Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyet yapan ve zayıflamayı düşünenlerin en büyük sorunlarından birisi de tatlı isteğidir. Bana gelen danışanlarımdan da ‘ Dilara nolur tatlımı elimden alma’, ‘Ben tatlısız yapamam’ gibi cümleleri sık sık duyarım. Eğer siz de tatlı yiyerek zayıflamak istiyorsanız hiç üzülmeyin, imkansız değil. Her zaman söylediğim gibi diyette yasak yok, denge var. Çünkü tatlı besinleri tamamen yasaklamak aslında ileride çok daha büyük tatlı krizlerinin gelmesine sebep olabiliyor ve battı balık yan gider sendromu yaşanabiliyor. Birey kilo verme motivasyonu ile tatlıyı bir süre hayatından tamamen çıkarsa da kilo verme hedefi gerçekleştikten sonra normalden daha fazla tatlı yeme eğiliminde oluyor. Oysa normal ölçüde tatlıyı hayatına dengeli şekilde dahil ederek ömür boyu yapabileceği bir program içinde olması yasak ve mahrumiyet duygularını çağrıştırmadığı için daha doğru bir davranış modeli oluyor. Tatlı isteğinizi sağlıklı ve zayıflamanıza da yardımcı ara öğünlerle geçiştirmek mümkün. İşte ara öğünlerde tüketebileceğiniz beğeneceğinizi düşündüğüm şekersiz tatlı tarifim:

Haberin Devamı

Hurmalı mozaik pasta

10 adet hurma,

15 çiğ badem

4 tam ceviz

4 yemek kaşığı kakao

Yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

120 gram yulaf kepeği

1 paket vanilya

1 çay bardağı su

Hurmaların kabukları daha kolay soyulabilmesi için sıcak suda bekletilir. Çekirdeği çıkarılmış hurmalar ceviz ve bademlerle blenderdan geçirilir. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırılarak mozaik pasta kıvamına getirilir. Streç filme sarılarak 1-2 saat buz dolabında bekletilir. 15 dilime bölebilirsiniz.

Sabah keki ( Wake and Cake)

Tatlı yemeyi sevenlerin bazıları da güne klasik kahvaltı yerine daha tatlı besinlerle başlamayı tercih edebiliyor. Eğer kendinizi bu gruba yakın gördüyseniz güzel bir haberim var; sabah keki 2017 beslenme trendlerinden biri. Yani artık birçok kişi sizin gibi düşünüyor. Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünlerinden birisi olduğunu artık hepimiz biliyoruz, güne nasıl başlarsanız öyle gider.

Sabaha eğer tatlı isteğinizi bastıracak bir kek ile başlama fikri hoşunuza gittiyse bu kekin sizin için aynı zamanda besleyici de olmasına özen gösterin. Eğer yüksek yağ ve şeker içeren bir besinle güne başlarsanız kısa süre sonra acıkabilir ve gün içindeki açlığınızı kontrol edemeyebilirsiniz. Geçtiğimiz hafta Digital Age Summit’te İyi Yaşam standımız vardı ve iki günlük etkinlik boyunca bütün katılımcılara kendi tarifim olan bir kek ile kahvaltı ikram ettik. Kekim, katılımcılar tarafından çok beğenilince sizlerle de bu tarifi paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Şekersiz Glutensiz Karabuğdaylı Kek ( 20 dilim)

1 su bardağı hurma püresi

1 su bardağı dövülmüş ceviz

2 su bardağı süt

1 çay bardağı zeytinyağı

3 yumurta

4 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi

1 paket kabartma tozu

2 paket vanilya

2 su bardağı karabuğday unu

Ben bu keke şeker yerine hurma püresi koymayı tercih ettim. Böylece daha besleyici, sağlıklı ve lif içerdiği için de daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olacak. Hurma püresi için hurmaları suda bekletip blenderdan geçirdim ve süzdüm, siz de ayrıntılı tarifi merak ederseniz Dilara Koçak youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yumurtalar çırpılır, üzerine hurma püresi eklenir ve karıştırılır. Daha sonra, süt ve zeytinyağı eklenir. Üzerine diğer kuru malzemeler de eklenip karıştırıldıktan sonra önceden yağlanmış olan kek kalıbına dökülür. 180 derecede içi pişene kadar pişirilir. 20 eşit parçaya bölebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…

Dikkat!

Canınız sürekli tatlı yemek istiyorsa, geceleri uykudan uyanıp bir şeyler yeme isteği duyuyorsanız bozulmuş glukoz toleransı, hipoglisemi ve insülin salınımında bozukluk gibi sorunlardan birini yaşıyor olabilirsiniz. Mutlaka bir hekime görünmenizi öneririm.