Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri. Sıcak havada hem lezzetli hem de ferahlatıcı olabiliyor ama miktar konusunda kafalar biraz karışık. Her zaman söylediğim gibi, faydası da bulunsa, her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor. Karpuzun bir porsiyonunun ne kadar kalori içerdiğini biliyor musunuz?

Bir parmak kalınlığında bir dilim karpuz, ortalama 100 gram ve 30 kalori içerir.

İki parmak kalınlığında bir dilim karpuz ise, 200 gram ve 60 kalori içerir. Yani
bir porsiyon meyve değişimi yerine, iki parmak kalınlığında bir dilim karpuzu
tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dilimlerin büyüklüğüne dikkat etmek gerekir çünkü kalınlaştıkça, karpuzun kalorisi de fark etmeden yükselebilir.

YAZIN VAZGEÇİLMEZİ KARPUZUN FAYDALARI

Kanseri önlemeye yardımcı

Karpuz, beta-karoten ve likopen de dahil olmak üzere birçok antioksidan madde içerir. Araştırmalar, özellikle kanser önleyici etkisi bulunan likopen üzerine yoğunlaşıyor. Likopen alımı, düşük kanser riskiyle bağlantılı olsa da, karışık sonuçlar da var. Şimdiye kadarki en güçlü bağlantı, likopenle sindirim sistemi kanserleri arasında gözlendi. Yüksek insülin benzeri büyüme faktörü (IGF)
seviyelerinin, kanserle bağlantısı biliniyor.

Likopen, hücre bölünmesinde rol oynayan bir protein olan IGF seviyelerini düşürerek, kanser riskini azaltabilir. Ayrıca başka bir antioksidan olan cucurbitacin E de tümör önleme potansiyeli açısından incelendi.

Kalp sağlığını geliştiriyor

Karpuzdaki çeşitli besin öğelerinin kalp sağlığı için özel yararları var. Çalışmalar, likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak oksidatif hasarı önleyebileceğini gösteriyor. Obezite ve menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre likopen, arter duvarlarının sertliğini ve kalınlığını azaltmaya da yardımcı olabilir. Karpuz ayrıca vücutta nitrik oksit seviyelerini artırabilecek amino asit sitrulin içeriyor. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesine yardımcı oluyor, bu da kan basıncını düşürüyor.

Meyvedeki A, B6, C, magnezyum ve potasyum gibi diğer vitamin ve mineraller de kalp dostu.

Haberin Devamı

Cildi ve saçı besliyor

Karpuzda bulunan A ve C vitaminleri, hem cilt hem de saç sağlığı için önemli. Kolajen, cildi esnek ve güçlü kılan bir protein ve C vitamini kolajen sentezini destekliyor. Bunun yanı sıra yeterli A vitamini olmadan, cildiniz kuru ve pul pul olabilir. Karpuzun içindeki diğer antioksidanlardan likopen ve beta karoten de cildi güneş yanığından koruyor.

Sindirimi destek veriyor

Karpuzun yüzde 91-92’si su ve az miktarda lif içerir. Her ikisi de sağlıklı sindirimde rol oynar. Su, dışkı için hacim sağlar ve sindirim sisteminizin verimli bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Lif ve su içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketimi, normal bağırsak hareketlerinin devamlılığını sağlamak açısından faydalıdır.

Serinleten karpuz sorbe

Malzemeler:

500 gr. karpuz

50 gr. böğürtlen

1 limonun suyu

1 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı: Dilimlediğiniz karpuzu, böğürtlenlerle birlikte buzlukta bir saat bekletin. Daha sonra tüm malzemeleri, mikserden geçirin. Üzerine bal, limon ve isteğe bağlı olarak tarçın ekleyin. Buzluğa alın ve belirli aralıklarla karıştırın. Sorbe kıvamına gelene kadar devam edin. Nane ve böğürtlen taneleriyle süsleyerek, servis edin.

Haberin Devamı

YAZIN VAZGEÇİLMEZİ KARPUZUN FAYDALARI