Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayı boyunca en çok konuşulan ve merak edilen tarifler oldu. Hem danışanlarımdan hem de sosyal medyadaki hesaplarımdan Ramazan tariflerinin çok ilgi gördüğüne tanık oldum. Elbette Ramazan tarifleri sadece Ramazan’a özel değil. Bunun dışında da sofralarınızda hafif, besleyici ve tok tutan tariflere yer verebilirsiniz. Ben de bu sebeple tarifleri bir kez daha toplu halde sizlerle paylaşmak istedim.

Ramazan tarifleri

Lor salatası

4 yemek kaşığı lor peyniri

4 tam ceviz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

¼ demet doğranmış maydanoz

Haberin Devamı

¼ Dereotu

Domates

1 tatlı kaşığı keten tohumu

1 tatlı kaşığı buğday ruşeymi

Lor peyniri, doğranmış maydonoz, doğranmış dereotu, domates ve zeytinyağını bir kapta karıştırın, üzerine keten tohumu, buğday rüşeymi ekleyerek servis tabağına alıp ceviz ile süsleyebilirsiniz.

Şekersiz güllaç

2 adet güllaç yaprağı

4 yemek kaşığı hurma püresi

1 su bardağı hurma şurubu

1 su bardağı süt n Dövülmüş ceviz

2 yemek kaşığı bal

Hurma şurubu, bal ve ılık süt geniş bir kapta karıştırılır. Güllaç yaprakları süt ve hurma şurubunun içinde ıslatılır. 1 kasenin en altına çeyrek güllaç yaprağı konulduktan sonra birkaç kaşık süt, 1 yemek kaşığı hurma püresi ve 1 yemek kaşığı ceviz eklenir. Üzerine bir kat daha çeyrek güllaç yaprağı ve süt eklenir. En üstü ceviz ve taze meyve ile süslenerek servis edilir. Hurma püresi ve hurma şurubu tarifimi Dilara Koçak youtube kanalımda bulabilirsiniz.

Tok tutan omlet

Ramazan tarifleri

2 yumurta

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Maydanoz n Az tuz

Yumurtalar, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, maydanoz karıştırılarak yağsız tavada omlet yapılır.

Hurma tatlısı

10 hurma

1 çay bardağı çiğ badem

1 çay bardağı ceviz

2 çay bardağı kakao

yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

1 çay bardağı yulaf kepeği

1 paket vanilya

Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra haşlayıp robottan geçiriyoruz içine kalan malzemeleri ekleyip bir kez daha robottan geçirerek püre elde ediyoruz. Elde edilen püreyi buzdolabında beklettikten sonra şekillendiriyoruz.

Yoğurtlu kabak salatası

2 adet orta boy kabak

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

4 yemek kaşığı yoğurt

Haberin Devamı

1 diş sarımsak

Tuz , pul biber, karabiber

Kabakları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla hazırladığınız teflon tavada kabakları koyun ve pişirmeye başlayın. Kabaklar piştikten sonra üzerine tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kabakları soğumaya bırakın. Sarımsakları ezip yoğurt ile karıştırın. Soğuyan kabakların üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin

Sebze çorbası

300 g ıspanak

2 kabak

2 soğan

2 diş sarımsak

1 çay bardağı bulgur

2 adet domates

3 yemek kaşığı zeytinyağı

4 su bardağı su

Kırmızıbiber, kimyon, pul biber, az tuz

Terbiye için

3 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta sarısı

1 su bardağı su

Küp küp doğranmış soğanlar zeytinyağıyla sotelenir. Üzerine sarımsaklar ve doğranmış diğer sebzeler eklenir. Birkaç dakika bütün sebzeler beraber sotelendikten sonra sıcak su tencereye eklenir. Baharatlar eklenerek sebzeler pişmeye bırakılır. Beş dakika kaynatılır. Yumurta sarısı yoğurt ve su ayrıca bir kapta çırpılır, tencereden bir miktar su alınır ve terbiye karışımıyla karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş çorbaya eklenir. 5-10 dakika daha pişirilir.

Haberin Devamı

Hafif ve kolay patlıcan

2 büyük patlıcan

60 gram rendelenmiş kaşar peynir

Kıyma sos

200 gram yağsız kıyma

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Domates sos

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı domates salçası veya 1 adet rendelenmiş domates

3 diş sarımsak

Tuz ve karabiber

İyice yıkanıp yarım soyulan patlıcanlar halka halka doğranır, fırın tepsisine dizilir üzerine çok az yağ gezdirilerek fırına gönderilir. Kıyma 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve karabiber ile ayrı bir tavada sotelenir. Başka bir tavada domates sos için zeytinyağı salça, sarımsaklar ve baharatlar sotelenir. Cam bir kasenin içine fırından gelen patlıcanların yarısı döşenir üzerine kıyma ve domates sos eklenir. Bir kat daha patlıcan dizildikten sonra kaşar peynir eklenir, dilerseniz 10 dakika daha fırınlayarak tüketebilirsiniz.

Ton balıklı köfte

1 adet kapya biber

2 yumurta

1 adet kırmızı soğan

Yarım demet maydanoz

Taze zencefil

4 dilim bayat ekmek

160 gram ton balığı

Soğan, maydanoz ve kapya biber blenderdan geçirilir. Ekmek içi, yumurta ve ton balığı ve istediğiniz baharatlarla karıştırabilirsiniz. Köfte şekli vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 180-200 derecede 35-40 dakika pişirilir.