Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Gebelik dönemi, en çok konuşulan ve merak edilen konulardan biri. Bu süreçte beslenmeyle ilgili anne adaylarından çok fazla soru alıyorum. Ben de bugün sizlerle en çok sorulanları paylaşmak istedim.

- Anne adaylarının yememesi ve içmemesi gerekenler nelerdir?

Gebelik süreci aslında bütün annelerin hayatında sınırlı sayıda başına gelebilecek bir dönemdir. Bu sebeple burada anneler normal hayatlarından çok daha özenli davranır. Yenilmemesi gereken besinlerden bahsedecek olursak; İlk sırada çiğ et, çiğ tavuk ve çiğ balık gelir. Toxoplasma denilen bir mikroorganizma çiğ etlerle bulaşabildiği için özellikle gebelik döneminde çiğ etler tüketilmemelidir.

Haberin Devamı

İkinci olarak çiğ sebzeler geliyor. Çiğ sebzeler, sirkeli suda bekletilmeli ve güzelce temizlenmelidir.

Özellikle hamileliğin ilk aylarında dışarıda güvenmediğiniz yerlerde tüketmemeniz çok önemli. Listeria adlı bir mikroorganizma sebebiyle çiğ süt tüketmek de doğru olmaz, pastörize veya uht sütler tercih edilebilir.

Konserve besinler ve bitki çayları da tüketilmemesi gereken besinler arasında. Bu dönemde balık tüketimine de dikkat etmek gerekiyor.

- Hamilelik sürecinde ideal kilo kazanımı nasıl olmalıdır?

Gebelik döneminde en çok merak edilen ve endişe duyulan konulardan birisi kilo alımıdır. İdeal kilo kazanımı annenin gebeliğe başladığı kiloyla ilgilidir. Eğer hamileliğe düşük kiloyla başladıysanız toplamda 12-18 kg., normal kilodaysanız 11-16 kg., fazla kiloluysanız 7-11 kg., obezseniz 6-9 kg. ağırlık kazanımı normaldir.

Eğer birden fazla mucizeye gebeyseniz, hamileliğiniz süresince almanız gereken kilo biraz daha fazla olacaktır. İkiz bekleyenlerde ortalama 16- 22 kg. alımı normaldir.

Gebelikte merak edilenler

- Gün içinde çay ve kahve tüketimi nasıl olmalıdır?

Gebeler de dikkat etmek şartıyla elbette çay ve kahve tüketebilir. Demir emilimini azaltabileceği için özellikle beşinci aydan sonra demir hapı içerken çay ve kahve tüketimiyle arasında en az 1 saat olmasına dikkat edin. 3-4 fincan açık çay, bir dilim limonla tüketebilirler. Limon, çayın etkisini azaltır.

Haberin Devamı

Bitki çaylarında ise daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle adaçayı gebelere önerilmez. Vücuttan su atımını destekleyen ve kontrolsüz tüketilen bitki çaylarını da lütfen içmeyin. Ihlamur, melisa, rezene ve papatya gibi hafif çayları günde 2-3 fincandan fazla olmamak kaydıyla tüketebilirsiniz.

Gebelikte merak edilenler
Doğum sonrası kilolar nasıl verilir?

Emzirme dönemi de hamilelik gibi hayatınızda başınıza sayılı gelecek dönemlerden biri. Bu süreci hem kendiniz hem de bebeğiniz için en sağlıklı ve güzel şekilde geçirmeye çalışın. Unutmayın, bebeğiniz kucağınızda ama hâlâ sizden besleniyor. Bu dönemde hamilelikte aldığınız kiloların stresine girmeyin. Düzenli olarak emzirmek, gün içinde yaklaşık 300-500 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır. Bu kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eş değerdir. Bu da ayda yaklaşık 1-2 kiloya denk gelir. Gebelik dönemini 9 -12. kg alarak normal tamamlamış bir anne, ilk altı ayın sonunda dengeli beslenme ve etkin süt verme sonunda normal kilosuna kavuşabilir. Hızlı kilo kaybı için yapılan diyetler süt verimini olumsuz yönde etkiler. Karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme sütü azaltır.