Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Transfontanel ultrason nasıl yapılır?

Yenidoğan bebeklerde bıngıldak açıklığı sayesinde transfontanel ultrason ile inceleme yapılabilmektedir. Uzman radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilen ultrason işleminin sonuçları raporlanmakta ve yenidoğan çocuk doktoru için net sonuçlar ortaya konulabilmektedir.

Ne zamana kadar yapılabilir?

Transfontanel ultrasonun ne zaman yapılması gerektiğine genellikle yenidoğan çocuk doktorları karar verirler. Neredeyse her hastaya uygulanabilen bir tetkik yöntemidir. Transfontanel ultrasona, beyin kanaması riski görülen durumlarda ve erken doğum olması halinde bebeğin beyin yapılarının tamamlanamamış olması ya da başvurulur. Fontanel açıklığı kapanmış olan özellikle 18 ayı aşmış bebeklerde transfontanel uygulanamayabilir.

Haberin Devamı

Yenidoğan bebeğin MK ve tomografi çekilirken hareketsiz durması mümkün olmadığından bu işlem ultrason ile yapılır. Ayrıca tomografi bebeğin radyasyon almasına da neden olacağı için tercih edilmez. Radyoloji uzmanı hazırlayacağı rapor ile çocuk doktorunun ihtiyacı olan bilgiyi raporuna yazarak çocuk için en iyi tedaviyi veya önlemi alacaktır.

Transfontanel ultrason ile hangi değerlendirmeler yapılabilir?

-Bebek beyin hasarının ve yapısal anormalliklerin belirlenmesi,

-Bebek beyin gelişiminin değerlendirilmesi,

-Bebekteki genetik anomaliler,

-Bebekte hidrosefali,

-Serebrovasküler olay ve beyin kanaması.

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com