 dakika yürüyüş hedefi koymak bile, başlangıç için yeterli. Ve mümkünse, özellikle tatlı tükettikten sonra sindirime de yardımcı olmak amacıyla yürüyüşe çıkın.

Meyveyi unutmayın

Kurban Bayramı’nda et tüketimi artar ve buna bağlı olarak sebze-meyve de azalınca, bağırsak hareketleri yavaşlar. Aslında temel sebep, lif miktarnın azalmasıdır. Bu sebeple, ara öğünlerinizde taze ve kuru meyveleri tüketebilirsiniz. Böylece az kalori, çok vitamin-mineral ve lif alırsınız.

BAYRAM TATLILARIYLA ARANIZ NASIL

Şeker ilave edilmeden yapılan meyveli tatlılar da uygun olabilir. Ayrıca elma, armut, kabak, kuru incir veya hurmayla sağlıklı ve lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. Ama her şeyin fazlasının yağ olarak depolandığını unutmayın.

Özellikle yaz aylarında porsiyon konusunda ipin ucu kaçabiliyor. Kavun, karpuz, çilek, erik ve kiraz gibi meyveleri porsiyon miktarlarına dikkat ederek, tüketmeyi ihmal etmeyin. Kuru meyveler çok yararlı olmalarına rağmen, porsiyon miktarları taze meyvelere göre azdır. İçerdikleri su miktarı da sınırlı olduğu için, kalorisi yüksektir. Bu nedenle, belirtilenden fazla tüketmek, aşırı kalori alımına neden olur.