Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) 17 yıldır küçük küçük bağışlarla büyük büyük işler yapan bir vakıf. Bu yıl himayeleri altında 700 öğrenci var....

“Toplumun siyasal, sosyal, ekonomik çağı yakalayabilmesi, herkese nitelikli ve çağdaş eğitim sunmakla olanaklıdır. Yaratıcılığı artırmak, çağdaş bir kimlik edinmeyi hedefleyen eğitim sistemine ulaşmak, Cumhuriyet’e ve demokrasiye saygılı, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, laik, özgür düşünceli insanlar yetiştirecek eğitim kurumlarını kurmak ve desteklemenin çok önemli bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle herkese hakkı olan eğitimi sağlamak için çalışmalıyız” diyen egeli 96 aile Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nı (EÇEV) kurdu. Kuruluşundan bu yana aynı görüş ve inançta yüzlerce hizmet gönüllüsü, binlerce burs veren, onlarca kurum EÇEV’de bir araya geldi. 17 yıllık vakfın genel müdür koltuğunda bugün dış ticaret ve lojistik sektöründen tanıdığımız Handan Armağan var. Armağan vakıf çalışmalarına yeni bir soluk katmış durumda.
Vakıf 1995 yılında birkaç öğrenciyle başladığı eğitime destek çalışmalarında 8 bini aşkın çocuğa ulaştı. Küçük küçük bağışlarla veriliyor öğrencilere burslar. İlk öğretim öğrencisinin eğitimini üstlenmek için aylık 55, ortaöğretim öğrencisi için aylık 110 TL. Üniversite öğrencisinin eğitimini üstlemek içinse aylık 165 lira bağış yeterli. Düzenli olarak her ay 10 lira yatıran 10 kişi olsa bir öğrencinin bursu karşılanmış olacak. Hala çok eğitimsiz ya da dilencilik yapan çocuklar görüyorsak bu bizim sorumluluğumuz. Ülkemizin bir numaralı sorunu için her birey taşın altına elini koyma durumunda.

Haberin Devamı

Çocuklar için güneş topluyor


Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın çalışmaları sadece burs vermekle de sınırlı değil. En son geçtiğimiz ay Soma’da orta öğretim öğrencisi 80 kızımızın barınabileceği ülkemizin ilk kadın jinekologlarından Dr. Müstesna Tonguç’un adını taşıyan kız yurdunu hizmete soktular. Vakfın Manisa ve Salihli’de de benzer tesisleri var. Eğitimler için kentin varoşları öncelikli seçilmiş. Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi ile Yamanlar Eğitim Merkezi’nde yapılanları görürseniz şapka çıkarırsınız.
Mart’tan bu yana vakfın genel müdürlüğünü üstlenen Handan Armağan’ın yolunun vakıfla kesişmesi tamamen tesadüf. Ekonomi Üniversitesi’nden ders teklifi alıp her hafta cumaları İzmir’e gelmeye başlayınca vakıf yönetiminden bir arkadaşı kafasını çelmiş ve o gün bugün Handan 7 gün 24 saat vakıfla yatıp kalkıyor.
Onun bitmeyen enerjisi ile vakıf çalışmaları hız kazanmış. Mesleği gereği tam bir gezgin. Gezdiği ülkeler içinde Çin’e hayran kalmış. Pekin’e ilk gittiğinde kaldığı otel Handan Caddesi’ndeymiş.
Handan Armağan bireysel yolculuğunda yaşamını zenginleştiren Transformal Nefes çalışmalarına 2007 den bu yana devam ediyor. Nefes koçu ve Taoizm, Zen Budizm, Kabala ve Reiki ile de ilgili. Handan’ın iki tutkusu daha var. Birincisi klasik müzik; Senfoni’nin cuma konserlerini hiç kaçırmıyor. İkincisi kızı Melodi; Bilgi Üniversitesi mezunu Melodi,Duman rock grubunun tur menejerliğini yapıyor.

