Transfontanel ultrason nedir?

22 Kasım 2021

Transfontanel ultrason nasıl yapılır?

Yenidoğan bebeklerde bıngıldak açıklığı sayesinde transfontanel ultrason ile inceleme yapılabilmektedir. Uzman radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilen ultrason işleminin sonuçları raporlanmakta ve yenidoğan çocuk doktoru için net sonuçlar ortaya konulabilmektedir.

Ne zamana kadar yapılabilir?

Transfontanel ultrasonun ne zaman yapılması gerektiğine genellikle yenidoğan çocuk doktorları karar verirler. Neredeyse her hastaya uygulanabilen bir tetkik yöntemidir. Transfontanel ultrasona, beyin kanaması riski görülen durumlarda ve erken doğum olması halinde bebeğin beyin yapılarının tamamlanamamış olması ya da başvurulur. Fontanel açıklığı kapanmış olan özellikle 18 ayı aşmış bebeklerde transfontanel uygulanamayabilir.

Yenidoğan bebeğin MK ve tomografi çekilirken hareketsiz durması mümkün olmadığından bu işlem ultrason ile yapılır. Ayrıca tomografi bebeğin radyasyon almasına da neden olacağı için tercih edilmez. Radyoloji uzmanı hazırlayacağı rapor ile çocuk doktorunun ihtiyacı olan bilgiyi raporuna yazarak çocuk için en iyi

Yazının Devamı

Varis kabızlıktan dolayı oluşur mu?

16 Kasım 2021

Varis ve hemoroidde ağrı

Varis ve hemoroidde ağrı oluşur. Hemoroidde toplardamar genişlemesi makat bölgesinde olurken variste toplardamar genişlemesi bacaklarda meydana gelir. Genişleme olduğu için kirli kan bu bölgelerde birikir ve ilerleyen dönemde ağrı yapar. Hemoroid hastalarında makat bölgesinde ağrı olurken variste bacaklarda ağrı meydana gelir. Halka arasında damar çatlaması denilen ince kılcal damarlar bir bölgede lokalize olarak artmışsa, o alanda ağrı, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir. Varisi veya hemoroidi olan hastalarda bazen ağrının şiddeti çok artar, bacakta gözle görülen bir kızarıklık ve sertlik olabilir. Bu durumlarda genellikle damarın içinde pıhtı gelişmiştir, pıhtının boşaltılması ve/veya varisli damarların acil tedavi edilmesi gerekir.

Varis ve hemoroid tanısı

Varis ve hemoroid tanısı ayrı ayrı şekillerde konulur. Hemoroid tanısı sadece muayene ile konulabilirken varis tanısı sadece muayene ile konulamaz. Bacakta ağrı ve kramplar olan hastada varisli damarlar her zaman dışarıdan görülemez. Ağrı, kramp, bacaklarda yorgunluk hissi, yanma, kaşıntı hissedilebilir. Bazen hastaların ilk

Yazının Devamı

Varis neden oluşur?

8 Kasım 2021

Varis neden oluşur?

Damarların içindeki küçük kapakçıklar düzgün çalışmayı bıraktığında varis gelişir. Sağlıklı bir damarda kan, kalbe sorunsuz bir şekilde akar. Kanın içeri girmesine izin vermek için açılıp kapanan bir dizi küçük valf sayesinde kanın geriye doğru akması engellenir. Valfler zayıflarsa veya hasar görürse, kan geriye doğru akabilir ve damarda toplanarak sonunda şişmesine ve genişlemesine (varis) neden olabilir. Gebelik, aşırı kilo ve ileri yaş varis gelişiminin artmasına neden olabilir.

Kimlerde görülebilir?

Varisli damarlar, 10 yetişkinden 3'ünü etkileyen yaygın bir durumdur. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklerden daha fazladır. Vücuttaki herhangi bir damar varis haline gelebilir, ancak en çok bacaklarda ve ayaklarda gelişir. Bunun nedeni ayakta durmanın ve yürümenin vücudun alt kısmındaki damarlara ekstra baskı yapmasıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Çoğu insan için varis ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz. Hoş olmayan bir görünüme sahip olabilirler ancak dolaşımı etkilememeli veya uzun

Yazının Devamı

Tiroid biyopsisi neden yapılır?

2 Kasım 2021

Operasyonun yapılmasındaki en büyük etken: Nodül veya guatr

Tiroid biyopsisine karar vermeden önce hastanın gerekli tetkiklerinin mutlaka tamamlanması gerekir. Bazen tiroid bezine yerleşen küçük bir nodül bile bu operasyonu yapmaya yöneltebilir. Çünkü burada bilinmeyen ve risk taşıyan husus nodülün kötü huylu olup olmadığıdır. Diğer ultrason benzeri görüntüleme araçları ile bu nodüller hakkında tam sonuç elde etmek güç olabilir. Ayrıca tiroid bezinde görülen guatr hastalığı da yine bu operasyon sayesinde araştırılabilir.

Her nodül için ayrı biyopsi!

Hastada birden fazla nodül bulunuyorsa, her nodül için ayrı biyopsi işlemi yapılması gerekir. Uzman hekime göre, uygulanan biyopsi işlemi ilerleyen aşamalarda yapılacak tedavi şeklini belirliyor. Eğer nodül iyi huylu çıkmışsa, herhangi bir cerrahi işleme gerek yoktur. Sadece hasta belirli düzeylerde yapılacak biyopsi ile kontrol altına alınabilir. Ancak kötü huylu ise hastanın yaşına ve hastalığının düzeyine uygun bir tedavi

Yazının Devamı

Pelvik ultrason nedir? Nasıl çekilir?

