Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlıklı ve ölçülü beslenmeyle ilgili araştırmalarda, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli beslendikleri görüldü. Günlük kayıtların en güçlü yanı, ölçülü ve bilinçli beslenmenin izlenebilirliğini sağlaması

İyi yaşam günlüğü, öncelikle metabolik hızınızı hesaplamayı ve günlük almanız gereken kaloriyi anlatıyor. İdeal kilonuzu hesaplamanıza yardımcı oluyor, daha sonra da bu kaloriyi hangi besinlerden ne ölçüde almanız gerektiğini gösteriyor. Egzersiz seviyeniz ve günlük yaşam aktivitelerinizle ne kadar kalori harcadığınızı hesaplayabiliyor veya yediğiniz besinlerin kaç kalori olduğunu günlüğün sayfalarında bulabiliyorsunuz. Böylece her gün kaç kalori alıp kaç kalori harcadığınızı yönetmeniz mümkün oluyor. Her dört haftada yeni bir konu öğreniyorsunuz, her gün bilgilendirici mesajlar sizi yönlendiriyor ve haftanın sonunda kendinizi değerlendiriyorsunuz.

Haberin Devamı

Neden diyetler başarısız oluyor?
Birey, kilo vermenin psikolojik etkilerine ve değişime hazır olmadığında bu süreçte neler yaşayabileceğini bilmiyor. Morali bozuluyor, mücadeleyi bırakıyor. Bu başarısızlık ve kısır döngü defalarca tekrar ettiğindeyse diyet programını, yaşam şartlarını, kilo vermeye müsait olmadığını düşündüğü bünyesini veya diyet programını suçluyor. Bireyin kendi motivasyonunu bulması çok önemli. Kişi diyet listesine bağımlı olduğunda başarı veya başarısızlığı genelde bu listeyi yazan kişiye bağlayabiliyor. Oysa birey bağımsız motivasyonunu keşfetmeli, bunun için de yediklerini yazmak özdisiplini benimsemeli.
Diyet yapanlar, “Sanki iki farklı hayat yaşıyorum, diyette olduğum ve diyeti bozduğum zamanlar olarak” diye anlatıyorlar diyet sonrası eski alışkanlıklara dönme durumunu. Oysa iki farklı hayatımız yok, tek bir hayatımız var. İki farklı hayat ya hep ya hiç duygusuyla örtüşüyor yani birey ya çok dikkat ediyor ya da hiç dikkat etmiyor. Bunun için rakamlardan çok duygu durumu ve bireyin hayata bakış açısına odaklanılmalı.

Kolay hesaplamalar ve öneriler
Vücut ağırlığınızı her zaman kullanacağınız tartıyla sabah aç karnına ve çıplak ölçün. Boy uzunluğunuzla birlikte BKI değerini hesaplayın, çıkan sonucu aşağıdaki sınıflamaya göre değerlendirin:

BEDEN KiTLE iNDEKSi (BKI)= Ağırlık (kg)/Boy uzunluğu (m2)
BKI
18.5 ve altı : Zayıf
18.6 - 24.9 : Normal
25 - 29.9 : Fazla kilolu
30 - 39.9 : Şişman
40 ve üzeri : Aşırı şişman
75 kg. ağırlığında ve 1.60 m. boyundaysanız BKI = 75 kg/(1.6 m2) = 29.2: Fazla kilolu.

Bel çevrenizi ölçün
Bel çevresinin kadınlarda 80 cm., erkekte 94 cm. ve üzeri olması kalp-damar hastalıklarıyla diyabet oluşumu açısından riski artırır.