Haberin Devamı

Başarıya destek, geleceğe umut

* EÇEV’den söz edelim biraz...
700 civarında burslu öğrencimiz var. Burslar ilköğretimden üniversite bitene kadar sürdürülüyor. EÇEV’in sadece burs alınmak için kullanılmasına da karşıyız. Sadece bankamatik olarak kullanılmasını istemiyoruz. Eğitimin her aşamasında ve her boyutunda varız. Yamanlar ve Altındağ’daki eğitim merkezlerimizde birebir çocuklara destek eğitimi veriliyor. Anlaşmazlıkların çözümü, kentlilik bilinci, davranış biçimleri gibi konular içeren eğitimler yanısıra yaratıcı drama, tiyatro, müzik, kukla faaliyetlerimiz var. Müze ziyaretleri yapıyoruz, tiyatrolara götürüyoruz. Bu yaz çocuklarımız hayatlarında ilk defa aquapark’a gittiler. “Hocam hiç kırık getirmemeye söz veriyorum, lütfen her yaz buraya gelelim” diyen evladımızın sözleri hala kulağımda. Amacımız başarıya destek sağlamak, geleceğe umut taşımak. Biz EÇEV’liler olarak biliyoruz ki her karanlık ancak eğitimle aydınlığa kavuşur.
*Sadece çocuklar değil ailelerine de eğitim veriyorsunuz?
Evet yetişkinlere yönelik eğitim programlarımız da var. Etkin anne baba olmak, üreme sağlığı, ders çalışma yöntemleri, çocuk ihmali ve istismarı gibi konular yer alıyor eğitimlerde. Yetişkinler için. “Çocuğum büyürken” kitabını bastık. Ünlü yazarlar telif ücreti almaksızın hikayeler yazdılar ebeveynler için. Okurların kendi hayatlarından kesitler bulabilecekleri ama çok şey öğrenebilecekleri öyküler bunlar. 10 bin adet ücretsiz dağıttık.Şimdi yeni kiitabımız hazırlanıyor. “Acil Ambulans Hekimleri Derneği” ile beraber hazırlanan kitabımız sadece Türkçe değil ingilizce ve fransızca da çıkacak. Eğitimleri TV programı ile de desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
* Ya öğretmenlerin eğitimi?
“Yaratıcı yenilikçi öğretmen semineri”nin 10.yılı. Öğretmenlerimizin, yeni müfredata dayalı eğitim öğretim etkinlik ve uygulamalarını diğer meslektaşlarıyla paylaşarak Milli Eğitimimize katkıda bulunmaları; bu sisteme dayalı ders planı hazırlama, öğretim stratejileri, sınıf ortamı yönetme, ölçme ve değerlendirme uygulamaları konusunda çalıştay ve sunumlar hazırlamaları konusunda imkân hazırlamak ve destek olmak amacıyla düzenliyoruz bu seminerleri. Dezavantajlı bölgelerdeki öğretmenler ne bitiyor ne oluyor konusunda geri kalıyorlar. Nedeni oralardaki öğretmen arkadaşlarımız çok şeyle uğraşıyor,kendilerini geliştirmeye vakitleri kalmıyor. İşte bu eksiği de tamamlıyoruz. 550 öğretmen seminerlere katıldı bugüne kadar. Seminerlerimize bundan böyle Yaşar Üniversitesi ev sahipliği yapacak.
*Bir de EÇEV Heykel Sergisi yaptınız
Sadece sergi değil. 11 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’yle sürdürülen bir proje. Görsel sanatlara zaten Türkiye’de destek yok denecek kadar az. Bu amaçla heykel yarışmaları düzenliyoruz. Bu yıl heykellerin sergilenmesi yanısıra müzayede ile satışı yapıldı. Swiss Otel’de yapılan müzayedede 25 eser alıcı buldu. Şimdi o gençlerin eserleri ofislerde ya da evlerde hayat bulmuş durumda.
* 4+4+4’e ne diyorsunuz?
4+4+4 projesinin Türk eğitim hayatı için uygun olmadığını özellikle kızların okullaşmasındaolumsuz etkisi olacağını söyledik. Pedagojik açıdan da uygun olmadığını açıkladık. Bu görüşlerimiz zaten STK ların ortak görüşüydü. Doğru görünen bir karar değildi ama hiç kimse dinlemedi. Sistem böyle değişince bizde mevcut şartlara uymak zorunda kaldık. Eğitime desteğimize devam edeceğiz.

Haberin Devamı

KİMDİR?

Handan Armağan, Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. DEÜ’de İşletme Yüksek Lisans yaptı. Dış ticaret alanında önemli şirketlerde görev yaptıktan sonra lojistiksektörüne geçti. Maersk Logistics, Arkas Anadolu ve Arfor Taşıma Hizmetleri şirketlerinin Genel Müdürlüğünü yaptı. Halen lojistik ve dış ticaret alanındaki firmalara danışmanlık, yönetici koçluğu ve eğitim hizmetleri vermekte. İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversitelerinde ders veren Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) Genel Müdürü Armağan, European Women’s Management Development/Yönetimde Kadın Türkiye’nin Başkanı.