Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

YUMURTA VE BESLENME
Yumurtanın en iyi protein kaynağı besinlerden biri olduğunu biliyoruz. İçerdiği sağlıklı yağlar ve proteinle, uzun süre tokluk hissi sağlanmasına da yardımcı oluyor. Bu yüzden diyet listelerinin de vazgeçilmezi... Özellikle danışanlarımdan aldığım geri bildirimlerde, yumurta içeren kahvaltı yapanların çok daha uzun süre tok kaldığını ve gün içinde açlığını daha kolay kontrol edebildiğini görüyorum. Bilimsel çalışmalar da bunu destekliyor ve yumurtayla güne başlayan bireylerin diğerlerine göre gün içinde daha az kalori aldığını ve kilo kontrolünün daha kolay olduğunu gösteriyor.
Yumurta, seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan bir besin. Birçok kişi de yumurtanın kokusu ve tadı sebebiyle tüketiminden kaçınabiliyor. Böyle durumlarda farklı tarif ve formlarda yumurta tüketiminin desteklenmesi taraftarıyım. Örneğin; kahvaltıda yumurtalı bir pancake veya sebzeli omlet, menemen gibi tarifler, tüketimi daha kolay olanlardan...
Yumurta sadece kahvaltıda mı güzel? Elbette hayır. Özellikle gün içinde salataların üzerine de ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz, çorbalarınızın besleyici değerini artırmak için yumurtayla terbiye yapabilirsiniz. Bir de bol yumurtalı ve bol proteinli börek tarifim var, bunu da seveceğinize eminim.

EN İYİSİ HANGİSİ
YUMURTA VE BESLENME
Son zamanlarda yumurta satın alırken karşınıza birçok farklı çeşidi çıkıyor değil mi? Organik, gezen tavuk, büyük, küçük... Peki en sağlıklısı hangisi?
Satın aldığımız yumurtaların üzerinde birçok farklı rakam var. İşte bu rakamlar sayesinde, artık hangisinin en iyi olduğunu anlayabileceğiz. Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre, artık tabağınızdaki yumurtanın üzerine baktığınızda hangi ülkede, hangi ilde üretildiğini, yumurtalama tarihini, iletme ve kümes numarasıyla, yetiştirme metodunu öğrenebileceksiniz.
TR kodundan önceki rakamlar, yetiştirme metodu kodu ve bu kod olmadan yumurta satılması ise yasak. İşte aldığınız yumurtada en baştaki numara sana şunları söylüyor:
0: Organik tavuk
1: Gezen tavuk
2: Kümeste özgür tavuk
3: Kafes tavuğu
Bu dört çeşit yumurta içinde sadece 0 kodlu olan yumurtanın organik şekilde üretildiği, tavuğa verilen yemin organik ve hormon uygulanmadığı biliniyor. Diğerlerindeyse GDO’suz yem
ve hormon kısıtlaması yok.

BOL PROTEİNLİ
BÖREK (8 porsiyon)

YUMURTA VE BESLENME
1 yufka
6 yumurta
100 gram lor peyniri
Maydanoz
200 gram mantar
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yumurtalar çırpılır, üzerine doğranmış mantarlar, kıyılmış maydanoz, parça parça haline getirilmiş yufkalar ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Zeytinyağıyla yağlanmış cam kasede, fırında pişirilir.

Tazeliğini test etmek için...
Eğer buzdolabınızda uzun süredir bekleyen yumurtaların bozulup bozulmadığını merak ediyorsanız, önce koku testini deneyebilirsiniz. Her zamankinden farklı kokuyorsa, onu tüketmeyin. Bunun dışında derince bir kasenin içerisine kırarak da bayatlığını anlayabilirsiniz. Yumurtayı kırdığınız kaseyi elinize alıp hafifçe salladığınızda, sarısı akından bağımsız bir şekilde hareket ediyor veya çabucak sağılıyorsa, bayatlamış demektir. Yani sarısı dağılmayan yumurta tazedir.