Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

İki aydır yollardayız. Anadolu’muzun pidelerinin peşine düştük. Bazen düşünüyorum da yaptığımız şey akıl iş değil gibi geliyor. 15 gün içinde 18 farklı pideci ziyaret ettim. Her birinin tadına baktım, yapım tekniğini, aynı gibi görünen bi diğer pideyle olan farklarını öğrendim.

Zaten pidemize karşı bi saygım vardı ancak bu kadar çok deneyimden sonra saygım bir kat daha arttı. Bugüne kadar, Denizli, Aydın, İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara, Trabzon, Samsun, Giresun yörelerinde yapılan pideleri hazırladığımız tv programıyla kayıt altına aldık. Henüz bitmedi, pide yolculuğumuz sürecek.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz çarşamba günü ise Samsun Bafra’daydık. Edindiğimiz bilgiye göre en güzel Bafra pidelerinden birini kendisiyle de aynı adı taşıyan Niyazi Kesim Restoran yapıyormuş. Ayrıca kendisi bir de pide fabrikası kurmuş. Gerçekten müthiş. Karadeniz için tam bir pide cenneti desek yeridir. Çünkü buralarda coğrafi işaret almayan pide neredeyse yok gibi.

Ayda 300 bin pide üretiyor

Hayali akademi kurmak

Bafra pidesi de, ince hamuru, kapalı olarak hazırlanması, 70-75 cm. Boyu, 3-4 cm. eni ve ısırıldığında ağıda baklava gibi dağılmasıyla almış coğrafi işaretini. Elbette hazırlanışında çok özel teknikler ve sırlar da var. Açık söylemem gerekirse daha önce yemiştim Bafra pidesi. Niyazi Kesim Restoran’a gittiğimizde, öyle çok farklı bir durum yaşayacağımızı sanmıyordum. Taa ki, Bafra pidesinden ilk ısırığı alana kadar.

Hemen Niyazi Bey’e sordum “Üstat bu Bafra pidesiyse bizim daha önce yediklerimiz neydi?” Niyazi, “Her şey kaliteli malzeme, kaliteli usta ve gelenekselliği bozmamaktan geçiyor” dedi.

Sonra uzun uzun pideciliği konuştuk. Mesela Samsun Bafra’ya aylık 300.000 pide kapasiteli pide fabrikası kurmuş. İnsanlar “Deli misin?” demişler ama o bunu başarmış. Uzun süren Ar-Ge çalışmalarının sonunda, geleneksel yöntemlerle ürettikleri Bafra pidesini tüm Türkiye’ye ulaştırmayı başarmış.

Pide Akademisi kuracağını da belirten Niyazi Bey, “Sadece Bafra pidesi gelişsin, tanınsın istemiyorum. Ülkemizin dört bir yanında birbirinden farklı, lezzetli pideler yapılıyor. Onlar da tanınsın, pidemiz, pizza gibi dünyaya açılsın istiyorum” diyor. Bu arada kurduğu pide fabrikası yurtdışına da pide yolluyor.

Haberin Devamı

Vallahi gurur duydum!

Pidemizin yolu açık olsun ve dilerim tüm ülkede, dünyada pide günü, pide severler günü ilan edilip coşkuyla kutlansın...