Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bazen diyet yaparsınız, aldığınız kalorileri hesaplarsınız, her yediğinizi özenle kontrol edersiniz ve egzersizi hiç ihmal etmezsiniz, ama yine de tartıya çıktığınızda, aldığınız sonuç sizi memnun etmez. ‘Her şeyi doğru yapmama rağmen, neden kilo veremiyorum?’ diye düşündüğünüz oluyor mu? Eğer öyleyse, iki haftalık yazı dizisiyle bu konuyu aydınlatmaya ve gerçekten kilo verememenizin altında yatan sebebi bulmaya hazır mısınız?

Kilo verememenizin altında, mutlaka bir sebep yatıyor olmalı. Bu durum, çok çeşitli nedenlere dayanıyor olabilir. Tek bir olayı ya da besini suçlamadan önce, bu durumun altında yatan senaryoları inceleyelim. Belki de birisi size tanıdık gelebilir.

Haberin Devamı

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ (1)

Gerçekten gerekiyor mu?

Kilo verememenizin altındaki sebepleri irdelemeden önce, gerçekten böyle bir durum gerekiyor mu, onu kesinleştirelim. Öncelikle beden kitle indeksinizin ve yağ oranınızın ideal aralıklarla olup olmadığını öğrenin. Eğer bu değerler, normal aralıklardaysa ve buna rağmen kilo vermek istiyorsanız, işiniz daha zor olabilir. Çoğu kişi için vücut, kendini iyi ve doğal bir kilo olarak algıladığı noktada sabitler. Bu sizin kafanızdaki ideal kiloyla uyuşmayabilir. İşte bu durumda vücudun yağ oranını düşürmek, zaten vücudunda az yağı olan bireylerde daha da zor olabilir. Burada daha disiplinli ve sıkı bir diyetle egzersiz birlikteliği kritiktir. Eğer sağlıklı bir beden kitle indeksi değerine ve yağ oranına sahipseniz, birkaç kilo fazlalığı kafanıza takmamanızı öneririm. Tartıdaki rakamlara takılmak yerine, kendinizi rahat ve mutlu hissettiğiniz sağlıklı aralıkta kalmaya özen gösterin.

İşte kilo verememenizdeki bazı sebepler:

1- Egzersizi bahane etmeyin

Egzersizin kilo verme denklemindeki en önemli özelliği ekstra kalori yakmasıdır. Ancak “Bugün egzersiz yaptım” bahanesiyle gereğinden fazla yeme ya da içme durumuna giriyorsanız, hata yapıyorsunuz. Kilo vermek istiyorsanız, basit bir matematikle, yaktığınızdan daha az kalori almanız gerekiyor. “Bugün egzersiz yaptım ve bunu hak ettim” ya da “Yarınki egzersizimle bu kalorileri yakarım” diyerek, egzersizi, yeme bahanesi olarak kullanmayın.

Haberin Devamı

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ (1)

2 -Sadece egzersize güvenmeyin

Evet, egzersiz yağ yakımını destekleyerek, kilo vermenize yardımcı olur ve sağlığınızı güçlendirir. Ama gerçek şu ki, bunu sadece egzersizle başaramazsınız.

Egzersiz kalori yakar ama bu, her zaman hayal ettiğiniz kadar fazla olmayabilir. Hatta egzersizle kalori yakmak, hem çok fazla efor hem de zaman ister. Bir saatlik zorlayıcı bir egzersiz, ortalama 400-500 kalori yakar. Diğer taraftan bakınca, birkaç dakikada binlerce kalori almak, çok kolay. Eğer diyetinizi değiştirip, kalori alımınızı sınırlamazsanız, egzersiz tek başına kilo kaybına yardımcı olamayabilir. Kilo vermenin en iyi yolu, yediklerinize dikkat ederken, egzersizle kalori yakımını sağlamaktır.

3 - Sağlıklı beslenmiyor olabilirsiniz

Eğer sağlıklı beslendiğinizi düşünüyorsanız ve bu durum sadece aldığınız kalorileri hesaplamaktan ibaretse, bazı noktalarda yanlış yapıyor olabilirsiniz. Üstelik bazen aldığınız kalorileri bile küçümsüyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Araştırmalar insanların yedikleri kalorileri, olduğundan daha az gibi algıladıklarını söylüyor. Bunun yanı sıra, düşük kalorili beslenmek, her zaman sağlıklı beslenmek anlamına gelmiyor. Yediklerinizin içeriği de çok önemli.

Gün içinde neler yediğinizi bir deftere yazmak ve diyet günlüğü tutmak, bu konuda size yardımcı olur ve yaptığınız küçük hataların farkına varmanızı sağlar.

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ (1)

Kilo kaybını engelleyebilecek ilk üç maddeyi inceledik. Diğer maddeler, önümüzdeki çarşamba sizlerle olacak...