Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Birlikte başarmanın dayanılmaz mutluluğu


Esra Kumaş ve Aylin Köseoğlu çok sevdikleri ünlü İngiliz aktörün adını, çok sevdikleri İngiliz tarzı pub ile yaşatıyor. Klasik İngiliz publarında ne varsa burada da var. Mekan her yaştan insana hitap ediyor...



Hayatın bize çizdiği yol, özgürlük ve güzelliklerle dolu olabilir; ama biz bu yolu yitirdik. Hırs insanların ruhunu zehirledi; dünyayı bir nefret çemberine aldı. Bolluk getiren makineleşme, bizi yoksul kıldı. Edindiğimiz bilgiler bizi çıkarcı yaptı; zekamızı da katı ve acımasız. Çok düşünüyor, az hissediyoruz. Makineleşmeden çok insanlığa, zekadan çok iyilik ve anlayışa gereksinmemiz var. Siz insanlar güçlüsünüz. Makine yapacak güç sizde. Bu hayatı olağanüstü bir mutluluk serüvenine çevirecek olan yine sizsiniz. Öyleyse, insanlık ve demokrasi adına bu gücü kullanalım. Din, dil, ulus ayrımı olmayan yeni bir dünya yaratalım.”

Adı Çeşme’de yaşıyor
İşte böyle sesleniyordu İngiliz sinema oyuncusu Charles Spencer Chaplin... Yarattiğı “Şarlo” karakteri ile üne kavuşan ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye ünvanına layık görülen, Chaplin’in adı şimdilerde Çeşme’deki bir mekanda yaşıyor.
İki arkadaş elele verip Ege bölgesindeki ilk klasik İngiliz Pub’ını bu usta ismin adıyla açtılar... Aylin Köseoğlu’nun Çeşme’nin Ilıca bölgesindeki evinin geniş bahçesinde... Ortağı Esra Kumaş dekorasyonu yapmış. İkisi de Charlie Chaplin ve “English Pub” hayranı. İngilizlerin bar kültürünü taşımak istemişler bölgemize. Alt yapıyı hazırladıktan sonra Efes Pilsen katkı vermiş kendilerine. Zaten bu tip mekanlar bira ağırlıklı oluyor... Ya da viski... Çeşit çeşit yemekler... Bilardo masası... Dart...
Tabii müzik de önemli... Rock ağırlıklı ama her tip müzik çalınıyor. Hafta sonları özel partilerde canlı müzik de var. Klasik İngiliz Pub’larında ne varsa burada var. Müşteri profili çok geniş. Genci de geliyor, yaşlısı da.
Mekan sabah 10 gibi açılıyor geniş bir köy kahvaltı sofrası ile... Kahvaltılarda Aylin’in büyük katkısı oluyor. Gece birlere, ikilere kadar çalışıyor mekan... 300 kişilik bir yer.. Fiyatlar uygun. Hizmet yoğun bir işletme olarak insanımıza çok önem veriyorlar. İki arkadaş personel seçiminde de çok hassas davranmışlar.. Çalışanlar sanki mekanın sahibiymiş gibi canla başla çalışıyorlar... Aylin ile Esra yaz bitince Charlie Chaplin’ini İzmir’de açacaklar... Daha sonra da yurtdışında. Hayalleri bir İngiliz pub zinciri.
Aylin ile Esra bir arkadaş ortamında tanışmışlar. O gün acaip bir elektriklenme olmuş aralarında. Ve o günden bu yana deyim yerindeyse içtikleri su ayrı gitmemiş. Kendi işleri olmasına rağmen birlikte bir iş yapmanın heyecanıyla sarılmışlar bu işe... Bol bol evlilik teklifi almalarına karşın inatla kafa kağıtlarındaki “bekar” ifadesini sürdürüyorlar. Aylin’in babası rahmetli Çeşme Ağır Ceza Hakimi. Annesi yanında. Esra’nın ailesi ise Ankara’da... Anne, baba öğretim üyesi. Aylin her iki işinden fırsat buldukça Alaçatı’da Kite ve Snowboard yapıyor.

