Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Haftalarca ya da aylarca süren, kalori saymayla geçen mutsuz edici günler ve yiyecek planına uymadığı için es geçilen sosyal aktiviteler... ‘Diyet’ kelimesi, hep bu tür davranışlarla ilişkilendirilip, zaman içinde negatif bir anlam kazandı. Ancak, doğru bakış açısı ve kararlılıkla, amaçlarınıza ulaşabilir ve bu yolculuktan zevk alabilirsiniz. Bu yaklaşım, ilk başta biraz farklı gelebilir. Zaten problem, yemeyi fazla sevmemiz değil mi?

Tam olarak değil. Kronik aşırı yeme bozukluğundan şikayetçi birçok kişiye göre, yemekten alınan haz, tam olarak yiyeceğin kendisinden değil, yeme eyleminin kişiyi bazı duygu ve düşüncelerden uzaklaştırdığıyla bağlantılı. Bu, aynı zamanda ‘duygusal yeme’ olarak da tanımlanan bir durum. Biliyoruz ki, açlıkla karışan ve duygusal yemeyi tetikleyen, 16 farklı duygu var.

Haberin Devamı

DİYETTEN ZEVK ALIN

Duygusal yeme bağımlıları, açlığı uyaracak ve daha fazla yemeyi teşvik edecek yiyecekleri tercih ederler. Gıda bilimcileri, bu tür besinleri ‘hiper lezzetli’ yiyecekler olarak adlandırır. Bunlar herhangi bir doğal gıdanın sahip olabileceği tattan çok daha lezzetli olacak şekilde tasarlanır.

Katkı maddeleri, yağ, tuz, seker ve birçok yapay tatlandırıcıyı içerebilir. Hazır satılan çoğu yiyecek, bu kategoriye girer. Eğer bunların herhangi birinden tüketiyorsanız, açlığınızın problem olduğunu düşünmeyin. Belki azaltırsanız, takip edemeyeceğiniz diyetlere bağlı kalmaktan daha fazla kilo verebilirsiniz.

DİYETTEN ZEVK ALIN

Nasıl yapılır?

1 - Doğal beslenin:

Yediklerinizden daha fazla zevk alabilmek için, doğal besinlere yönelmeye çalışın. İçinde çok fazla katkı maddesi bulunan, hazır yiyecekleri tercih etmeyin. Eklenmiş şeker içeren besinler, onları tüketme isteğini artırabilir. Hem tat tomurcuklarınıza hem de bedeninize, daha doğal besinlere alışması için zaman tanıyın.

2 - Özenle hazırlayın:

Sadece öğünü geçiştirmek için bir şeyler hazırlayıp, tüketmeyin. Yiyeceklerinizi, kendinize değil de memnun etmek istediğiniz bir kişiye hazırlıyormuş gibi planlayın. En sevdiğiniz yiyecekleri, akıllıca seçilmiş yedekleriyle değiştirin.

Haberin Devamı

3 - Tadına varın:

Yiyecekleri yavaşça ve tadına vararak tüketin. Tat tomurcuklarınıza, yediklerinizden zevk almaları için şans tanıyın. Bu sayede vücudunuz, ‘yeterince yedim’ sinyallerini, siz fazla kalori almadan göndermeye başlar ve masadan hedeflerinizin dışına çıkmadan kalkabilirsiniz.

4 - Küçük tabak kullanın:

Aynı miktarda besin, küçük bir tabakta daha fazlaymış gibi görünür. Araştırmalara göre, bu sayede beynimizi kandırıp, daha az yiyecekle doymuş hissedebiliriz. Hem de büyük bir tabakta küçük porsiyonda bir besin tüketmek yerine, küçük tabakta ona uygun porsiyonda bir besini tüketmek, daha fazla haz almanıza neden olabilir.

Bunun yanı sıra, kalori alımınızı kontrol etmek için porsiyon büyüklüğünüzü azaltın ya da öğünlerinizi daha dengeli hale getirin.

5 -Biraz bekleyin:

Eğer yememeniz gereken bir yiyecek tarafından baştan çıkarılıyorsanız, ne yapacağınıza karar vermek için biraz bekleyin. Yerseniz ya da yemezseniz nasıl hissedeceğinizi kendinize sorun. Sonunda istediğiniz duyguya göre karar verin.

Haberin Devamı

6 -Liste yapın:

Yememeniz gereken yiyeceklere karar verin ve onları alışveriş listesinden çıkarın. Göz görmeyince, gönül katlanır unutmayın. O besinleri herhangi bir bahaneyle satın almak (kardeşim seviyor, çocuklar yiyecek, misafirlere ikram edeceğim) tüketmek için attığınız ilk adımdır. Onlar yerine mutfak masasında taze sebze-meyvelerle dolu bir tabak bulundurun.

DİYETTEN ZEVK ALIN