Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci, bebeğinse normal gelişim göstermesi için beslenmede bazı gıdalara öncelik vermek gerekiyor

HAMİLE BESLENMESİNDE 9 ÖNEMLi TAKVİYE

Hamilelik, bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en özel dönemlerden biri. Bu dönemde anne adayının, hem kendi hem de bebeği için beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Yaz geldi,
önümüzdeki 2-3 ay sizi zorlayacak ama bebeğini ve kendiniz için sabırlı olmalısınız.
Gebelik döneminde alınan 9-12 kilo normaldir. Fazla kilo almaya başladıysanız, bu süreci 7-8 kiloyla tamamlayabilirsiniz. Eğer ilk dönemlerde fazla kilo aldıysanız, sonraki dönemlerde dikkat etmelisiniz. Bebeğin zeka gelişiminin önemli bölümünün anne karnında oluştuğu göz önüne alınınca, beslenmenin
ne derece önemli olduğu da ortaya çıkıyor.
Anne adayı bu dönemde diyet yapmaktan kaçınmalı. Onun yerine yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitesini uygun düzeyde tutarak, hem bebeğinin gelişimine katkıda bulunmalı hem de sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmeli. Bu dönemde tüm gruplardan yeterli olacak şekilde beslenmeye özen göstermeli. Gün içinde et, süt, ekmek, sebze-meyve ve yağ grubundan yeterli miktarda alınmalı. Böylece hamilelik döneminde artan besin öğesi gereksinimi, en kolay ve zahmetsiz yoldan karşılanabilir. Peki, hangi vitamin ve minerallere dikkat etmek gerekir?
Demir:Gebelikteki demir ihtiyacını sadece gıdayla yeterli miktarda sağlamak zor. Demir bakımından zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir. Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak içinse, ilaçları aç karnına veya C vitamini içeren bir meyveyle (portakal, kivi, mandalina, çilek) almak gerekir. Demir; yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunuyor.
Kalsiyum:Kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı oluyor. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil
yapraklı sebzeler, zengin
kalsiyum kaynaklarından.
Çinko:Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında çinkonun önemli rolü var. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumlar tüketilmeli.
Folik asit:Kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta, tahıllar olarak sıralanabilir. Folik asidin yetersiz alımıyla düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede anemi oluşabiliyor. Gebelikte günlük ihtiyaç, iki katına çıkıyor. Anne adaylara gebe kalmadan
önce folik asit kullanımına başlaması öneriliyor.
A vitamini:Hem bebeğinizin hem de sizin hücre sağlığınıza önemli katkılarda bulunuyor.
Balık, süt, yoğurt, yumurta
sarısı, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates gibi sebzelerde yüksek miktarda
A vitamini var.
B12 vitamini:Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için
B 12 vitaminine ihtiyaç duyuluyor. Bu vitamin süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi
hayvansal kaynaklı besinlerde bulunuyor. Hayvansal gıda
tüketimi sınırlı olan anneler veya vejetaryen beslenme
modelinde olanların,
beslenmesi mutlaka bir
uzman eşliğinde olmalı.
C vitamini: Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücut tarafından emilimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı da korur. Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu, C vitamini kaynakları arasında.
D vitamini: Anne adayının dengeli beslenmesinin yanında, güneş ışığından da yararlanması önemli. Kemiklerdeki kalsiyumun etkinliği için D vitamini gerekiyor.
Su:
Vücudun taşıma sisteminin bir parçası. Besin öğelerini, vücut hücrelerine taşıyor. Bazı atık ürünlerinse vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.