Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

SİZDEN GELEN SORULAR: EMZİRME DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ
Geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabımda bir fotoğraf paylaşmış ve siz değerli okuyucularıma, bu köşemde hangi konuda yazılar görmek istediklerini sormuştum. Birçok farklı alanlarda sorular gelmiş, her hafta birine yer vermeye özen göstereceğim. Bu haftanın sorusu sevgili Ahsen Hanım’dan gelmiş: Emzirme döneminde nasıl beslen-meliyiz?
Emzirme dönemi, bütün anneler için özeldir. Bu süreç, sizin için olduğu kadar, bebek için de özel ve değerlidir. Anne sütünün bağışıklığı güçlendirdiğini, birçok hastalığa ve özellikle de obeziteye karşı koruyucu olduğunu söylememe gerek bile yok. Eğer mümkünse, bebeğinize ilk altı ay sadece anne sütü vermeniz çok değerli...

Haberin Devamı

SİZDEN GELEN SORULAR: EMZİRME DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ
Kendinizi iyiye inandırın
Bu dönemde hem anneliğe yeni adım atmış olmanın verdiği bir telaş hem bebeği beslemenin sorumluluğu hem de hamilelik döneminde gelen kiloların stresi birleşebiliyor.
Özellikle annelerin en büyük sorunlarından birisi de sütlerinin yetersiz olduğunu düşünmeleridir.
Her zaman söylüyorum ama yine de hatırlatmak istiyorum: Sütünüzün artması için beslenme çok önemli ama unutmayın bu işin çok büyük birçoğunluğu da psikolojik. Kendinizi sütünüzün geldiğine ve bebeğinize yettiğine inandırın. Bunu bir strese dönüştürmeyin. Emzirme süresinde sakin ve rahat ortamda bebeğinizle bağ kurun. Gece-gündüz bebeğiniz açlık gösterdiği her an onu emzirin, doyduğunda zaten emmeyi bırakacak ve uykuya dalacaktır. İlk zamanlar henüz çok küçükken kolay yoruldukları için karnı doymamasına rağmen uyuyakalabilir, bu durumda emzirmeyi tekrar deneyin. Unutmayın ki; ne kadar çok emzirirseniz, sütünüz de o kadar artar.

SİZDEN GELEN SORULAR: EMZİRME DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ
Neler tüketilmeli?
Bu dönemde hâlâ bebeğinizin sizden beslendiğini unutmayın. Çok sıkı diyetler, kilo verebilmek için yapılan hatalı beslenmeler hem size hem de sütünüze zarar verebilir. Vücudunuz süt salınımı için kalori harcar, bu da aslında doğum sonrası kilolarınızı vermenize yardımcı olacaktır, o konuda endişe etmenize gerek yok. Peki emzirme döneminde beslenme konusunda nelere dikkat edilmeli?
- İlk zamanlar annelerin en büyük sorunlarından biri, gaz problemidir. Annenin gaz yapan besinleri tüketmesi, bebeğin de huzursuzluğuna neden olabilir. Bu sebeple doğum sonrası ilk zamanlar domates ve salatalık gibi çiğ sebzelerle, kurubaklagilleri dikkat ederek tüketmekte fayda var.
- Yine bebeğinizi emzirmeye başladığınız ilk günlerde fıstık ve kırmızı meyveler gibi alerji riski yüksek olan besinleri de sınırlamaya çalışın.
- Yeterli miktarda protein almak önemli. Her gün kahvaltınızda yumurtayı ihmal etmeyin. Gün içinde ana öğünlerde, protein alımını desteklemek için tavuk/köfte tükete-bilirsiniz. En iyi kaynağı yağsız kırmızı et ve yumurta olan B12 vitamini de süt verim-liliği için çok önemli.
- Omega 3 alımını desteklemek için haftada en az iki kez balık
tüketmeye özen gösterin.
- Ara öğünler ani acıkmalarınızı önler, gün içinde mutlaka yapmaya özen gösterin. Demir içeren kuru meyveler tüketebilirsiniz.
- Her gün en az iki porsiyon süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalsiyumun yeterli alınması ve kemik sağlığı için önemli olduğunu unutmayın.
- Folik asit, gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri
bol bol tüketin.
- B grubu vitaminlerinin yeterli alımı için tam buğday, bulgur, kinoa ve kurubaklagiller tercih edebilir, salatalarınıza tahıl ekleyebilirsiniz.
- Uyku düzeniniz ilk zamanlar karışacak biliyorum ama hem kilo kaybına yardımcı olması için hem de sütünüzün miktarı ve kalitesi için gün içinde öğünlerinizi atlamayın.