Sinemasız olmaz
Charlie Chaplin Pub sahiplerinde sinema tutkusu olmaması imkansız. Özellikle Avrupa sinemasını izliyorlar. Yeşilçam klasikleri de var. Müzik ağırlıklı olarak rock tarzı. Teoman, Manga, Bulutsuzluk Özlemi, Türk rockerlardan sevdikleri.. Zevkleri birbirne benziyor. Zıt kutuplar birbirini çeker derler; Aylin ile Esra bu kuralın istisnası. Fotokopi gibiler. Birisi sinirlenince diğeri de bağırıyor, birisi kahkaha atınca diğeri gülme krizine giriyor. Ruh ikizleri gibi. Röportaj için kendilerini iki saat kadar bekledim. Gündüz çekeceğimiz fotoğraflar geceye kaldı. Kadınların bir yere geç kalmalarına alışığım da, bu kadar da olmaz ki canım.



KİMDİR?

Aylin Köseoğlu: 1971 İzmir doğumlu. Ailesi Kıbrıs kökenli. Liseyi Özel Fatih Koleji’nde tamamladı. Önce İngiltere’de London Pitman College’de iki sene halkla ilişkiler eğitimi aldı. Daha sonra Amerika’da Los Angeles Santa Monica College’de master yaptı. Charlie Chaplin Pub ve Eren Tekstil’in ortaklarından.
Esra Kumaş: 1981 Ankara doğumlu. Eskişehir Üniversite’sinde turizm otel işletmeciliği okudu. Daha sonra Yaşar Üniversitesi’nde işletme mastırı yaptı. Egart Tasarım ve Mimarlık şirketi ve Charlie Chaplin Pub ortaklarından.



Popülist tarzdan uzak bir mekan yaratmak istedik

Neden Charlie Chaplin?
Aylin Köseoğlu: Charlie Chaplin’e ikimiz de hayranız.. Filmlerinde dönem koşulları için imkânsız görülebilen mizansenlere, koreografilere ve akrobatik hareketlere yer vermiş bir sanatçı. Popülist yaklaşımları hiçbir zaman benimsememiş. Sisteme yönelik ağır eleştirilerini komedi tarzının içinde eritmiş ve sessizce seyirciye ulaştırmayı bilmiş..
Esra Kumaş: Bizim için önemli olan öncelikle İngiliz olmasıydı. Sessiz sinemanın yıldızı o. Popülizmden uzak birşeyler yapmak istedik, piyasa bir yer istemedik. Ve burada çoğumuzun hasret kaldığı gerçek sanatçıların yaptığı müziği dinletmek istiyoruz.

“Charlie Chaplin” dışında başka işler de yapıyorsunuz..
AK: Ben personel kıyafeti yapıyorum.. Eren Tekstil olarak. Çoğu işyerini ben giydiriyorum. Ortağım Sedat Eren mükemmel bir insandır. Kendisi 15 senedir bu işi yapıyor. 5 senedir birlikte çalışıyoruz.
EK: Mimarlık yapıyorum. Bir dekorasyon firmam var. Çok tatlı bir bayan ortağım, Gonca var. Aylin kadar onu da çok seviyorum. Çok iyi anlaşıyoruz. Charlie Chaplin adını ortağım koymuştur. İsim anası o..

Bol bol da seyahat vardır yaşamınızda. Bu kadar iş güç..
AK: Gerçekten öyle... Daha 18 yaşındayken Londra’ya gittim. İngiliz pub kültürünü orada keşfettim zaten. Amerika’da görmediğim yer kalmamıştır. Monte Carlo unutamadığım yerler arasında ve sık sık da gitmek isterim. Kıbrıs kökenli olduğum için gazinolar da biraz çekiyor beni..
EK: Yay burcuyum. Seyahat etmeyı sevmek burcumun özelliğidir.Kapımın arkasında bavulum hazır, her an çıkıp gidebilirim.

Alışverişkoliklik durumları..
AK: Çok seviyoruz. Deli gibi alışveriş ediyoruz. Alıp da giymediğimiz, etiketi üzerinde olan çok şey var dolaplarımızda.
EK: Güzel olan her şeyi satın almayı çok seviyoruz. Röportaja kuaförden geç kalmadık. Bir çanta mağazasına girdik. Tam 3 saatimiz geçti dükkanda..

İnanmıyorum yaa. Neye yatırım yapıyorsunuz?
AK ve EK: Altına. En sağlam yatırım aracı şu anda..