Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayında en sık yaşanan sorunlardan biri de gün içinde yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü gibi problemler yaşamak. Uzun süren açlık sebebiyle yaşanan bu durumları doğru beslenerek ve enerji veren besinleri tercih ederek en aza indirmek mümkün. Doğru besinleri doğru tariflerle birleştirdiğinizde uzun süre enerjinizi koruyabilir ve gününüzü daha mutlu ve rahat geçirebilirsiniz.

Enerjinizi yükseltin
Magnezyum deposu badem

Bademler ara öğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Yiyecekleri enerjiye çevirmeye yardımcı olan magnezyum ve B grubu vitaminlerinden içerirler. Araştırmalar, magnezyumun enerji metabolizmasındaki yeri yüzünden, düşük magnezyum seviyesi olan bireylerin egzersiz sırasında daha çabuk yorulduğunu söylüyor. B vitaminlerinin eksikliği yorgunluğa, asabiyete ve konsantrasyon eksikliğine yol açabilir. Ama yine de yerken miktara dikkat etmekte fayda var. 15 adet badem 1 tatlı kaşığı zeytinyağına eşittir ve yaklaşık 45 kalori içerir. Ramazan’ın gözdesi hurma ile birleştirdiğinde kan şekeri dengenizi sağlayarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. İftardan sonra ara öğünde tatlı olarak tercih edebileceğiniz güzel bir tarifim var.

Haberin Devamı

Kan şekerini dengeleyin

Fıstık ezmesinin ismini duyduğunda bile enerjisini hissedenler olduğunu tahmin edebiliyorum. Fıstık ezmesi yüksek besin ögesi içeriğiyle size uzun süreli enerji verecektir. İçindeki sağlıklı yağlar, lifler ve protein acıkmanızı önlemeye yardımcı olacaktır ve kan şekeri seviyenizi dengede tutmaya yardımcı olacaktır. İçinde ekstra şeker olan fıstık ezmelerinden uzak durun. Sadece fıstıktan yapılan fıstık ezmelerini tercih edin ve kendinize limit koyun. Sahurda 1 dilim tam buğday ekmeğinizi biraz fıstık ezmesi ve bal ile tatlandırabilirsiniz. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Balık tüketmeyi ihmal etmeyin

Yaz aylarında balık tüketimi genelde azalır. Ama özellikle Ramazan ayında haftada 1-2 kez sofranızda balığa yer vermeniz çok önemli. Yağlı balıklar lezzetli olmasının yanı sıra omega 3 yağlı asitlerinden zengindir. Omega 3 yağlı asitleri hafızayı güçlendirir, depresyonu azaltabilir ayrıca modunuzu ve enerjinizi yükseltir. Ayrıca içindeki sağlıklı yağlar kalbiniz için de iyi bir seçim olur. Sağlıklı yağlar kalp hastalıkları riskini artıran kan basıncınızı ve kolesterolünüzü düşürebilir. Ayrıca yüksek protein içeriği ile sizi uzun süre tok tutabilir.

Haberin Devamı

Avokadoyu hâlâ denemediniz mi?

Avokado son zamanlarda en popüler besinlerden biri. Meyve grubunda değerlendirilmesine rağmen yağ içeriğinin yüksek olması sebebiyle yağ grubunda, genelde salatalarda tercih edilmesi sebebiyle sebze grubunda gibi düşünülür. Avokadonun diğer meyvelere göre yağ oranı fazladır ancak içeriğinde kalbi koruyan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Ayrıca yüksek lif içeriğiyle uzun süre tok kalmaya ve enerji dengesini sağlamaya da yardımcı olur. İftarda salatalarınıza ekleyebilir ya da iftar sonrası için kendinize tatlı isteğinizi de bastıracak çok güzel bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.

Avokadolu diyet puding

Enerjinizi yükseltin

Malzemeler:

1 avokado

1 çorba kaşığı kakao

Haberin Devamı

Yarım muz

3-4 adet hurma

1 çay bardağı kaynar su

Hindistan cevizi

1 çay bardağı kaynar suda bekleyen hurmaların kabukları soyulur, avokado ile birlikte blenderdan geçirilir. Daha sonra üzerine kakao eklenir ve karıştırılır. Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle...

Ara öğünde muzu unutmayın

Muzlar doğanın doğal yollarla paketlediği taşınabilir sağlıklı atıştırmalıklardır. Lif, B grubu vitaminleri ve potasyum içerirler. Böylece sizi, enerjinizi ve kas fonksiyonlarınızı ayakta tutarlar. Muzlar genelde egzersiz öncesi ve sonrası çekici gelir. Muzu bir bardak yarım yağlı süt ile veya yoğurdunuzla beraber tüketirseniz liflerin ve proteinlerin enerji verici birlikteliğinden de yararlanabilirsiniz. Üzerine tarçın ekleyerek bu ikiliyi ister iftar sonrası ara öğünde isterseniz de sahurda tüketebilirsiniz.

Bademli hurma tatlısı (20 PARÇA)

Malzemeler:

10 hurma

15 çiğ badem

4 tam ceviz

4 yemek kaşığı kakao

Yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

1 çay bardağı yulaf kepeği

1 paket vanilya

1 çay bardağı su

Hurmalar çekirdekleri çıkarıldıktan sonra 1 çay bardağı su ile robottan geçirilir. İçine badem, ceviz, kakao, keçiboynuzu pekmezi, yulaf kepeği, vanilya ve su eklenir. Karışım bir kez daha robottan geçirilerek püre haline getirilir. Elde edilen püre buzdolabında bekletildikten sonra 20 eşit parçaya bölünerek şekillendirilir.