27 Ekim 2021

Pelvik ultrason neden uygulanır?

Pelvik ultrason sırasında yumurtalıklar, rahim ve fallop tüpleri incelenebilir. Pelvik organlar kadınlarda mesane, uterus ve overler; erkeklerde mesane ve prostattır. Kadınlarda pelvik ağrı nedeninin araştırılmasında en sık başvurulan yöntem, pelvik ultrasonografidir. Pelvik ağrı nedenleri arasında, uterusta büyük boyutlara ulaşmış miyomlar, belirgin büyümüş over kistleri, overlerde çikolata kistleri olabileceği gibi idrar yolu iltihabı, üreter alt uç taşları veya nadiren mesane taşı olabilir. Tüm bu tanımlanan patolojilerin ayırt edilebilmesi için iyi bir radyoloji uzmanı tarafından uygulanan pelvik ultrasonografi; radyasyon içermeyen, zararsız ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir.

Erkeklerde pelvik ultrasonografi belli bir yaştan sonra benign prostat hipertrofisi (iyi huylu prostat büyümesi) yönünden inceleme amacıyla kullanılabileceği gibi her yaşta prostat ve mesane kanserleri, üreter alt uç taşları değerlendirilmesi açısından da kullanılabilir.

Pelvik ultrasonu nasıl uygulanır?

Testten önce bol miktarda su içmeniz

Yazının Devamı

Gebelikte ayrıntılı ultrason ve bebeğin cinsiyeti hakkında merak edilenler

19 Ekim 2021

Gebelikte ayrıntılı ultrason ile nelere bakılır?

Ultrason aracılığı ile annenin vücudundaki tüm değişiklikler incelendiği gibi, bebek (fetüs), bebeğin eşi (plasenta), bebek kordonu (umblikal kord), doğum kanalı (serviks) açıklığı da ayrıntılı şekilde gözden geçirilir. Böylece bebeğin ve annenin sağlığı konusunda tam teşekküllü bir bilgi sağlanır. Gebelikte ayrıntılı ultrason ile tespit edilen sorunlar hakkında anne ve baba adayları ayrıntılı olarak bilgilendirilir.

Gebelikte ayrıntılı ultrason ile her şey tespit edilebilir mi?

Ayrıntılı ultrason radyoloji uzmanları tarafından yapılır ve doğumsal kusurların ancak yüzde 70 ile yüzde 80’lik bölümü tespit edilebilir. Bazı anomaliler ultrason ile görüntülenemeyebilir. Ayrıca ultrason incelemesinde fiziksel bulgular tamamen normal görünmesine rağmen bebek doğduktan bir müddet sonra gelişen bir anomali görülebilir.

Bebeğin cinsiyetini öğrenmeyle ilgili bilinmesi gerekenler

Gebeliğin 10. haftasından önce kız ile erkek bebek arasında morfolojik olarak bir fark görülmez. Bacaklar arasında genital

Yazının Devamı

Varis kader değildir!

11 Ekim 2021

Bacakta kirli kanı yukarı götüren toplardamarlar vardır. Bu toplardamarların içinde, kanın yukarı gitmesine izin veren ancak tekrar aşağı kaçmasını engelleyen, tek taraflı valv gibi çalışan kapakçıklar bulunmaktadır. Varis, bu toplardamarların genişlemesi ve kapakçıkların görev yapamaması sonucu gelişir. Kirli kan yukarı gitmesi gerekirken tekrar aşağı doru kaçmaya başlar. Halk arasında ‘damarlarımda kaçak varmış’ denilen işte bu kapakçıklardan kanın kalbe doğru değil, ayaklara doğru geri akmasıdır.

Varis tedavi edilebilir!

Varisi olan hastaların genelde düşündükleri şey, bu hastalığın tedavi edilemeyeceğidir. Çünkü bu genetik yatkınlıkla ortaya çıkan bir hastalıktır ve genellikle çevrelerinde herkeste bu hastalık mevcuttur. İlaç kullanıp varis çorabı kullanarak hayatlarına devam etmeleri gerektiğini düşünürler. Oysa varis tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tanı ve tedavi süreci nasıl ilerlemektedir?

Varisli hastaların öncelikle elle ve gözle muayene edilmesi gerekir. Sonra Ayakta Bilateral Venöz Doppler

Yazının Devamı

Varis tedavisini kim yapar?

6 Ekim 2021

Birçok insan için varisli damarlar ve örümcek damarları - yaygın, hafif bir varisli varyasyon - sadece kozmetik bir sorundur. Bazı insanlar için varisli damarlar ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Bazen varisli damarlar daha ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle varis mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur

Varis belirtileri nelerdir?

Varisli damarlar her zaman ağrıya neden olmayabilir. Varisli damarlar genellikle bacak derisinin yüzeyinde mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülebilir. Bacaklarda ağrının yanı sıra alt bacaklarda yanma, zonklama, kas krampları ve şişlik hissedilebilir. Uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra kötüleşen ağrı, kaşıntı, varis çevresindeki ciltte renk değişikliği oluşabilir. Örümcek damarları varisli damarlara benzer, ancak daha küçüktür. Örümcek damarları cildin yüzeyine daha yakın bulunur ve genellikle kırmızı veya mavidir.

Kimlerde görülür?

Diğer aile üyelerinin varisli damarları varsa, kişide olma ihtimali daha yüksektir. Fazla kilolu olmak

Yazının Devamı