Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Meslek hayatım boyunca, çok fazla kilo verme sürecine dahil oldum. Aşağıdaki hikaye birçoğunuza tanıdık geliyor olabilir, bir de benden dinleyin...

Yıllardır birkaç kilo veya çok daha fazlasını vermeye çalışıyorsunuz, belki biraz veriyorsunuz ama sonrasında geri alıyorsunuz. Sürekli git-gel şeklinde devam eden tartı rutininizde, her defasında başka bir motivasyona sığındığınızı fark ettiniz mi? Belki bundan yıllar önce düğününüzde güzel görünmek için kilo vermeye çalıştınız ya da bebek sahibi olabilmek için... Çok sevdiğiniz elbisenize girebilmek veya yaz tatilinde daha fit görünebilmek, mezuniyet balosuna hazırlanmak da zaman zaman kilo vermek için sizi tetikledi. Peki neden kalıcı sonuca ulaşamadınız?

Haberin Devamı

NEDEN KİLO VERMEK İSTİYORSUNUZ

Hakikaten neden kilo vermek istiyorsunuz? Bu soruyu biraz düşünün. Kilo kaybı aşağıdakileri nasıl etkileyecek?

- Aşk hayatı, arkadaşlıklar, aile, kariyer ve sosyal hayat
- Enerji seviyesi, hobi ve eğlenceli aktivitelere katılım
- Bedeniniz, sağlığınız, öz imaj ve akılsal bakış açısı

Kilo vermek, büyük ihtimalle tamamını iyi etkileyecektir ama ben hepsini teker teker spesifik olarak düşünmenizi istiyorum. Mesela, kilo vermek, tatilde mayo veya bikinilerle daha rahat gezmek anlamına gelebilir. Bir zamanlar sevdiğiniz ama şimdi fiziksel olarak fazla külfetli bulduğunuz tenise, golfe, dansa veya başka sportif aktivitelerinize geri dönmeniz anlamına da gelebilir. Başkalarının nasıl göründüğünüz hakkındaki düşünceleri için endişelenmeden, keyif almanız anlamına da gelebilir.

Bir liste yapın!

Aklınıza geldiği kadar avantaj düşünmeye çalışın. Şüphesiz, kilo verdikçe, ek faydalar da keşfedeceksiniz. Belki de dış görünüşünüzden dolayı öz güveniniz artacak, toplantılarda konuşmak ya da bir komiteye katılmak için gönüllü olmak gibi normalde yapmadığınız şeyler gerçekleştireceksiniz.

Tümünü değerlendirmek için sizden bunları bir kağıda yazmanızı istiyorum. Neden kilo vermek istediğinizi çok geniş bir pencerede düşünün ve tek bir sebebe bağlı kalmadan hepsini yazın. Aklınıza kilo kaybının size sağlayacağı başka avantajlar geldiğinde, onları da ekleyin. Emin olun, kilo verdikçe, size sağladığı avantajların daha çok farkına varacak ve listeye ekleme yapmaya devam edeceksiniz.

Haberin Devamı

Gerçek ve kalıcı hedefi bulun

Gerçek hedefinizi bulup, motivasyonunuzu keşfettikten sonra, varacağınız noktaya yaklaşmak, daha kolay ve stressiz olacaktır.

Amacınız bir hedefe ulaşmak için geçici süre bir listeye bağlı kalmak olursa, motivasyonunuz ne kadar yüksek olursa olsun, bir gün bitecektir. İradeniz de yenilenecektir, çünkü irade de kas gibidir, sık kullanırsanız yorulur. Burada yapılması gereken küçük adımlarla alışkanlıkları değiştirmektir. Alışkanlık yoksa, irade ve motivasyona bağımlı olursunuz, bu da sizi yorar ve uzun sürmez.

Alışkanlıkları değiştirmenin kolay olmadığını çok iyi biliyorum. Ama bir konuda kesin ve sonsuz başarı istiyorsanız, bunu alışkanlıklarınızı değiştirmeden yapamazsınız. Çünkü, alışkanlıklar otomatik hale gelmediği sürece vazgeçiliyor.

Journal of Personality’de yayımlanmış bir çalışmaya göre, verdiğimiz kararların yüzde 45’inden fazlası gerçek değil, alışkanlıklarla alınıyor. Alışkanlık gelişme süresiyse, her bireyde farklı. Çalışmalar, bunun 18-254 gün arasında sürebileceğini söylüyor, ortalaması da 66 gün... Haydi, daha fazla ertelemeyin