Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle yaz aylarıyla birlikte artan mantar problemini mercek altına alıyoruz. Mantar enfeksiyonları neden oluşur? Mantar ilaçlarından neden uzak durulmalı ve doğal tedaviler nelerdir?

Bugünkü konumuz akciğerlerden sinüslere, ciltten ayak tırnaklarına kadar vücudun hemen her organında gelişebilen mantar enfeksiyonları. Aslında mantarlar vücuttaki ekosistemin bir parçasıdır. Bakteriler ve mantarlardan oluşan bu ekosistemin dengesi bozulduğunda sorunlar da başlar.

Sevimsiz bir sorun

Mesela vücuttaki mantar enfeksiyonlarının arkasında sık sık karşımıza çıkan “Candida” adlı mantar türünü ele alalım. Candida, normalde herkesin vücudunda bulunan, zararsız bir mantar türüdür, ta ki sınırsız çoğalıp kontrolden çıkıncaya kadar. Kötü beslenme, vücudun savunma güçleri olan probiyotiklerin azalması ve bağışıklık sisteminin güçsüz düştüğü durumlarda Candida gibi mikroorganizmalar çoğalarak mantar enfeksiyonlarına ve birçok hastalığa zemin hazırlar. Mesela ağızda meydana gelen ve halk arasında pamukçuk olarak bilinen mantar enfeksiyonunun arkasında da kontrolsüz bir şekilde çoğalmış olan Candida bulunur. Bazı durumlarda da tehlike, vücuttaki ekosistemin bir parçası olmayan, dış dünya yoluyla maruz kaldığımız mantar sporlarından gelir. Ancak yeri gelmişken şunu da belirtmekte fayda var: Havadan ya da temas ile sisteme giren bu organizmalar da, ancak bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda bir tehlike arz ederler.

Haberin Devamı

Maalesef gelişigüzel kullanılan antibiyotikler, tüm tehlikelerine karşı reçete edilen ağızdan alınan mantar ilaçları önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor: Daha dirençli organizmalar. Söz konusu olan ister zararlı bakteriler ister virüs ya da mantarlar olsun, onları yenmek için kullanılan ilaçlar her birini yenilmez birer güç haline getiriyor.

Basit bir soruna ölümcül ilaçlar

Sevimsiz bir sorun

Gelelim mantar tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili önemli bir probleme: Karşınızdakiler son derece tehlikeli ilaçlar. Ağızdan alınan mantar ilaçlarının ciddi yan etkileri olduğu öyle yeni bir bilgi değil. Öncelikle bu ilaçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli şey karaciğeri mahvettikleridir. Karaciğer öyle bir organdır ki, ancak tamamen iflas ettiğinde tehlike sinyalleri verir. Bu ne demek? Yani siz ayak tırnağınızdaki mantarı tedavi etmek için doktorunuzun reçete ettiği ilacı kullanırsınız, hatta karşınızdaki inatçı bir sağlık sorunu olduğu için bir süre sonra tekrar edince bir kür daha ilaç kullanırsınız. Karaciğeriniz ciddi şekilde zarar görür ama dediğim gibi dayanıklı yapısı nedeniyle, zar zor da olsa yola devam eder. Bu yüzden, ilerleyen dönemde karaciğer yetmezliği ortaya çıktığında sorumlunun kullandığınız mantar ilacı olduğu akla bile gelmez. Ölümcül olmayan bir mantar problemini ölümcül bir ilaçla tedavi etmek akıllara ziyan bir durum değil de ne? Özellikle de doğa, mantar enfeksiyonları önlemek için bize pek çok seçenek sunarken!

Haberin Devamı

En etkili doğal yöntemler

Sorun ister inatçı ayak tırnağı mantarları ister sık sık nükseden vajinal mantarlar olsun doğal yöntemlerle yenmek mümkün:

Haberin Devamı

Sevimsiz bir sorun

1. Probiyotik zengini beslenin

Probiyotikler, mantar gibi sağlığa zararlı olabilecek mikroorganizmaları kontrol altında tutarlar. Bağırsak florasındaki probiyotikler azaldıkça mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski de o kadar artar. Eğer mantar enfeksiyonlarından şikâyetçiyseniz bol bol ev yoğurdu, kefir, evde kurulmuş turşu ve sirke gibi probiyotik zengini fermente besinler tüketin. Bununla da yetinmeyin diyetinizi enterik probiyotik kapsüllerle destekleyin.

2. Şekerden, ekmek ve hamur işlerinden uzak durun

Vücuttaki tüm mantarlar ve zararlı bakteriler şekerle beslenir. Diyetinizde ne kadar çok şeker ve vücutta şeker olarak parçalanan basit karbonhidrat varsa mantarlar da o kadar çoğalır. Yani şeker içeren tüm besinlerden, tahıllardan, ekmek, pilav, kurabiye ve poğaçadan uzak durmanız gerekiyor. Eğer devamlı tekrarlayan mantar probleminiz varsa, meyveden bile uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

3. Anti-mantar besinler tüketin

Bazı besinler mantar enfeksiyonlarıyla savaşmak konusunda son derece etkilidir. İşte listenin en üst sıralarında yer alanlar: Sarımsak, soğan, zencefil, limon ve Hindistan cevizi yağı.

4. Alkolden uzak durun

Eğer mantar enfeksiyonu ile savaşıyorsanız alkolün durumu daha da kötüleştireceğini unutmayın. Alkol, mantarların çoğalması için uygun bir ortam yaratır. Üstelik bu organizmaların vücutta kontrolsüz bir şekilde çoğalması, kişiyi adeta alkole doğru çeker. Tam bir kısır döngü!

5. Gıda boyalarına dikkat

Yiyeceklere daha çekici bir görünüm vermek için kullanılan gıda boyaları mantar enfeksiyonlarını tetikler. Dondurmalarda, şekerlerde, meyve sularında ve sosis, salam gibi şarküteri ürünlerinde kullanılan bu zararlı kimyasallardan kaçınmak için doğal beslenin.

6. Lavanta yağını deneyin

Bu hoş kokulu bitkinin cilt ve tırnak mantarlarını tedavi etmek konusunda da etkili olduğunu biliyor musunuz? Lavanta yağı mantar hücresinin zarını parçalayarak yok ediyor. Bu arada söz konusu süper gücün, bakteri ve virüslerle de aynı şekilde savaştığını belirtmek istiyorum.

7. Ayaklarınız hava alsın

Mantar enfeksiyonlarından en çok nasibini alan ayak tırnaklarıdır. Tırnağın şeklinin ve renginin değişmesine neden olan bu sorun, gerçekten de can sıkıcı bir hal alabilir. Yukarıdaki öneriler dışında dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Bırakın ayaklarınız hava alsın. Söz konusu organizmalar nemli ortamları sever, mümkün olan her fırsatta ayakkabılarınızı çıkarın ve yalınayak dolaşın. Yaz aylarında sandalet giymek de iyi bir fikir.