Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kabızlık problemi yaşadığınızda, bağırsaklarınız bozulduğunda, kendinizi şiş hissettiğinizde, enerjiniz düştüğünde neler yemeniz veya yememeniz gerektiğini biliyor musunuz? ‘Onu yeme bunu ye’ serisi YouTube kanalımda sizlerle paylaştığım videolar arasında... Şimdi bir de buradan yazmak istedim, umarım siz de kendiniz için faydalı bilgiler bulursunuz.

Meyvenin kendisini yiyin

Meyvelerin taze taze sıkılmış sularını içmek keyifli oluyor, haklısınız. Ama meyvenin suyunu sıkıp içtiğinizde hem daha çok kalori hem daha az lif almış oluyorsunuz. Küçük bir hesap yapmak gerekirse, 1 bardak portakal suyu elde edebilmek için en az 3-4 portakal sıkmanız gerekiyor ve bu durumda bir bardaktan neredeyse 3-4 porsiyon meyvenin kalorisini almış oluyorsunuz. Üstelik çiğneme reflekslerinizi uyarmadığı için tokluk hissi sağlanmasını da geciktiriyor. Meyvenin kendisini tüketmek, üstelik kabuğuyla tüketilebilen meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla yemek, vitamin, mineral ve lif alımınıza katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Pirinç yerine bulgur

Kabızlık problemi, bağırsakların normal seyrinde çalışmaması nedeniyle hayat kalitesini oldukça etkileyen bir durum. Eğer böyle bir probleminiz varsa ve herhangi bir medikal sebebe dayanmıyorsa yine beslenmeyle bu durumu olumlu anlamda değiştirmek mümkün. Daha lifli beslenerek kabızlık problemini hafifletebilirsiniz. Bunun için pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmekleri tüketebilirsiniz. Her gün taze sebze ve meyve tüketmek, kuru baklagil ve yulaf ezmesine beslenmede yer açmak ve probiyotik besinleri tüketmek önemli. Kuru kayısı ve kuru erik gibi meyvelerin de bağırsak hareketini artırıcı etkileri mevcut. Bunların yanı sıra yeterli su içmek ve egzersiz de kabızlık sorununu çözmede destek olacaktır.

Muz ve badem yiyin

Güzel bir uyku vücudumuzun en temel besinlerinden biridir. Ve besin seçimlerimizin uyku kalitesini etkilediği de bir gerçek. Bazı besinler uykuya dalmamızı kolaylaştırıp, kalitesini artırırken, bazıları da düşürebiliyor. Sindirim güçlüğü hazımsızlığa yol açıp, uykuya zor geçişe sebep olabiliyor. İşte tam bu yüzden, eğer uyku problemi yaşıyorsanız uyumadan en az 2-3 saat önce kafein, nikotin, alkol, kızarmış ve baharatlı yiyecekler, fast food gibi besinlerin alımını kesmek, uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olur. Süt, muz ve badem gibi besinler, magnezyum ve triptofan sayesinde güzel bir uyku için yardımcı olabilir. Eğer kilo probleminiz varsa bu küçük öğünü uyumadan iki saat önce yapmalısınız.

Haberin Devamı

Onu yeme bunu ye

Şekerli besinler yerine yağlı tohum

Gün içinde kendinizi yorgun, halsiz hissediyor ve daha çok enerjiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, yediklerinizi de gözden geçirin. Böyle zamanlarda ara öğünlerinizde kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları ve lif zengini meyveleri tercih edebilirsiniz. Yeterli su içmeyi ve hareket etmeyi de ihmal etmeyin. Her sabah kahvaltı yapın ve mutlaka protein yemeye özen gösterin. Öğleye kadar aç kalmak, enerjinizin düşmesine neden olabilir. Öğünlerinizde mutlaka sizi uzun süre tok tutacak ve enerji verecek protein kaynağı besinlere yer verin.

Haberin Devamı


Daha az tuzlu, daha çok su

Bazı sabahlar uyandığınızda kendinizi her zamankinden daha şiş hissedebilirsiniz. Ödem birçoğumuzun zaman zaman yaşadığı ortak bir sorun. Eğer herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişmiyorsa, beslenme düzenindeki küçük değişikliklerle kontrol altına alınabillir. Ödem atmak için, öncelikle yapılması gereken, bol su içmek ve tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınmak.